Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

ZIELONA WDOWA


Curacao blue
sok pomaranczowy
pomieszac i dadac lodu

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Strucla z makiem II


Rozczyn i ciasto:
2 1/2 dag drożdży,
1/2 dag cukru,
mleko,
2 żółtka,
1 jajo,
7 dag cukru,
skórka cytrynowa,
50 dag mąki,
ok. 1 szklanki mleka,
sól,
6 dag masła,
4 dag smalcu.
Nadzienie:
35 dag maku,
(wrz?ca woda),
15 dag cukru,
5 dag masła,
skórka cytrynowa,
cynamon,
15 dag skórki pomarańczowej,
5 dag rodzynków,
(2 białka),
masło do smarowania formy. Sparzyć mak, gdy rozciera się w palcach, ods?czyć starannie na sicie (przez noc). Dwie wąskie, prostokątne formy (jak na piernik) wysmarować masłem. Przygotować rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporz?dzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych we wstępie, dodając najpierw smalec, póĽniej masło. Ciasto wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Sporz?dzić nadzienie z maku: Sparzony mak zemleć w maszynce przez drobne sitko 3 razy. Do maku dodać masło, cukier, powoli podsmażyć mieszając (odparować go),ostudzić. Mak wymieszać z rodzynkami (lub ods?czonymi konfiturami), skórką cytrynową i pomarańczową, jeżeli nadzienie rozsypuje się, dodać surowe białko. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 czę?ci, wyłożyć połowę na stolnicę, wywałkować dość cienko w kształcie prostokąta, posmarować połowę maku, zwinąć ciasto w wałek. Struclę wyłożyć do formy zawinięciem pod spód, postawić do wyrośnięcia, w ten sam sposób wrobić drug? połowę ciasta. Gdy ciasto wyrośnie, zwilżyć powierzchnię letni? wod? lub posmarować jajem i upiec (około 45 min.). Upieczone i nieco (w formie) przestudzone ciasto wyłożyć ostrożnie i opierając o brzeg stolnicy- ostudzić. Struclę posypać cukrem, dopóki gor?ca, lub oblać lukrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet zapiekany z bezami


Porcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 35 min.
6 jaj,
6 malych bez,
30 ml smietanki,
50 g masla,
80 g konfitury wisniowej,
30 g orzechow wloskich bez lupin,
2 bialka,
150 g cukru,
cukier puder do posypania.

1. Jaja umyc w cieplej wodzie, wybic do miski. Wymieszac z pokruszonymi bezami,
smietanka, 2 lyzkami cukru i 1 lyzka drobno posiekanego masla. Lekko ubic
widelcem, podzielic na 2 rowne czesci.
2. W 2 plaskich zaroodpornych naczyniach jednakowej srednicy rozgrzac maslo.
Wlac mase jajeczna, wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 220żC. Piec ok.
10 min.
3. Orzechy drobno posiekac, przelozyc do miseczki, wymieszac z konfitura.
4. Bialka ubic na sztywna piane dodajac na koncu 120 g cukru.
5. Omlety wyjac z piekarnika. Na jednym rozsmarowac konfiture z orzechami,
przykryc drugim. Na wierzchu polozyc ubita piane i ponownie wstawic do goracego piekarnika na 3-5 min. Gdy bialka sie zrumienia wyjac, posypac cukrem
pudrem i od razu podawac.