Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

ZIELONA WDOWA


Curacao blue
sok pomaranczowy
pomieszac i dadac lodu

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filet barani po generalsku


Składniki:50 dkg baraniny bez kości (udziec),
4 dkg słoniny,
4 dkg szynki wędzonej,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
4 dkg koncentratu pomidorowego,
tłuszcz,
2 dkg mąki,
5 dkg papryki konserwowej, sól,
czosnek,
pieprz,
cukier.

 
Sposób przyrządzenia:        Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Następnie pokrajać w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając im kształt wydłużonego liścia. Każdy filet naszpikować cienkimi paskami słoniny i szynki, posypać pieprzem i mąką, usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu tak aby mięso wewnątrz było różowe. Potem dodać zmieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i wino, dusić kilka minut, doprawić. Podawać z ryżem, ziemniakami, puree z groszku zielonego.

Przepisy kulinarne - losowy

Polędwica marynowana w przyprawach


Składniki: Polędwica wołowa – 2,2 kg Bułka tarta – 200 g Osłonka wieprzowa na kaszanki – 100 g Zioła  (150 g): estragon, tymianek, pietruszka, oregano, bazylia, rozmaryn – mieszamy z bułką Dodatki:  ziemniaki blanszowane i pieczone w głębokim tłuszczu Sos Tannat:  0,5 l wina Tannat, 100 g masła, wino Tannat – redukcja na maśle; pasek sosu na talerzu wokół potrawy Panierka:  panierka 6 ziół zmieszanych z bułką tartą  
Sposób przyrządzenia: Obtaczasz polędwicę w bułce z ziołami, wsuwasz w osłonkę z wieprzowiny, pieczesz na ruszcie 25 min. obracając co jakiś czas. Kroisz na cienkie plastry pod kątem 45 st. Trzy plastry na porcję – ułożone w wachlarz.