Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zachód słońca


Składniki • 40 ml ginu • 20 ml Kahlúa (likier) • 20 ml Bailey’s • 20 ml mleka skondensowanego • 20 ml Passoa (likier) Etapy przygotowania 1. Cztery pierwsze składniki mieszamy w shakerze z lodem, a następnie przelewamy przez sitko do kieliszka. Na wierzch wlewamy 20 ml Passoa. DEKORACJA:  plasterek pomarańczy CHARAKTERYSTYKA:  kieliszek koktajlowy, podajemy po południu lub wieczorem,  po posiłku

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś ze szpinakiem


4 porcje

pęczek koperku
1 szalotka
2 kromki pieczywa tostowego
sól, pieprz
2 jajka
1 łyżka cukru
3 łyżki musztardy
4 filety z łososia
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 dag masła
50 dag szpinaku
1/5 l śmietanki Koperek posiekać (trochę zostawić do dekoracji). Szalotkę pokroić w kostkę. Pieczywo obkroić ze skórki, miękisz porwać na kawałki. Do miseczki wbić jajka, dodać cukier, musztardę, szalotkę i pieczywo, zmiksować. Przyprawić. Na końcu dodać posiekany koperek. Posmarować łososia mas? i piec ok. 30 min. w temp. 200 st. C. Cebulkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Szpinak wrzucić do wrz?cej osolonej wody, gotować 15 min. Odcedzić, dodać cebulę i czosnek. Przyprawić. Podawać łososia ze szpinakiem i ryżem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort winogronowy z galaretką


SKŁADNIKI: • 1 gotowy blat biszkoptowy • 500 g winogron • 3 galaretki owocowe • jednym smaku budyń waniliowy • 2 szklanki mleka WYKONANIE: Biszkopt ułożyć w tortownicy. Winogrona umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Zagotować 3 szklanki wody. Wsypać wszystkie galaretki, rozpuścić mieszając. Na cieście ułożyć winogrona (1/4 zostawić do dekoracji), zalać tężejąca galaretką. 1/3 galaretki zostawić. Tort wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać rozpuszczony budyń, zagotować, wystudzić. Budyniem posmarować powierzchnię galaretki. Winogrona odłożone do dekoracji ułożyć na budyniu i zalać pozostałą galaretką.