Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ŚLEDZIE Z MANDARYNKAMI


Składniki 5 MATIASÓW, PUSZKA KUKURYDZY, PUSZKA MANDARYNEK, JOGURT NATURALNY, 5 ŁYŻEK MAJONEZU, 1 CEBULA, KOPEREK, SOK Z CYTRYNY Wykonanie MATIASY, MANDARYNKI I CEBULE POKROIĆ W KOSTKĘ, JOGURT WYMIESZAĆ Z MAJONEZEM DOPRAWIĆ POSYPAĆ KOPERKIEM

Przepisy kulinarne - losowy

Steki wołowe w ziołowej panierce


Składniki 4 steki wołowe 3 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka, koperek) 1 kg ziemniaków 15 dag startego żółtego sera 350 ml śmietany 5 łyżek oleju 2 łyżki masła kilka gałązek natki sól, pieprz Wykonanie Mięso pokroić w plastry, oprószyć solę i pieprzem, posmarować olejem, obtoczyć w ziołach. Odstawić na 1 godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Żaroodporne naczynie natłuścić łyżką masła. Ziemniaki układać warstwami, przesypując je solą, pieprzem i żółtym serem. Wierzch polać 250 ml śmietany. Piec 1 godzinę w temp. 200°C. Resztę masła i oleju rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, smażyć po 2 minuty z każdej strony, zdjąć. Natkę posiekać. Na patelnię wlać pozostałą śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Sos doprowadzić do wrzenia, gotować, aż zgęstnieje. Dodać natkę, wymieszać. Steki wołowe podawać z pieczonymi ziemniakami, polane sosem śmietanowym.