Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka wiśniowa


Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wiśni - 1 kg cukru.  Wykonanie 1. Wiśnie umyć, pestki wyjąć. 2. Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez 6 tygodni nie otwierać. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort bez pieczenia


¾ szkl. cukru
12.5 dag masła
2 serki homogenizowane
2 jajka
1 galaretka pomarańczowa
cukier waniliowy
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
5 dag rodzynek
 biszkopty Przyrz?dzić galaretkę i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku, a potem stopniowo twarożek. Cały czas mieszając wlewać po łyżce ostudzona galaretkę. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Białka z cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mas? serową. Przełożyć do małej tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawić na minimum 2h do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Bułeczki nadziewane na gorąco


Składniki: 6 małych bułek maślanych (najlepiej owalnych domowych),
30 dkg pieczarek,
1 szkl. mleka,
1 łyżka mąki,
3 łyżki masła,
4 łyżki utartego żółtego sera,
2 łyżki oliwy,
1 żółtko,
sól,
posiekana nać pietruszki,
1 szkl. posiekanej kury pieczonej,
pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia:
       
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i drobno poszatkować, lekko zrumienić, wkładając na patelnię z rozgrzaną oliwą z dodatkiem łyżki masła, osolić, odstawić. Łyżkę masła stopić w rondelku, dodać przesianą mąkę, wymieszać, mieszając połączyć z mlekiem. Mleko wlewać stopniowo. W czasie ustawicznego mieszania doprowadzić do zawrzenia, odstawić, dodać 2 łyżki utartego sera żółtego i żółtko, szybko wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i drobno posiekanym mięsem z piersi kury pieczonej lub perliczki. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masę wymieszać z 2 łyżkami posiekanej naci pietruszki. Każdą bułeczkę przekrajać poziomo na pół, wydrążyć miąższ i w jego miejsce nałożyć nadzienie, powierzchnię posypać utartym serem, skropić stopionym masłem, ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec rumieniąc na jasnozłoty kolor. Zapieczone bułeczki ułożyć na ogrzanym półmisku, posypać suto posiekaną nacią pietruszki. Półmisek ozdobić listkami sałaty, cząstkami jaja na twardo, pomidorami i śliwkami. Podawać na gorąco.