Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewając wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Borowiki smażone z czosnkiem i rozmarynem


Produkty: - 50 dag borowików
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie: Kapelusze borowików kroimy w niezbyt cienkie paski, ogonki w talarki, cebulę w kostkę. Na maśle szklimy cebulę. Dodajemy grzyby, wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu w całości. Smażymy, mieszając, ok. 20 minut. Wyjmujemy rozmaryn. Podajemy jako dodatek do pieczonych mięs (wtedy zmniejszamy proporcje) lub z ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Likier z poziomek



75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru

Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrz?sając codziennie. Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z wat?. Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać. Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (23 tygodnie). Co kilka dni wstrz?sać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości. Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z wat? do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrz?sanie, zlać płyn przez lejek z wat? do ekstraktu i syropu. Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody. Poł?czone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek.