Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ceviche po amerykańsku


1/2 kg filetów z ryby
1 mała cebula
świeża kolendra
¼ czerwonej papryki
tabasco
sok z cytryny Ryba do ceviche powinna być pozbawiona ości i skóry. Rybę myje się 3krotnie: najpierw 2x w mocno solonej i zimnej wodzie, potem w wodzie bez soli. Ryba musi być drobno pokrojona, najlepiej na kawałki o boku 0,5 cm. Do przygotowania tego dania należy używać tylko szklanych lub emaliowanych naczyń. Długość marynowania zależy od gatunku ryby, zazwyczaj s? to 1-3h. Ryba jest gotowa gdy nabierze białego koloru (nie różowego czy przezroczystego).
Cebulę i kolendrę drobno posiekać. Sok z cytryny wycisnąć na kawałki ryby. Wymieszać wszystkie składniki (oprócz tabasco), przykryć i odstawić do lodówki na 5h. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać do smaku tabasco. Podawać na li?ciach sałaty lub w połówkach awokado.

Przepisy kulinarne - losowy

Domowa bita śmietana


Aby szybko ubić śmietanę na sztywno, należy dodać szczyptę cukru pudru.