Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dżem truskawkowy


1 kg truskawek
350 g cukru żelującego 3:1
sok z 1 cytryny
starta skórka z cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka. Wsypać cukier żelujący, dodać sok i skórkę z cytryny. Mieszając, masę doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min. Mieszać do zaniku piany. Przełożyć do wyparzonych słoików. Ułożyć je dnem do góry na ok. 5 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z kurczakiem i orzeszkami


SKŁADNIKI: 3 pokrojone w małą kostkę piersi z kurczaka 15 g masła 1 pokrojony drobno por 1 żółta papryka, pokrojona na małe kawałki 350 g ryżu kilka płatków szafranu 1,5 l bulionu drobiowego 200 g słodkiej kukurydzy z puszki 60 g prażonych orzeszków ziemnych 60 g startergo parmezanu sól pieprz WYKONANIE: Masło rozgrzać w dużym rondlu. Podsmażyć por i paprykę, dodać kurczaka, smażyć dalej, aż mięso się zarumieni. Dodać ryż. Smażyć przez 3 minuty. Dodać szafran, sól i pieprz. Stopniowo dolewać bulion. Gotować przez ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki,a większość wywaru odparuje. Dodać kukurydzę, orzeszki ziemne i parmezan. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.