Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewając wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja nadziewane śledziem


Składniki: 4 jajka, śledź, 2-3 łyżki oleju sojowego, 8 plasterków sera salami, 2-3 łyżki majonezu, liście sałaty, natka pietruszki lub rzeżucha, pieprz i sól Sposób przyrządzania: Jajka umyć, gotować osiem minut i ostudzić w zimnej wodzie. Następnie obrać, przekroić wzdłuż na połowy i ściąć nieco wypukłe spody połówek jajek. Przy pomocy łyżeczki delikatnie wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Wymoczonego śledzia oczyścić, odfiletować i przetrzeć przez sito. Przetarte żółtka utrzeć z olejem, dodać śledzie i przyprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą). Masę podzielić na osiem części i wypełnić nią połówki białek. Na półmisku ułożyć liście sałaty na nich plasterki sera. Na każdym plasterku sera położyć trochę majonezu i umieścić na nim przygotowane jajka. Na koniec jajka polać majonezem i posypać posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą.

Przepisy kulinarne - losowy

Biała kiełbasa smażona


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
800 g kielbasy,
200 g cebuli,
1 lyzka smalcu.

1. Kielbase umyc w cieplej wodzie, konce zwiazac biala bawelniana nitka, by
zawartosc nie wyciekla w czasie smazenia. Dokladnie osuszyc.
2. Cebule obrac, umyc, pokroic w plasterki.
3. Na duzej patelni dobrze rozgrzac smalec. Ulozyc spiralnie kielbase i smazyc
na zloty kolor z jednej strony, przewrocic ostroznie na druga strone, pomagajac sobie lyzka, i dalej smazyc. Zrumieniona kielbase nakluc gesto widelcem (co centymetr) z gory i z bokow. Gdy sok z kielbasy wyplymie, przewrocic
na druga strone, nakluc jak poprzednio. Smazyc tak dlugo, az sok zupelnie
wyparuje.
4. Usmazona kielbase ulozyc spiralnie na talerzu. Na tluszczu, ktory pozostal
na patelni, usmazyc cebule i wylac wraz z tluszczem na kielbase. Po ostygnieciu wstawic na kilka godzin do lodowki.
5. Podawac na zimno lub goraco z sosem chrzanowym.