Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

York


Składniki • coca cola • vodka-  nie żubrówka, ani żołądkowa • piwo jasne • gaza lub ręczki kuchenny czysty     Etapy przygotowania 1. Do połowy szklanki wlewamy coli Do połowy wolnej przestrzeni która została, przez gazę lub ręcznik wlewamy piwa. Przez miejsce gdzie jest sucha szmatka wlewamy kieliszek vodki. 2. Czyli reasumując 1/2 coli 1/4 piwa setkę lub dwie vodki Pijemy na jeden łyk.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka drożdżowa parzona


Składniki 3 szklanki mąki 15 dkg masła 8 łyżek cukru 5 żółtek 10 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka zapach rumowy lub inny ulubiony tłuszcz do formy lub pergamin cukier puder po posypania lub lukier do polania rodzynki Sposób przyrządzania: Przygotowac rozczyn z pokruszonych drożdży, roztartych z łyżką cukru, ciepłego mleka i łyżki mąki - pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
 
Zagotowac reszte mleka i wrzącym mlekiem zalac 1/2 szlanki mąki - rozetrzec tak aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu- ale powinno byc jeszcze ciepłe dodawac po łyżce do rozczynu, wymieszac, pozostawic do wyrośnięcia. Żółtka utrzec z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem - wymieszac, powoli dodac rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiac aż zacznie odchodzic od ręki. Dodac aromat i rodzynki i jeszcze przec jakis czas wygniatac. Włożyc do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawic do wyroniecia.
 
Piec około 40-50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok. 180 stopni C) Sprawdzic patyczkiem czy jest "suche".


Przepisy kulinarne - losowy

Finezja


SKŁADNIKI: 13 białek, 9 żółtek 60 dag cukru pudru 2 łyżki mielonej kawy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kostki masła 20 dag wiórków kokosowych 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady czubata łyżka bułki tartej 10 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 20 dag chałwy waniliowej 40 dag śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Ubić 3 białka i dodać 10 dag cukru. Do piany dodać kawę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać, piec biszkopt kawowy 25 min w tem.180C. Następnie ubić 6 białek, dodać 20 dag cukru, potem wiórki kokosowe oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać. Piec biszkopt kokosowy 35min w tem 180C. Następnie ubić 4 białka dodać 20 dag cukru i 4 żółtka, wymieszać. Porcjami dodawać zmielone orzechy, bułkę tartą, łyżeczkę proszku do pieczenia i startą czekoladę. Wymieszać i piec ciasto orzechowe 35 min w tem.180C. Utrzeć do białości 5 żółtek z 10 dag cukru, zalać wrzącym mlekiem, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć masę z ognia, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać po łyżce masę jajeczną. Gdy powstanie gladki krem, stopniowo dodawać śmietanę, ucierać. Na końcu dodać jeszcze pokruszoną chałwę i dobrze utrzeć krem. Na cieście orzechowym rozsmarować 1/3 kremu, przykryć biszkoptem kawowym, przycisnąć, na tym ulożyć 1/3 kremu i biszkoptem kokosowym.Resztą kremu posmarować tort. UDEKOROWAĆ OWOCAMI I DOBRZE SCHŁODZIĆ.