Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka wi¶niowa


Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wi¶ni - 1 kg cukru.  Wykonanie 1. Wi¶nie umyć, pestki wyj±ć. 2. Wszystkie składniki umie¶cić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez 6 tygodni nie otwierać. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Młode ziemniaki po grecku


SKŁADNIKI: 50 dag młodych ziemniaków 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2/3 kostki fety 1 łyżka oliwy z oliwek 2 z±bki czosnku zielona sałata ¶wieża bazylia ¶wieżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Ziemniaki wyszorować pod bież±c± wod± i ugotować w łupinkach. Umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewki dokładnie umyć, przy każdej zostawić kawałek łodyżki. W rondelku rozpu¶cić fetę wraz z oliw±. Czosnek obrać, przecisn±ć przez praskę, dodać do fety. Doprawić pieprzem. Cały czas mieszaj±c, gotować na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania gładkiego sosu. Gor±ce ziemniaki przekroić na krzyż, ułożyć na li¶ciach sałaty, polać sosem i posypać szczypiorkiem. Na wierzchu każdego ziemniaka ułożyć rzodkiewki i listki bazylii.

Przepisy kulinarne - losowy

Poncz ananasowo-cytrusowy


Składniki • ananas • 6 pomarańczy • 2 cytryny • 2 limonki • 4 łyżki soku z cytryny • 2-3 łyżki cukru • 2 butelki półsłodkiego białego wina • butelka półsłodkiego szampana • listki melisy Etapy przygotowania 1. Owoce obrać. Pomarańcze pokroić na cz±stki, pozostałe owoce w plasterki. 2. Zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem. Odstawić na 15 min. Dolać wino. 3. Wstawić do lodówki. 4. Przed podaniem wlać szampan, udekorować melis±.