Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

YELLOW RETTLER


10 ml. - biały wermut
2 łyżki barowe - sok pomarańczowy 25 ml. Gin Składniki wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu. Przelać przez sitko do szklanki. Dekorować cebulką koktajlową.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z cukinią i łososiem


Składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 30 dkg grzybów (mogą być pieczarki) 2 -3 cebule 2 papryki (czerwona i żółta) zielenina (natka pietruszki, liść selera, liść pora, koperek) 30 dkg surowego łososia 5 jajek 3 łyżki kaszy mannej starty żółty ser do posypania zapiekanki sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa z oliwek  Wykonanie: Cukinię pokroić w plasterki ze skórka, poddusić na oliwie z oliwek.
 
Cebule pokroić w pasterki, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojone pieczarki i poddusić, odparować z nich wodę. Paprykę oczyścić z pestek, sparzyć gorąca wodą ok. 5- 7 minut, zdjąć z niej skórkę i pokroić w dowolną kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dodać pokrojonego łososia, kaszę manna, roztrzepane jajka sól, pieprz. Całość wyłożyć do formy, piec w temeraturze 220 stopni C około 40 minut, posypać startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi i piec jeszcze ok. 10 minut. Zapiekankę można podawać na gorąco z dowolnym sosem. Na zimno jest też bardzo dobra.

Przepisy kulinarne - losowy

Makrela w paście miso


Produkty: - 1 makrela (70 dag)
- kawałek (1 dag) świeżego imbiru
- 300 ml bulionu rybnego
- 2 łyżki cukru
- 60 ml sake lub białego wina
- 12 dag pasty miso Wykonanie: Makrelę pokrój w dzwonka o grubości 2 cm. Imbir obierz i pokrój w paseczki. Do rondla lub na patelnię wlej bulion, dodaj cukier i sake. Zagotuj, włóż makrelę, a na niej ułóż imbir. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj miso wymieszane z odrobiną wody. Gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.