Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zachód słońca


Składniki • 40 ml ginu • 20 ml Kahlúa (likier) • 20 ml Bailey’s • 20 ml mleka skondensowanego • 20 ml Passoa (likier) Etapy przygotowania 1. Cztery pierwsze składniki mieszamy w shakerze z lodem, a następnie przelewamy przez sitko do kieliszka. Na wierzch wlewamy 20 ml Passoa. DEKORACJA:  plasterek pomarańczy CHARAKTERYSTYKA:  kieliszek koktajlowy, podajemy po południu lub wieczorem,  po posiłku

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mizeria niecodzienna


SKŁADNIKI: 25 dkg serka wiejskiego 2 jajka na twardo 1 pomidor 1 papryka czerwona 1 ogórek pęczek szczypiorku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Paprykę umyć przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z serkiem, doprawić solą i pieprzem.Nałożyć w połówki papryki.

Przepisy kulinarne - losowy

Arkas


4 szklanki śmietanki 36-procentowej,
1 laska wanilii,
3 jajka,
6 żółtek,
10 dag cukru,
3 łyżeczki cukru pudru;
do przybrania:
konfitury /lub owoce; mog? być kandyzowane albo świeże/,
10 dag rodzynek,
2-3 łyżki pokrojonych w paseczki migdałów,
2 łyżeczki startej czekolady,
16-20 okr?głych biszkoptów,
ewentualnie ki?ć winogron
Laskę wanilii drobno pokroić. ?mietankę zagotować z wanili? i ostudzić. Jajka umyć gor?c? wod?. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem na gor?c? masę. Porcjami dodawać do masy /stale mieszając/ schłodzoną ?mietankę. Filiżanki opłukać zimną wod?, posypać cukrem pudrem i napełnić mas?. Do brytfanny wstawić filiżanki i wlać gor?c? wodę, która powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek. Nakryć naczynie foli? i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Masa podczas zapiekania powinna zgęstnieć. Deser ostudzić, wyłożyć z filiżanek na okr?gły półmisek, przybrać konfiturami, czekolad? i migdałami. Między porcjami rozsypać rodzynki. Półmisek obłożyć wkoło biszkoptami, ewentualnie przybrać go również winogronami. Jeśli deseru nie daje się łatwo wyjąć z filiżanki, trzeba ją owinąć na kilka minut ?cierką zanurzoną w gor?cej wodzie.