Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

ZIELONA WDOWA


Curacao blue
sok pomaranczowy
pomieszac i dadac lodu

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mleko sojowe


Składniki • 1 szklanka nasion soi
• 1 litr wody Etapy przygotowania 1. Soję umyć, namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia przepłukać, gotować na wolnym ogniu aż soja będzie miękka. 2. Dodać szczyptę soli, kawałek laski wanilii lub trochę cukru waniliowego, I łyżeczkę miodu. Zmiksować (najlepiej w blenderze). 3. Mleko sojowe można przyrzadzać również z 2-dniowych kiełków soi. Wykazuje się wówczas większym bogactwem białka, soli mineralnych i witamin. Gotujemy wówczas znacznie krócej.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka słodko- kwaśna


Składniki •  40 dag białej kapusty
  
•  2 pomarańcze
  
•  4 suszone morele
  
•  100 ml soku pomarańczowego
  
•  2 łyżeczki musztardy
  
•  2 łyżeczki majonezu
  
•  sok z 1/2 cytryny
  
•  2 łyżki kiełków sojowych
  
•  łyżeczka cukru
  
•  łyżka żurawiny
  
•  szczypiorek
  
•  biały mielony pieprz, sól
   Etapy przygotowania 1.  Kapustę umyj, osącz, poszatkuj drobno. Przełóż do miski, posyp odrobiną soli i cukru, wymieszaj i odstaw na pół godziny, aby puściła sok i zmiękła. Następnie dokładnie odciśnij ją z tego soku.
    
2.  Morele potnij ostrym nożem na paseczki, dodaj do kapusty.
    
3.  Pomarańcze wyszoruj, wytrzyj. Obierz ze skórki, podziel na cząstki. Zdejmij błonki i każdą cząstkę przekrój na trzy części.
    
4.  Majonez połącz z musztardą. Stale mieszając, powoli dolewaj sok pomarańczowy.
    
5.  Przypraw białym pieprzem i sokiem z cytryny, dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu.
    
6.  W salaterce połącz kapustę, kawałki moreli oraz pomarańczy i dodaj przygotowany wcześniej sos. Delikatnie wymieszaj. Posyp kiełkami sojowymi i żurawiną (mrożoną lub ze słoika). Udekoruj pałeczkami szczypioru.