Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

YELLOW RETTLER


10 ml. - biały wermut
2 łyżki barowe - sok pomarańczowy 25 ml. Gin Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki. Dekorować cebulką koktajlową.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos pieczarkowy


2 średnie cebule, 6-7 dużych pieczarek, ząbek czosnku, 2 łyżeczki mąki krupczatki, przyprawy do smaku (sól, pieprz, li?ć laurowy, ziele angielskie i co kto lubi), tłuszcz. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, posolić, podlać ciepł? wod? i dusić pod przykryciem dopóki pieczarki nie zmiękną.
Potem dolać wody i dodać przyprawy.
Gotować kilkanaście minut a następnie zagę?cić m?ką krupczatką wymieszaną z wod?.

Przepisy kulinarne - losowy

Ratatouille owocowo-grzybowe


przygotowanie - 15 minut
duszenie - 20 minut
porcja - 155 kalorii
dla 4 osób:
100 g cukinii lub kabaczka,
żółta lub czerwona papryka,
2 pomidory,
3 jabłka,
200 g grzybów,
2 łyżki sosu sojowego,
ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
por, sól, pieprz,
2 łyżki posiekanego koperku lub natki
1/4 szklanki wina
Por i paprykę oczyścić, umyć. Por pokroić w krążki, paprykę na kwadraciki. Pomidory i cukinię umyć. Pomidory pokroić w kawałki, cukinię razem ze skórką - na cienkie plasterki.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokroić. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić czosnek, przesmażyć. Dodać por, smażyć przez 2-3 minuty.Dołożyć jabłka i grzyby, przesmażyć.
Paprykę i cukinię wrzucić do rondla, dusić, mieszając około 15 minut.
Dodać pomidory, zieleninę i sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wino wlać do potrawy, dusić jeszcze około 5 minut.