Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

warzywne pychotki ryżowe


Składniki • szklanka zwykłego ryżu - nie z torebek
• 4 łyżki oliwy
• mrożone warzywa
• imbir starty
• gałązka świeżego lubczyku
• dwie świeże cebule
• curry
• dwie kostki rosołowe
• vegeta Etapy przygotowania 1. Na podgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ryż i podsmażamy na złoto. 2. Gotujemy wodę tak 1,5 litra (najlepiej w czajnku bo najszybciej), wlewamy do garnka i rozpuszczamy we wrzątku kostki rosołowe 3. Podsmażony ryż wrzucamy do wody z kostkami i wstawiamy na maciupeńki ogień, przykrywamy i zostawiamy w spokoju. 4. Na patelni podsmażamy cebulę  5. dorzucamy do tego zamrożone warzywa, przykrywamy, 6. kroimy na drobno lubczyk, 7. dodajemy do warzyw. 8. Podsypujemy przyprawami i czekamy aż pod przykryciem się warzywa rozmrożą, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. 9. Jak się rozmrożą czekamy kolejna kilka minut aż sie podgrzeją. 10. Jak ryż pichcący się obok jest gotowy, w tym samym czasie powinny dojść już warzywa.

Przepisy kulinarne - losowy

Budyń z jagodami


SKŁADNIKI: * 1 budyń waniliowy albo śmietankowy * 0,5 1itra mleka * filiżanka jagód * 1 łyżka cukru WYKONANIE: 1. Budyń ugotować na mleku, wlać do naczynia wypłukanego zimną wodą. 2. Jagody posypać cukrem, kilka zostawić do dekoracji, podgrzać. 3. Chwilę poddusić następnie ostudzić. 4. Schłodzony budyń wyjąć z naczynia, na wierzchu położyć podduszone jagody, udekorować świeżymi owocami.