Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wod± tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyj±ć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewaj±c wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz w sosie "białe wino"


Składniki: 80 dag dorsza,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
10 dag cebuli,
20 dag pomidorów,
5 dag margaryny,
łyżka m±ki
1/2 szklanki bulionu z ryby,
natka pietruszki, sól Spobós przygotowania Kawałki dorsza ułożyć w rondlu wysmarowanym margaryn±. Posypać z wierzchu posiekan± cebul±, natk± pietruszki, obłożyć plastrami pomidorów, zalać bulionem z ryby i dusić 30 minut.
Przygotować sos "białe wino": do roztopionej margaryny dodać m±kę, wywar z ryby oraz wino - wymieszać.
Sosem zalać ryby i gotować przez 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub puree oraz surówk± z kwaszonej kapusty.

Przepisy kulinarne - losowy

Mus z grzybow


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz.
30 g suszonych borowikow,
300 g pieczarek,
100 ml smietanki kremowej,
300 ml wywaru miesnego,
15 g zelatyny,
80 ml madery,
1 duza cebula,
1 lyzka masla,
3 lyzki tartej bulki,
sol, pieprz.
Przybranie:
100 g kurek lub smardzow.

1. Borowiki umyc, namoczyc w przegotowanej wodzie, w tej samej wodzie ugotowac.
Nastepnie wyjac, pokroic na kawalki i odlozyc. Wywar z grzybow przecedzic i
wlac do wywaru miesnego. Kurki lub smardze dokladnie umyc, zalac mala iloscia osolonej wody, gotowac 40 min. Grzyby wyjac a wywar przecedzic i dolac
do wywaru miesnego.
2. Pieczarki oczyscic, oplukac, pokroic w kawalki. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac, usmazyc na masle. Wrzucic na patelnie pieczarki, smazyc 10 min.
Dodac sol, pieprz, tarta bulke i smietanke. Zagotowac, nastepnie zmiksowac.
3. Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody. Zagotowac polaczone wywary, odparowac
do 300 ml. Dodac madere, ponownie odparowac. Do goracego wywaru dodac zelatyne i rozpuscic. 2/3 wywaru z zelatyna wymieszac z masa pieczarkowa i pokrojonymi borowikami.
4. Prostokatna forme wypelnic masa, zalac czescia wywaru z zelatyna. Na wierzchu ulozyc kurki lub smardze. Zalac reszta wywaru z zelatyna, odstawic, by
galareta stezala.