Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zmrożony aksamit


1 uncja Kanadyjskiej Whisky (np.: Black Velvet)
chłodna herbata do wypełnienia Wypełnij wysoką szklankę lodem. Wlej whisky. Resztę wypełnij herbatą

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mule w curry


Produkty: - 1 puszka (450 g) małży w sosie własnym
- 4 łyżki margaryny
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku curry
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietanki
- 1 kostka rosołu warzywnego
- 3-4 łyżki pora pokrojonego w plasterki
- 2 gałązki selera naciowego (same liście)
- 3-4 łyżki białego wytrawnego wina
- sól jarzynowa
- do smaku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 papryki (zielona lub czerwona) Wykonanie: Odlewamy małże, zachowując 1/2 szklanki wody z puszki, którą dolewamy do mleka. W rondlu rozpuszczamy masło z curry. Dodajemy mąkę i mieszając cały czas stopniowo dolewamy mleko z wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, por, liście selera.
Dodajemy śmietankę i dusimy pod przykryciem 5 minut, mieszając co pewien czas. Dodajemy koperek, pokrojoną w cienkie plasterki paprykę, wino i mieszamy.
Przyprawiamy do smaku i w ostatniej chwili wrzucamy małże.

Przepisy kulinarne - losowy

Ananas nadziewany


Składniki: - 1 ananas,
- cukier puder,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 1 banan,
- bita śmietana,
- likier bananowy. Przepis: Ananasa przekroić wzdłuż, miąższ ostrożnie wyjąć nożem wraz z sokiem (rozgnieść widelcem). Wnętrze obu połówek ananasa posypać cukrem i włożyć do lodówki. Miąższ wymieszać z cukrem, tartą skórką cytrynową i rozgniecionym bananem, włożyć do rondla i gotować 5 minut. Po wystudzeniu dodać do masy sok cytrynowy i bitą śmietanę, przyprawić likierem bananowym i zamrozić w zamrażarce. Zamrożoną masę włożyć do połówek i zaraz podawać.