Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szynka pieczona z owocami


2 kg surowej szynki (bez kości)
- 1 listek laurowy
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchew
- natka
- pieprz ziarnisty
- 2 łyżki marmolady imbirowo-pomarańczowej (można kupić w dobrych delikatesach)
Chutney:
- 10 dag suszonych moreli
- 1 owoc mango
- 10 dag daktyli
- 10 dag rodzynek sułtanek
- 2 laski cynamonu
- 5 dag drobnego br?zowego cukru Szynkę uformuj w rulon i obwi?ż ciasno bawełnianą nici?, aby zachowała kształt podczas gotowania. Warzywa oczy?ć, obierz, umyj i pokrój - seler w plasterki, marchewkę i cebulę w półplasterki. Do rondla wlej 2 litry zimnej wody. Włóż szynkę, dodaj listek laurowy, pokrojone warzywa, gał?zki natki i sześć ziarenek pieprzu. Rondel przykryj, szynkę zagotuj w wywarze. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny (25 minut na każde 45 dag mięsa). Następnie wyjmij szynkę z rondla i odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ostrym nożem usuń nitkę, któr? owinięta jest szynka. Odtenij też skórę, starając się pozostawić na mięsie jak najwięcej tłuszczu. Następnie ponacinaj tłuszcz, tworz?c na nim wzór w kształcie rombów. W miejsca, gdzie linie się krzyżują, wci?nij ziarenka pieprzu. Ułóż mięso w brytfannie, a obok niego wszystkie składniki na chutney (mango należy obrać i pokroić, a morele i daktyle przekroić na pół). Owoce posyp br?zowym cukrem. Całość zalej 200 ml gor?cej wody. Rozgrzej marmoladę imbirowo-pomarańczową w małym rondelku, aż stanie się płynna. Ostrożnie rozprowadĽ ją pędzelkiem na powierzchni mięsa. Szynkę piecz, dopóki glazura nie nabierze rumianego koloru (20-30 minut). Możesz podawać na gor?co od razu po przygotowaniu lub następnego dnia na zimno - wówczas kroisz szynkę cieniutko jak wędlinę.

Przepisy kulinarne - losowy

Awokado z krewetkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
2 awokado,
300 g mrozonych (lub z puszki) krewetek,
3 lyzki majonezu,
2 lyzki gestej smietany 18%,
1/2 cytryny,
25 ml brandy lub whisky,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, bialy pieprz.

1. Mrozone krewetkimrozmrozic w pokojowej temp. Krewetki z puszki osaczyc z zalewy na sicie.
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brandy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
Tabasco.