Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zachód słońca


Składniki • 40 ml ginu • 20 ml Kahlúa (likier) • 20 ml Bailey’s • 20 ml mleka skondensowanego • 20 ml Passoa (likier) Etapy przygotowania 1. Cztery pierwsze składniki mieszamy w shakerze z lodem, a następnie przelewamy przez sitko do kieliszka. Na wierzch wlewamy 20 ml Passoa. DEKORACJA:  plasterek pomarańczy CHARAKTERYSTYKA:  kieliszek koktajlowy, podajemy po południu lub wieczorem,  po posiłku

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pączki polskie


Przygotowanie: ok.4 godz.

Oczekiwanie: 1,5 godz

Smażenie: 1.5 godz

Trudność: średnio


Składniki na 8 porcji

• 1 kg mąki • 10 dag drożdży • 5 żółtek • 1 jajko • 10 dag cukru • 1/2 l. mleka • 1 kieliszek spirytusu • 10 dag masła • cytryna • słoik powideł
Etapy przygotowania

1. Z drożdży, 3 łyżek cukru,5 łyżek mąki i mleka robimy rozczyn.Zostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli mleko ciepłe to potrwa tylko chwilę(jeśli ktoś podgrzewa mleko to uwaga-za gorące zabija naturalne drożdże). 2. Do mąki dodajemy wyrośniętyrozczyn,jajko,żółtka,cukier,spirytus oraz sok i otarta skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy a na końcu dodajemy rozpuszczone masło.Jeszcze raz szybko wyrabiamy.Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe samo odstaje od ręki.Przekładamy do miski,przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto-to ciasto z podwojoną objętością i z właśnie takiego formujemy okrągłe kulki,w których środku umieszczamy kapke naszych ulubionych powideł.Kulki równomiernie rozkładamy i przykrywamy ściereczką,bo znowu muszą troszkę urosnąć. 4. W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz(olej lub smalec).Do dobrze rozgrzanego tłuszczu wrzucamy kulki(tyle żeby nie było tłoku w garnku) i smażymy równomiernie z obu stron. Jeśli tłuszcz będzie za gorący to pączki za szybko się zrumienią a w środku będą surowe. 5. Usmażone wykładamy na papier śniadaniowy albo serwetki do osączenia.Potem zostaje już tylko posypać cukrem pudrem i pałaszować.Smacznego!

Przepisy kulinarne - losowy

Babka ucierana


20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
10 dag masła
12 dag cukru pudru
masło do formy
skórka otarta z cytryny
1 cytryna
4 duże jaja
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
polewa czekoladowa

M?kę zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo żółtka, cukier, cukier waniliowy, otart? skórkę z cytryny i sok z cytryny. Starannie utrzeć. Z białek ubić pianę, poł?czyć z przygotowaną m?ką i mas?, delikatnie wymieszać całość. Wyłożyć do formy, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Upieczoną, wystudzoną babkę polać polewą.