Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

York


Składniki • coca cola • vodka-  nie żubrówka, ani żołądkowa • piwo jasne • gaza lub ręczki kuchenny czysty     Etapy przygotowania 1. Do połowy szklanki wlewamy coli Do połowy wolnej przestrzeni która została, przez gazę lub ręcznik wlewamy piwa. Przez miejsce gdzie jest sucha szmatka wlewamy kieliszek vodki. 2. Czyli reasumując 1/2 coli 1/4 piwa setkę lub dwie vodki Pijemy na jeden łyk.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp po staroczesku


Składniki: - 1 karp (ok. 1.5 kg) - 0.25 l ciemnego słodowego piwa - 0.25 l białego wytrawnego wina - 2 cebule - skórka z połowy cytryny - 3-4 goździki - łyżka masła - 2 fileciki z sardeli (anchois) - 1 łyżeczka posiekanych kaparów - 2 łyżeczki mąki - sok z połowy cytryny - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Sprawionego karpia podzielić na dzwonka, posolić. Do rondla wlać wino, piwo i 0,25 l wody, włożyć obraną cebulę z wbitymi goździkami, skórkę z cytryny, posolić i gotować 10 min. Do wywaru włożyć karpia i gotować na małym ogniu 15 min. Karpia wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, wywar przecedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać posiekane sardele i kapary oraz mąkę. Chwilę smażyć, zdjąć z ognia i rozprowadzić przecedzonym wywarem. Dodać sok z cytryny, gotować na małym ogniu 20 min, czasami mieszając.
Doprawić solą i pieprzem, polać sosem ciepłe dzwonka karpia ułożone na półmisku. Karp nie może być za duży, bo będzie za tłusty. Idealny waży ok. 2 kg.

Przepisy kulinarne - losowy

CZERWCOWY KOKTAJL


Składniki • główka białej kapusty lub pekińskiej
• 20 dag. pieczarek
• kolorowa papryka
• 200 ml. jogurtu naturalnego
• 3 łyżki śmietany
• 2 łyżki soku z cytryny
• pęczek szczypiorku
• łyżka masła, sól Etapy przygotowania 1. Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle, zdjąć z ognia, oprószyć solą
2. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w kostkę, szczypior posiekać
3. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, solą, doprawić do smaku
4. Wymieszane warzywa włożyć do salaterki, polać sosem.