Dzisiaj jest Poniedziałek 15 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka wi¶niowa


Składniki - 1 litr wódki  - 1 kg wi¶ni - 1 kg cukru.  Wykonanie 1. Wi¶nie umyć, pestki wyj±ć. 2. Wszystkie składniki umie¶cić w dużym słoju. 3. Szczelnie zakręcić. 4. Przez 6 tygodni nie otwierać. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cebula z boczkiem w winie


4 cebule
kilka plastrów boczku
łyżka masła
łyżka kminku
listek laurowy
sól,
biały pieprz
1/4 l białego wina
Cebulę obrać i zblanszować w osolonej wodzie. os±czyć i pokroić w ósemki. Rozpu?cić masło i wytopić boczek. Włożyć cebule i obsmażyć dookoła. Dodać przyprawy, wlać wino i dusić ok. 20 min. Wyj±ć cebule na półmisek i zalać sosem. Podawać z bagietk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapu¶niak ze słodkiej kapusty z pomidorami i kiełbas±


Składniki 60 dag kapusty,
pęczek włoszczyzny,
cebula,
4 ¶rednie ziemniaki,
20 dag kiełbasy zwyczajnej,
2 łyżki tłuszczu,
2 łyżki m±ki,
3-4 pomidory,
li¶ć laurowy,
ziele angielskie. Wykonanie Ugotować wywar z włoszczyzny. Wyj±ć warzywa. Do wywaru włożyć kiełbasę oraz poszatkowan± kapustę, cebulę, a po 15 minutach pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Pomidory oddzielnie udusić i przetrzeć przez sito. Przecier dodać do kapu¶niaku. Można też wrzucić do zupy ćwiartki pomidorów, (¶wieżych lub mrożonych) uprzednio sparzonych i obranych ze skórki. Sporz±dzić zasmażkę z tłuszczu i m±ki, podprawić zupę. Kiełbasę pokroić na drobne kawałki, dodać do zupy.