Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka karmelowa


Składniki - 2 niecałe puszki mleka skondensowanego - Pół litra czystej wódki  Wykonanie 1. Puszki z mlekiem włożyć do garnka wypełnionego wodą tak aby całkowicie je zanurzyć. 2. Gotować 2 godziny. 3. Po 2 godzinach wyjąć i pozostawić do ostygnięcia, wlać skarmelizowane mleko do wysokiego naczynia. 4. Zmiksować mikserem dolewając wódkę. 5. Podawać w małych kieliszkach. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z ziemniaków, warzyw i kurczaka


Składniki: - 2 kg ziemniaków
- 0.5 kg bialej kapusty
- 5 dkg pieczarek
- 2 filety z kurczaka (całe)
- masło
- pieprz
- przyprawa do potraw z ziemniaków
- czosnek (dowolnie) Sposób przyrządzania: Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plastry, kapustę poszatkować drobno, pieczarki niezbyt drobno, pierś w średnia kostkę. Na dno brytfanny włożyć nieco dowolnego tłuszczu przełożyć pokrojone składniki, dokładnie wymieszać. Wstawic do piekarnika piec aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z ketchupem.

Przepisy kulinarne - losowy

Indyjski przysmak kokosowy


Składniki •  75 gram masła •  200 gram wiórków kokosowych •  175 gram mleka skondensowanego •  ew. różowy barwnik spożywczy Etapy przygotowania 1. Do garnuszka wkładamy masło i topimy je na małym ogniu, a następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wlewamy mleko (i ew. barwnik) i wszystko gotujemy przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. 2. Garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Schłodzoną masę formujemy i kroimy na prostokąty. Chłodzimy przez godzinę w lodówce i podajemy.