Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka kawowa


Składniki - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, - Pół szklanki cukru, - 2 cukry waniliowe, - 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, - 100 ml spirytusu. Wykonanie 1. Do rondelka wlać mleko dodać cukier i cukry waniliowe oraz kawę. 2. Zagotowac stale mieszajac gotować 5 minut na mniejszym ogniu. 3. Do goracego mleka dodać 2 kostki gorzkiej czekolady, mieszać aż się rozpu¶ci. 4. Mleko wystudzić, wlać spirytus mieszajac. 5. Wlać do butelki, pić po 24 godzinach 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sola ze szparagami


Składniki: 8 - 12 filetów z soli, 16 - 24 szparagów ¶wieżych lub z puszki, 8 - 12 li¶ci ¶wieżego szpinaku, 2 łyżeczki kurkumy lub szafranu, czosnek granulowany, sok z 1 cytryny, 2 łyżki masła, cukier, sól, pieprz. Sos: 20 g m±ki, 20 g masła, 250 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowejm, sok z połowy cytryny, sól, pieprz biały. Sposób przyrz±dzenia: Szpinak ugotować 2 - 3 min. w wodzie z dodatkiem czosnku granulowanego, pieprzu i szczypty cukru, by zachował zielony kolor. Os±czyć. Filety skrapić sokiem z cytryny, oprószyć sol± i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć li¶ć szpinaku, 2 szparagi, filety zwin±ć i spi±ć wykałaczka. Zamiast szpinaku można użyć sparzych li¶ci sałaty lub uduszonego i odparowanego szpinaku mrożonego. Roladki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Sos: zrobić biał± zasmażkę. Rozpu¶cić masło i dodać m±kę, wymieszać. Dolać mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzać cały czas mieszaj±c, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawić go gałk± muszkatołow±, sol±, sokiem z cytryny i pieprzem. Roladki polać sosem, delikatnie oprószyć szafranem lub kurkum± i piec 15 - 20 min. w nagrzanym do 160 - 170°C piekarniku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i brokułami ugotowanymi w wywarze ze szpinaku.

Przepisy kulinarne - losowy

Sylwestrowe p±czuszki z serem


Składniki: 4 jajka 2 szklanki m±ki pszennej 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej kwa¶nej ¶mietany cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ kg białego sera
Sposób wykonania:
 
Ser zmielić, przełożyć do miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mokrymi rękami formować małe kuleczki i rzucać je na ¶rednio gor±cy olej. Smażyć na złoty kolor. Wkładać do miski wyłożonej pergaminem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Z przepisu otrzymamy ok. 130 p±czuszków.