Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

YELLOW RETTLER


10 ml. - biały wermut
2 łyżki barowe - sok pomarańczowy 25 ml. Gin Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki. Dekorować cebulką koktajlową.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grzyby z wermutem


SKŁADNIKI:

350 g mrożonych podgrzybków
20 ml oliwy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 ml wermutu wytrawnego
40 ml wermutu czerwonego
sól
pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić czosnek. Dodać rozmrożone grzyby. Jeśli są spore, pokroić. Dodać sól i pieprz, smażyć, mieszając co jakiś czas ok. 20 minut. Wlać na patelnię oba wermuty. Dusić, aż sos zgęstnieje, dosmakować, dodać natkę i podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczeń wołowa klasztorna


60 dag wołowiny bez kości,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
6-8 dag cebuli,
15 dag dżemu śliwkowego,
2 dag mąki
3 dag migdałów,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Migdały sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórki. Mięso umyć wyżyłować, zbić tłuczkiem, naszpikować migdałami, posypać solą i m?ką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulę, skropić wod? i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wino oraz pozostał? m?kę wymieszaną z mał? ilości? zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć, pokroić ukośnie w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć, dodać drzem i roztarte przyprawy du? ci kilka minut, polać mięso. Podawać z ryżem.