Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zmrożony aksamit


1 uncja Kanadyjskiej Whisky (np.: Black Velvet)
chłodna herbata do wypełnienia Wypełnij wysoką szklankę lodem. Wlej whisky. Resztę wypełnij herbatą

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa ogórkowa na golonce


Gotowanie: ok. 2 godz.

Trudność: bardzo łatwa


Składniki

• golonka • włoszczyzna, 1/2 kg. ziemniaków • 4 ogórki kiszone • 200g. gęstej kwaśnej śmietany 22% • listek, ziele angiel., kostka rosołowa • natka pietruszki
Etapy przygotowania

1. Golonkę umyć, zalać wodą, zagotować i odszumować. 2. Obraną i startą na tarce jarzynowej włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową dodać do wywaru. Posolić, porószyć pieprzem i gotować, aż mięso będzie miękkie. 3. Delikatnie wyjąć mięso z wywaru. Nadaje się do opieczenia. Z zupy usunąć listek i ziele. 4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować aż będą prawie miękkie. 5. Dodać starte na grubej tarce ogórki kiszone. Jeszcze chwilę gotować. Jeśli ktoś lubi bardziej kwaśną zupę dodać więcej ogórków. 6. Z łyżki mąki i śmietany zrobić zaprawkę, dodać do niej nieco gorącego wywaru, dokładnie rozmieszać, zeby nie zrobiły się kluski i wszystko wlać do zupy. Zagotować. 7. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Przepisy kulinarne - losowy

Greckie placki ziemniaczane z fetą


SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, obranych i ugotowanych 250 g sera feta 2 jajka łyżka mąki pszennej 3 cebule świeżo posiekana natka pietruszki sok z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz WYKONANIE: Ziemniaki przecisnąć przez maszynkę i dodać roztarty ser, jajka, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Formować małe placki, oprószyć mąką i smażyć na oliwie z obu stron na złocistobrązowy kolor. Można podawać z jogurtem albo kwaśną śmietaną.