Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka kawowa


Składniki - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, - Pół szklanki cukru, - 2 cukry waniliowe, - 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej, - 100 ml spirytusu. Wykonanie 1. Do rondelka wlać mleko dodać cukier i cukry waniliowe oraz kawę. 2. Zagotowac stale mieszajac gotować 5 minut na mniejszym ogniu. 3. Do goracego mleka dodać 2 kostki gorzkiej czekolady, mieszać aż się rozpuści. 4. Mleko wystudzić, wlać spirytus mieszajac. 5. Wlać do butelki, pić po 24 godzinach 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort wiśniowo-lodowy


Produkty CIASTO:
  
•  2 jajka
  
•  75 g cukru
  
•  1 cukier waniliowy
  
•  40 g maki pszennej
  
•  20 g maki ziemniaczanej
  
•  1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 
   
  
MASA:
  
•  500 g wisni (ze sloika)
  
•  500 g lodow waniliowych
  
•  125 g gotowej masy makowej
  
•  50 g wiorkow czekoladowych i swieze wisnie do dekoracji 
   
  
Etapy przygotowania 1.  Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic z 2 lyzkami wody na sztywna piane. Powoli wsypywac cukier i cukier waniliowy, stale ubijajac.
    
2.  Piane wymieszac z zoltkami, dodac make pszenna wymieszana z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Wymieszac.
    
3.  Piekarnik rozgrzac do 175°C. Ciasto przelozyc do natluszczonej keksowki (dl. 26 cm), wyrownac powierzchnie. Piec 25-30 min., przestudzic, wyjac z formy.
    
4.  Ciasto ostudzic, przekroic poziomo na dwa placki. Keksowke oczyscic i wylozyc folia spozywcza.
    
5.  Wisnie odsaczyc z zalewy. Lody wyjac wczesniej z lodowki (15-20 min.), aby zmiekly, nastepnie dokladnie wymieszac z masa makowa. Dodac wisnie i ponownie delikatnie wymieszac.
    
6.  W formie ulozyc jeden biszkopt, wylozac na niego 1/2 masy lodowej. Przykryc drugim plackiem, lekko docisnac, wylozyc reszte lodow.
    
7.  Tort wstawic do zamrazalnika na 4-5 godz. Wyjac z formy, zdjac folie. Tort odstawic na 10 min., posypac wiorkami czekoladowymi, ozdobic wisniami i natychmiast podawac.


Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik śliwkowy z winem


Produkty: - 70 dag węgierek lub innych śliwek
- 1 szkl. białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 12 dag cukru
- 4 goździki
- 1 kawałek cynamonu (2 cm)
- 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta mielonego kardamonu Wykonanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wlać do garnka 2,5 szklanki wody, włożyć owoce i gotować do miękkości. Następnie przetrzeć je przez sito. Dodać cukier, goździki, cynamon, kardamon oraz skórkę z cytryny. Wlać 3 szklanki wody, wino, zagotować i ochłodzić. Podawać na zimno z groszkiem ptysiowym lub grzankami.