Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z ananasem


Składniki: 1 filiżanka zielonej herbaty
1 filiżanka nektaru ananasowego
kostki lodu Przyrządzanie: Zalej herbatę wrzątkiem i pozostaw na 4 - 6 minut. Usuń torebki i wypełnij szklankę chłodną wodą. Dodaj nektaru i lodu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ananas smażony z kremem z ricotty


Składniki:
  8 plastrów ananasa (może być z puszki), 20 dag sera ricotta,  4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany kremówki (36%),  sok z 1 cytryny, 2 łyżki masła, szczypta cynamonu  Wykonanie: Ricottę, cukier i śmietanę miksujemy na kremową masę, dodając partiami sok z cytryny. Plastry ananasa (dobrze osączone z zalewy) smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron (po ok. 3 min z każdej), aż się lekko z wierzchu skarmelizują. Na środku każdego krążka kładziemy kopczyk z kremu i posypujemy cynamonem.  Podajemy na ciepło.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort malinowy na cieście ptysiowym


Produkty: 5 dag masła
szczypta soli
2/3 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka moreli
50 dag malin
60 dag śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
5 dag cukru
5 dag galaretki z malin
2 torebki cukru waniliowego Wykonanie: Zagotować 100 ml wody z masłem i solą. Wsypać mąkę, wymieszać, ponownie ustawić na ogniu, mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć do miski, wbić jajka, wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Na pergaminie narysować okrąg o śr. 26 cm, rozsmarować na nim ciasto. Piec 35 minut w temp. 200 st. Ciasto przeciąć na 2 placki, ostudzić. Połowę moreli posiekać. Ubić 40 dag śmietany z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i morelami. Masą posmarować spód ciasta, przykryć drugim krążkiem. Ubić na sztywno resztę śmietany kremówki z cukrem waniliowym, posmarować wierzch tortu. Posypać malinami i pozostałymi morelami. Skropić galaretką malinową.