Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zachód słońca


Składniki • 40 ml ginu • 20 ml Kahlúa (likier) • 20 ml Bailey’s • 20 ml mleka skondensowanego • 20 ml Passoa (likier) Etapy przygotowania 1. Cztery pierwsze składniki mieszamy w shakerze z lodem, a następnie przelewamy przez sitko do kieliszka. Na wierzch wlewamy 20 ml Passoa. DEKORACJA:  plasterek pomarańczy CHARAKTERYSTYKA:  kieliszek koktajlowy, podajemy po południu lub wieczorem,  po posiłku

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kiełbaski z dorsza


Składniki
 
60 dag filetów z dorsza 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 20 dag pieczarek 2 łyżki oleju 15 dag pasztetu mięsnego lub drobiowego 15 dag boczku lub bekonu w plasterkach 1 czubata łyżka tartego chrzanu 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 pory seler naciowy  Sposób wykonania Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce oleju. Grzyby przełożyć do miseczki, dodać pasztet, chrzan, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć na desce, pokroić wzdłuż na paski długości 10 cm, szerokości 5 cm. Każdy kawałek ryby posmarować farszem, zrolować, owinąć plasterkiem boczku (jeden plasterek pokroić), spiąć wykałaczką. Pory i seler umyć, oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Pozostały olej rozgrzać, obsmażyć na rumiane roladki, dodać bulion, warzywa, pokrojony plasterek boczku. Smażyć 20 minut na małym ogniu. Kiełbaski podawać na zimno lub na gorąco. 


Przepisy kulinarne - losowy

Galaretka z wiśni gotowanych


Składniki: 35 dag wiśni 2- 3 dag żelatyny 25 dag cukru 3 łyżki wrzącej wody 3/4 litra wrzącej wody Sposób przyrządzania:  
Wiśnie przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, odciskając lekko, lecz nie przecierając owoców. Do wywaru z wisni dodać cukier, zagotować. Opłukać, namoczyć żelatynę, dodać wrzaca wodę i rozpuscić żelatynę mieszając; jeżeli rozpuszcza się zle, podgrzać ją. Rozpuszczoną żelatynę włożyć do wywaru z wisni, wymieszać powoli, aby żelatynę równomiernie rozprowadzić, galaretkę wlać do szklanej salaterki, ostudzić. Sporzadzić na kilka godzin przed podaniem. Podawać z herbatnikami.