Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

YELLOW RETTLER


10 ml. - biały wermut
2 łyżki barowe - sok pomarańczowy 25 ml. Gin Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki. Dekorować cebulką koktajlową.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pomidorowe szaszłyczki


SKŁADNIKI: PORCJA: 150 KCAL - 500 g małych pomidorków (wiśniowych) - 200 g mozzarelii (najlepiej małe kulki) - łyżka oliwy - świeża bazylia - sól - świeżo zmielony pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. małe pomidorki wiśniowe umyj i osusz; jeżeli nie masz pomidorków wiśniowych weź większe i pokrój na ćwiartki 2. jeżeli nie masz mozzarelii w kulkach to większy kawałek pokrój w kostkę 3. na drewniane patyczki szaszłykowe nabijaj na przemian pomidory, listek bazylii i mozzarellę; szaszłyki skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Mrożony krem z prażonego kokosa


Produkty: 500 ml śmietanki kremówki 30%
100 g wiórków kokosowych
4 czubate łyżki cukru pudru
4 połówki brzoskwiń z puszki
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu Wykonanie: 1. Wiórki kokosowe wsyp na patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu upraż na lekko złoty kolor. Zostaw do wystudzenia, a następnie wsyp do malaksera lub blendera i zmiksuj drobno. Możesz tego nie robić, efekt będzie tak samo dobry, tylko konsystencja kremu bardziej grudkowata. 2. Śmietanę ubij na sztywno w cukrem pudrem, wymieszaj dokładnie z wiórkami. Całość przełóż do płaskiego plastikowego pudełka lub innego naczynia z zamknięciem, wyrównaj powierzchnię kremu. Zamknij pudełko i wstaw do zamrażarki. Po godzinie wyjmij pudełko i łyżką odsuń krem od brzegów naczynia, wymieszaj całość na gładko. Chodzi o równomierne zamarzanie kremu. Krem zamrażaj około 4 godzin, co godzinę powtarzając mieszanie. Gotowy krem powinien mieć konsystencję zbliżoną do lodów, ale nieco luźniejszą. 3. W trakcie zamarzania kremu zrób sos- zmiksuj brzoskwinie, miód, sok z cytryny, cynamon i 5 łyżek wody na gładko. Wstaw do lodówki do czasu podania. 4. Na talerzyki lub do pucharków nalej porcje sosu i nałóż (np. łyżką do lodów) porcje kremu. Możesz udekorować melisą lub miętą, jeśli okazja jest bardziej uroczysta