Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przyrządzanie homara


1. Szczypce homara chwytamy blisko pancerza i odłamujemy (przez wykręcanie). 2. Homara kroimy wzdłuż, zaczynając od tułowia. Potem go odwracamy i przecinamy głowę. 3. Zielonkawą wątróbkę (uwielbianą przez smakoszy) wyjmujemy łyżeczką. Usuwamy jelito i czułki. 4. Rozbieramy szczypce: odłamujemy dolną (mniejszą) część szczypiec razem z chrząstką. 5. Grubszą część szczypiec otwieramy, uderzając w nią nożem, tak by utworzyła się szczelina. 6. Następnie przełamujemy w tym miejscu skorupę i ze szczypiec wyciągamy mięso.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet serowy ze szparagami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg szparagow,
50 g masla,
8 jaj,
2 lyzki utartego ementalera,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
pieprzu cayenne na koniec noza,
rzezucha,
sol,
1/2 lyzeczki cukru.

1. Obrane szparagi ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 lyzeczki cukru i
10 g masla.
2. W tym czasie ubic zoltka, dodac ser i make ziemniaczana. Doprawic sola i
pieprzem cayenne. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy zoltkowej delikatnie mieszajac. Usmazyc na masle 4 omlety.
3. Szparagi odcedzic, wylozyc 1/4 ilosci na kazdy omlet. Omlety zlozyc na polowe. Podawac posypane rzezucha.