Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka cytrynowo-miodowa


Składniki
 
1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka cukru  Wykonanie 1. Cytryny zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamknąć tę miksturę w szczelnym naczyniu na 24 godziny. 2. Z tych 8 cytryn wycisnąć sok. 3. Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpuściły. Zamieszać. 4. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dodać chłodnej wody tyle aby razem wyszło 1,5 litra. 5. Do tego wszystkiego wlać ten odstawiony na 24 godziny spirytus już bez skórek (skórki wyrzucić) i rozlać do butelek. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kompot wigilijny


Składniki:
- 5 dkg suszonych śliwek - polskich,
- 5 dkg suszonych jabłek,
- 3 dkg suszonych gruszek,
- 3 dkg moreli,
- 20 dkg cukru,
- goździki,
- cynamon,
- 1 dobrze umyta cytryna. Sposób przyrządzania:
1) Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu. 2) Nastawić 3 litrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu. 3) Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką. 4) Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny.


Przepisy kulinarne - losowy

Tarta ze szpinakiem i serem brie


Składniki ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko, szczypta soli, 3 łyżki wody
  
farsz : 300 g szpinaku 30 g masła , 1 cebula, 2 jajka 120 g gęstej tłustej śmietany, 2 op. sera briee- ok 250 g łacznie,
  
2 dojrzałe pomidory, 3 łyżki parmezanu,
  
opcjonalnie- kiełbaska lub szynka 
   
  
Etapy przygotowania 1.  ciasto: mąkę przesiać z solą, dodać masło i drobno posiekać nożem. Dodać jako i pozostałe skłądniki i ciasto zagnieść. Uformowac kulę lub wałek , zawinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po 30 min. ciasto wyjąć rozwałkować. Wyłożyć na natłuszczonej okrągłej blasze o średnicy ok. 30 cm. Brzegi zawinąc na ok. 1,5 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzenego do 200 stopni piekarnika. Podpiec ok.25 min aż ciasto leciutko się zrumieni
    
2.  Farsz: maslo roztopić i zeszklić na nim cebulę. Dodać mrożony szpinak. doprawić solą i pieprzem. Gotować aż do wyparowania wody. Pod koniec gotowania dodć jajko i odrobinę śmietany -ok 40 g.
    
3.  Na podpieczpne ciasto warstwami układać: szpinak równomiernie, wędlina( opcjonalnie) następnie pokrojony w plastry ser brie, pokrojone pomidory. Pozostałą śmietanę i jajko rozmieszć, dodając pieprz i sól. Polać całe ciasto i nastepnie posypać parmezanem. Całość zapiekać ok 25min w temp.200 stopni.