Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka wiśniowa


Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wiśni - 1 kg cukru.  Wykonanie 1. Wiśnie umyć, pestki wyjąć. 2. Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez 6 tygodni nie otwierać. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

zupa cebulowa po Norwesku


Składniki Przepis prpoprcje na 4 osoby:
- 6 cebul
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 3/4 litra wywaru lub bulionu z kostki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 li?ć laurowy
- sól, pieprz wykonanie:
     cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle aż będzie miękka, dodać bulion, musztarde i li?ć laurowy. gotować na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem.
     serwować z grzankami lub białym chlebem zamoczonym w zupie i posypanym żółtym serem, lub z białym chlebem podsmażonym ma patelni z oliwą z oliwek, przyprawami(wg.uznania) i żółtym serem:)

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z wędzoną polędwicą wieprzową i majonezem


8 dag wędzonej polędwicy wieprzowej
4 łyżki gęstego majonezu
4 listki sałaty
sól
pieprz

Polędwicę pokrajaną w plasterki poci?ć na długie paski szerokości ok. 0,5 cm. Umyte i dokładnie os?czone listki sałaty posiekać niezbyt drobno i wymieszać z majonezem na gęst? masę, któr? ułożyć grub? warstwą na dziesięciu kromkach nie smarowanych masłem. Warstwę wyrównać nożem i przybrać kanapki ukośną kratką z pasków polędwicy.