Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka kawowa


Składniki - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, - Pół szklanki cukru, - 2 cukry waniliowe, - 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, - 100 ml spirytusu. Wykonanie 1. Do rondelka wlać mleko dodać cukier i cukry waniliowe oraz kawę. 2. Zagotowac stale mieszajac gotować 5 minut na mniejszym ogniu. 3. Do goracego mleka dodać 2 kostki gorzkiej czekolady, mieszać aż się rozpuści. 4. Mleko wystudzić, wlać spirytus mieszajac. 5. Wlać do butelki, pić po 24 godzinach 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosna po chińsku


SKŁADNIKI: - pęczek marchewki - mały kalafior - kalarepka - 20 dag młodego zielonego groszku w strączkach - 40 dag filetów z piersi kurczaka - łyżka nasion sezamu - 2 łyżki oleju sojowego - szklanka rosołu drobiowego winiary - sól - pieprz - 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki - szklanka długoziarnistego ryżu - sól - mielona kurkuma - łyżka masła WYKONANIE: Zagotuj szklankę wody z solą, masłem i kurkumą. Na wrzącą wrzuć umyty ryż, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i potrzymaj na małym ogniu przez 20 minut, po czym dokładnie odparuj. Marchewkę i kalarepkę po obraniu i umyciu pokrój na cieniutkie, jak zapałka, paseczki, a umyty kalafior podziel na różyczki. Strączki groszku wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij, przelej zimnąwodąi osącz na sicie. Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp je solą i pieprzem, dodaj marchewkę, kalafior i kalarepkę, wymieszaj, zalej rosołem, przykryj i poduś przez 7-8 minut. Na gorącej patelni upraż ziarna sezamu i razem z zielonym groszkiem, natką i ryżem dodaj do warzyw z kurczakiem. Przed podaniem starannie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Wykwintny ryż


Składniki: - 3- 4 szklanki ugotowanego ryżu - 2 łyżki cukru - 1-2 łyżki oliwy - 2-3 szklanki bakalii (rodzynki, suszone morele, suszone śliwki) - 100 g daktyli - 100 g orzechów włoskich Wykonanie: Ryż zmieszać z cukrem i oliwą, ułożyć w formie do puddingu warstwę o grubości 2 cm. Na wierzchu ułożyć część suszonych owoców i lekko przygnieść. Układać warstwami pozostały ryż i suszone owoce tak, aby ostatnią warstwą był ryż. Gotować ryż na parze przez pół godziny. Przed podaniem udekorować orzechami i daktylami.