Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewając wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa z adwokatem


Składniki •  4 filiżanki naparu kawy •  8 łyżek likieru jajecznego •  4 łyżeczki cukru •  4 łyżki bitej śmietany Etapy przygotowania 1. Do filiżanek wlać po 2 łyżki likieru. 2. Wymieszać z łyżeczką cukru. 3. Uzupełnić gorącą kawą. 4. Udekorować bitą śmietaną i skropić pozostałym likierem.

Przepisy kulinarne - losowy

Fantazja czekoladowo-rumowa Wiedeń


Składniki • 4 tabliczki gorzkiej czekolady • 100 ml mocnej kawy • 100 ml rumu • 6 jaj • 3/4 kostki masła • 3/4 szklanki cukru • 10 dag orzechów włoskich • 10 dag migdałów • 5 łyżek mąki • łyzeczka proszku do pieczenia • smietanka kremówka (30-36%) • 1 łyzka zelatyny Etapy przygotowania 1. Czekolade (3,5 tabliczki) i masło rozpuścić (w osobnych naczyniach) i odstawić do ostudzenia. Zółtka utrzeć z cukrem "na biało". Dodawać kolejno kawe, masło, czekolade, rum (50ml), orzechy oraz migdały (mocno przesiekane lub rozdrobnione w mikserze), mąke oraz proszek. 2. Ubić białka na sztywno i delikatnie przełożyć do masy czekoladowej. Połączyć i wlać do formy (najlepiej prostokątnej). Piec ok. 40 min az na górze utworzy się chrupiąca skórka. Po upieczeniu, w srodku ciasto powinno pozostać wilgotne. Ciasto odstawić do wystudzenia 3. Przygotować krem - ubić smietanke na sztywno, dodać drobno starta ciemną czekolade oraz żelatyne (wczesniej rozpuszczoną w gorącej wodzie, a następnie wystudzoną). 4. Ciasto wyjąć z formy i pokroić na min. 2 warstwy (najlepiej 3 lub 4). Każda warstwe skropić lekko rumem i przełozyć przygotowanym kremem stracciatella. Odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto pokroić na kostki (ok. 5cm) Podawać najlepiej z mocnym espresso.