Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka kawowa


Składniki - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, - Pół szklanki cukru, - 2 cukry waniliowe, - 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, - 100 ml spirytusu. Wykonanie 1. Do rondelka wlać mleko dodać cukier i cukry waniliowe oraz kawę. 2. Zagotowac stale mieszajac gotować 5 minut na mniejszym ogniu. 3. Do goracego mleka dodać 2 kostki gorzkiej czekolady, mieszać aż się rozpu¶ci. 4. Mleko wystudzić, wlać spirytus mieszajac. 5. Wlać do butelki, pić po 24 godzinach 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka z miodowym sosem


sprawiona kaczka
4 pomarańcze
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki płynnego miodu
2-3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej
sól, pieprz Pomarańcze sparzyć, jeden z owoców pokroić w plasterki, z drugiego zetrzeć skórkę. Z całych pomarańczy wycisn±ć sok. Kaczkę opłukać, natrzeć skórk± i oprószyć przyprawami. Odstawić na 1 h do lodówki. Masło rozpu?cić. Dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować czę?ci? marynaty. Ułożyć j± w brytfannie i piec ok. 2 h - pierwsze 20 min. w temp. 200 st. C, potem w 180 st. C. W trakcie pieczenia polewać mięso marynat?, na następnie wytworzonym sosem. Sos przelać do garnka. M?kę wymieszać z 2 łyżkami wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. Doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plasterkami pomarańczy. Osobno podać sos.

Przepisy kulinarne - losowy

Chateaubriand


tyle ile osób: cienkich kromek bułki, plastrów pasztetu,
plastrów surowej wołowej polędwicy i małych kawałeczków masła,
trochę utartego chrzanu lub pieczarek,
sól, pieprz,
zielenina

Kromki posmarować masłem z obu stron, położyć na każdej plaster pasztetu, następnie plaster polędwicy grubo¶ci 1 cm z sol± i pieprzem, kawałek masła roztartego z zielenin±, po czym wstawić do bardzo gor±cego piekarnika na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cienko struganym chrzanem lub podsmażonymi pieczarkami i od razu podawać.