Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka wi¶niowa


Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wi¶ni - 1 kg cukru.  Wykonanie 1. Wi¶nie umyć, pestki wyj±ć. 2. Wszystkie składniki umie¶cić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez 6 tygodni nie otwierać. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kisiel owocowy z grysiku pszennego


Składniki : 20 dag grysiku pszennego (manny) 2 białka (piana), 80 dag wody 1/2 szklanki soku malinowego sok z cytryny Wykonanie : Czę¶ć wody zimnej wymieszać z grysikiem (mann±). Resztę wody zagotować z cukrem. Na wrz±c± wodę wlać mannę, mieszaj±c zagotować i rozkleić na słabym ogniu (20 minut). Rozklejon± mannę zestawić i ubić szybko ręcznie lub w mikserze na jednolit±, gładk± masę; przy końcu dodać sok z cytryny lub porzeczek – do smaku; wymieszać z pian± z białek, wyłożyć do kompotierek i ostudzić. Podawać polane smażonym sokiem owocowym. W sezonie letnim zamiast wody i soku z cytryny można używać wywaru z porzeczek, malin (15- 20 dag owoców). Ubijanie musu w mikserze jest wydajniejsze.

Przepisy kulinarne - losowy

Żurek ogórkowy


SKŁADNIKI: • 1,5 l bulionu mięsnego • 1/2 l kwasu z kiszonych ogórków • 1/2 szklanki ¶mietany • 25 dag wędzonego boczku • 2 łyżki m±ki • po łyżce majeranku i natki • 6 jajek przepiórczych na twardo • kiszony ogórek • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w rondlu. Zalać bulionem, gotować kilka minut. ¦mietanę wymieszać z m±k±, wlać do zupy razem z kwasem ogórkowym, posypać majerankiem i natk±, gotować 2-3 minuty. 2. Zupę przyprawić, podawać z jajkami przepiórczymi i plasterkami ogórka.