Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka wi¶niowa


Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wi¶ni - 1 kg cukru.  Wykonanie 1. Wi¶nie umyć, pestki wyj±ć. 2. Wszystkie składniki umie¶cić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez 6 tygodni nie otwierać. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip ogórkowo-pomidorowy


Składniki • 1 długi ogórek lub kilka ogórków gruntowych • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze- najlepiej twarde • 2 twarożki
 
• kilka łyżek ¶mietany • kilka z±bków czosnku • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. obranego ogórka zetrzeć na tarce 2. pomidora sparzyć wrz±c± wod± i obrać ze skórki, a potem drobno posiekać i poł±czyć z ogórkiem 3. do warzyw dodać twarożki i wcisn±ć czosnek, a następnie przyprawić

Przepisy kulinarne - losowy

Tort ponczowy starowiedeński


 Biszkopt:
- 1 szklanka m±ki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- sok z 1 cytryny
- sok z 2 pomarańczy
- 50 ml rumu
- 2 łyżki cukru
Do przełożenia i dekoracji:
- 20 dag masy marcepanowej
- 25 dag cukru pudru
- 20 dag dżemu morelowego
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 100 ml rumu
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 10 dag płatków migdałowych


Białka ubij na sztywn± pianę, utrwal cukrem, wymieszaj z żółtkami oraz wszystkimi sypkimi składnikami. Piecz około 45 minut w temp. 180°C w natłuszczonej tortownicy. Następnego dnia przekrój biszkopt na 3 blaty i nas?cz je sokiem z cytrusów wymieszanym z cukrem i rumem. Dwa górne kr±żki przełóż marmolad? pomarańczow±. Marcepan cieniutko rozwałkuj, posypuj±c stolnicę cukrem pudrem. Gdy masa wchłonie około 10 dag cukru pudru, wytnij z niej kr?żek o ¶rednicy biszkoptu. Pozostały marcepan zmieszaj z połow± rumu, rozsmaruj na dolnym kr?żku, ułóż na nim 2 blaty przełożone dżemem i lekko doci?nij. Z reszty cukru pudru i rumu utrzyj l?ni?cy lukier. Dwie łyżki lukru wymieszaj z kakao. Podgrzej i zmiksuj dżem morelowy. Wierzch tortu równiutko pokryj glazur? morelow±, przykryj kr±żkiem marcepanowym. Lekko doci?nij, pokryj białym lukrem. Posmaruj glazur? boki tortu i posyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Szpryc? napełnion± ciemnym lukrem narysuj na torcie spiralę i - rozci?gaj±c j± nożem od ¶rodka ku brzegom - zaznacz porcje. Pozostaw do zastygnięcia lukru.
Do tego tortu podaje się kawę Marii Teresy. Ulubionym napojem cesarzowej była podobno duża mokka z likierem pomarańczowym, czap? bitej ¶mietany i kolorowym maczkiem cukrowym na wierzchu