Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka cytrynowo-miodowa


Składniki
 
1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka cukru  Wykonanie 1. Cytryny zalać wrz±tkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamkn±ć tę miksturę w szczelnym naczyniu na 24 godziny. 2. Z tych 8 cytryn wycisn±ć sok. 3. Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpu¶ciły. Zamieszać. 4. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dodać chłodnej wody tyle aby razem wyszło 1,5 litra. 5. Do tego wszystkiego wlać ten odstawiony na 24 godziny spirytus już bez skórek (skórki wyrzucić) i rozlać do butelek. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cukinia po meksykańsku


Składniki Przepis 50 dag młodej cukini,
1 czerwona papryka,
1 ¶rednia cebula,
2 pomidory,
20 dag kukurydzy konserwowej,
2 łyżki masła,
sól, czarny pieprz i sproszkowane chili do smaku. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórek. Mi?ższ pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić wraz z łupin± w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyt? paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki poł?czyć i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić rozdrobnione warzywa. Chwilę poddusić. Doprawić sol±, pieprzem i chili. Dusić dalej do miękko¶ci warzyw. Pod koniec duszenia dodać os?czon± z zalewy kukurydzę. Podawać z placuszkami kukurydzianymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka z mleka, jaj i boczku


Składniki •  1 litr mleka
  
•  8 jajek
  
•  25 dag boczku
  
•  szczypta szafranu
  
•  sól, tłuszcz
   Etapy przygotowania 1.  Boczek pokroić na drobne kawałki i zrumienić go na patelni. Jajka ubić z sol± i szafranem. Mleko zagotować, wrz±cym zalać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać boczek i wylać cało¶ć do podłużnej foremki.
    
2.  Foremkę wstawić do naczynia wypełnionego wod±, wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut. Ostudzić, wyj±ć z formy i pokroić w plastry. Przed podaniem plastry podsmażyć na tłuszczu.