Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielona herbata z ananasem


Składniki: 1 filiżanka zielonej herbaty
1 filiżanka nektaru ananasowego
kostki lodu Przyrz±dzanie: Zalej herbatę wrz±tkiem i pozostaw na 4 - 6 minut. Usuń torebki i wypełnij szklankę chłodn± wod±. Dodaj nektaru i lodu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet estragonowy z wędzon± piersi±


Składniki •  5 jajek
  
•  4 gał±zki estragonu
  
•  2 szalotki
  
•  1 wędzona pier¶ z kurczaka
  
•  1/3 małej, młodej cukini
  
•  3 łyżki masła
  
•  1 łyżeczka m±ki
  
•  ½ szklanki + 2 łyżki mleka
  
•  sól, pieprz, gałka muszkatołowa
   Etapy przygotowania 1.  Estragon posiekaj. Szalotki pokrój w plasterki. Pier¶ kurczaka pokrój w kosteczkę, tak samo pokrój cukinię.
    
2.  1 łyżkę masła rozgrzej w garnuszku, wsyp m±kę, nie rumień, dolej ½ szklanki zimnego mleka, dopraw sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±.
    
3.  Na 1 łyżce masła zeszklij szalotkę, włóż kosteczki cukinii i podsmaż, aż będzie tylko lekko twardawa. Do sosu dodaj kurczaka i warzywa, wymieszaj razem.
    
4.  Jajka ubij z 2 łyżkami mleka, dopraw sol±, wymieszaj z estragonem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wlej jajka i usmaż na małym ogniu omlet. Podno¶ jego brzegi podczas smażenia, aby nie ¶cięta masa spływała na dno patelni.
    
5.  Na upieczony omlet wyłóż kurczaka z warzywami w sosie i złóż go na pół. Omlet podziel na 2 porcje i podaj z sałatk±.


Przepisy kulinarne - losowy

Czerwony ryż


Składniki • ryż- 2 szklanki • marchew 4 sztuki • pietruszka 2 sztuki • seler 1- sredni • papryki po 2 sztuki czerwona i żółta • cebula 2-3 sztuki • kostki rosołowe - 2 sztuki • olej lub oliwa ok 4-5 łyzek • woda 4 szklanki • vegeta pieprz papryka słodka • kukurydza z puszki  Etapy przygotowania 1. Warzywa obrac , umyc, pokroic w drobna kostke. na patelni rozgrzac polowe oliwy, smarzyc dodajac pokolei warzywa od najtwardszego do najbardziej soczystego. Smarzyc trzeba na bardzo mocnym ogniu.Warzywa maja jedynie sie zeszklic. 2. w duzym garnku rozgrzac pozostala czesc oliwy. Wrzucic caly ryz i na srednim ogniu smarzyc az ryz nabierze jakby przezroczystosci. 3. rozpuscic kostki rosołowe w 4 szkankach wody 4. Zdjac ryz z ognia dodac warzywa i rosolek , dokladnie wymieszac doprawic do smaku vegeta, pieprzem i duza iloscia słodkiej papryki. Gotowac na bardzo malym ogniu pod niepelnym przykryciem czesto mieszajac az ryz bedzie miekki 5. do "suchej masy mozna dodac puszke odsaczonej kukurydzy - daje lekko slodkawy smak.