Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wod± tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyj±ć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewaj±c wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

A.M.B.A.


25 ml szkockiej whisky,
20 ml br?zowego rumu,
10 ml Martini Rosso,
5 ml cointreau,

Wymieszać, udekorować wisienk± i spiral? ze skórki cytrynowej. Wrzucić parę kostek lodu.


Przepisy kulinarne - losowy

Wieniec drożdżowy


Składniki: Czubata szklanka cukru pudru,
2 jajka,
8 dag masła,
skórka cytrynowa,
szklanka ¶mietanki,
18 dag m±ki,
1 dag sproszkowanych drożdży (ekstrakt),
łyżeczka masła i łyżeczka m±ki do formy.
Do przybrania:
Szklanka bitej ¶mietany i owoce ¶wieże lub wyjęte z konfitury. Sposób przyrz±dzenia:
       
Cukier puder i całe jajka ubijać trzepaczk± sprężynow±, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Dodać stopione ciepłe masło, ¶mietankę, start± skórkę cytrynow± oraz m±kę wymieszan± z drożdżami. Przygotować formę w kształcie wieńca, smaruj±c j± masłem i posypuj±c m±k±. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do ogrzanego piekarnika. Piec w ¶redniej temperaturze (ok. 200°C) 40 - 45 min. Po upieczeniu przestudzić i wyłożyć na talerz. Wnętrze wieńca wypełnić bit± ¶mietank± i owocami - ¶wieżymi lub wyjętymi z konfitury.