Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewając wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Boczniaki z wiosenną cebulką


SKŁADNIKI: - boczniaki ostrygowate - cebulka wiosenna - duży pomidor - mała szalotka lub pół małej czerwonej cebuli - szczypiorek - Balsamico bianco lub inny dobry ocet winny - oliwa - cukier - sól pieprz WYKONANIE: • Boczniaki dokładnie otrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (nie myć!), skropić oliwą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odstawić na 15 minut. • Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekroić wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawić; pozostałą zieleninę pokroić w krążki na dekorację), napędzlować oliwą. • Pomidora naciąć w krzyż, wrzucić na chwilkę do wrzącej wody, ściąnąć skórkę, pokroić najpierw w ćwiartki, usunąć łyżeczką nasiona, pokroić w drobną kostkę. • Szalotkę pokroić w drobną kostkę. • Szczypiorek posiekać. • Zmieszać z balsamico (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), odrobiną cukru, solą i pieprzem. • Boczniaki i cebulkę usmażyć albo na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku. • Cebulkę rozłożyć na talerzach, boczniaki ułożyć na środku, skropić Vinaigrette i posypać szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kisiel jagodowy od10 miesiąca


Składniki 0,5 szklanki jagód (malin, truskawek) łyżeczka cukru czubata łyżeczka maki iziemniaczanej pół szklanki wody Wykonanie Wypłucz owoce i przetrzyj przez sitko (częsć pozostaw w całości) zalej wrzaca woda, dodaj cukier. Makę rozprowadz mała ilościa zimnej wody, wlej do przecieru, doprowadz do wrzenia mieszając. Do gorącego kisielu włóż całe owoce,ostudz.