Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zmrożony aksamit


1 uncja Kanadyjskiej Whisky (np.: Black Velvet)
chłodna herbata do wypełnienia Wypełnij wysoką szklankę lodem. Wlej whisky. Resztę wypełnij herbatą

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z kapusty


2 kg kapusty 3 łyżki soli 2 duże cebule str?k ostrej papryki 2 pory 4 ogórki 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku Kapustę grubo poszatkować, posypać solą i zostawić na 1h. Przepłukać zimną wod? i odcedzić. Cebulę pokroić na cienkie krążki, ogórki na ćwiartki, paprykę na paski. Dodać roztarty czosnek i imbir. Kapustę wymieszać z solą, nakładać do kamiennego garnka warstwami, dobrze ugniatać, przesypując warstwami warzyw i przypraw. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni. Można przechowywać tak jak kiszoną kapustę.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort daktylowo - migdałowy z polewą czekoladową


Składniki • 25 dag cukru pudru • 25 dag daktyli • 25 dag migdałów • 6 jaj • torebka cukru waniliowego • sok z jednej cytryny • 4 dag mielonych biszkoptów • 10 dag czekolady • 3 łyżki masła • 2 łyżki mleka Etapy przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na parze, starannie wymieszać z drobno pokrojonymi daktylami i zmielonymi migdałami (trzeba je najpierw sparzyć i obrać), cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i biszkoptami. 2. Wyłożyć do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni i piec 50-60 minut. 3. Pokruszoną czekoladę, masło i mleko podgrzać w rondelku, mieszając. Gdy wszystkie składniki polewy rozpuszczą się i połączą, oblać nią tort.