Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka cytrynowo-miodowa


Składniki
 
1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka cukru  Wykonanie 1. Cytryny zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamknąć tę miksturę w szczelnym naczyniu na 24 godziny. 2. Z tych 8 cytryn wycisnąć sok. 3. Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpuściły. Zamieszać. 4. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dodać chłodnej wody tyle aby razem wyszło 1,5 litra. 5. Do tego wszystkiego wlać ten odstawiony na 24 godziny spirytus już bez skórek (skórki wyrzucić) i rozlać do butelek. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szmaragdowe risotto


Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant)
• 5 łyżek białego wina
• 25 dag szpinaku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 35 dag ryżu na risotto
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa Etapy przygotowania 1. Zagotowujemy wywar, dolewamy wino i gotujemy całość na bardzo małym ogniu. 2. Płuczemy szpinak i siekamy go. 3. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu lub woku. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i smażymy 2-3 minutki, nie dopuszczając, żeby się przyrumieniły. Wrzucamy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż ziarna się zeszklą i będą równomiernie pokryte oliwą. 4. Wlewamy łyżkę wazową wywaru, ustawiamy ogień tak, by wywar delikatnie bulgotał i gotować, mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu. Dolewamy po łyżce wazowej wywaru i mieszamy cały czas około 15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. 5. Wrzucamy szpinak, dolewamy resztę wywaru i gotujemy, mieszając, aż ryż będzie ugotowany. Ryż do risotto nie powinien być rozgotowany, ale cała potrawa musi mieć miękką konsystencję. 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprze i szczyptą gałki muszkatołowej. 7. Danie to doskonale smakuje z zieloną sałatą i pieczywem z ziarnami. Można risotto posypać kilkoma łyżkami utartego parmezanu.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody z ricotty z owocami kandyzowanymi


Składniki: 70 g cukru 4 żółtka 400 g ricotty 100 g owoców kandyzowanych 4 łyżki rumu 20 g masła do posmarowania foremki (niekoniecznie) Sposób przyrządzania: 1. Ubij żółtka z cukrem. 2. Przetrzyj ricottę przez sitko. Posiekaj owoce. 3. Delikatnie dodaj kogel- mogel do ricotty. Dodaj owoce i rum. Wymieszaj. 4. Posmaruj foremkę masłem, wlej masę i wstaw do zamrażarki na minimum 5 godzin.