Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka cytrynowo-miodowa


Składniki
 
1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka cukru  Wykonanie 1. Cytryny zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamknąć tę miksturę w szczelnym naczyniu na 24 godziny. 2. Z tych 8 cytryn wycisnąć sok. 3. Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpuściły. Zamieszać. 4. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dodać chłodnej wody tyle aby razem wyszło 1,5 litra. 5. Do tego wszystkiego wlać ten odstawiony na 24 godziny spirytus już bez skórek (skórki wyrzucić) i rozlać do butelek. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki z rybą wędzoną i pastą pomidorową


20 dag sielawek (certy) wędzonych
3 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżeczka musztardy
2 łyżeczki posiekanego koperku
sproszkowana papryka
sól

Z ryb zdjąć skórę, odfiletować je, obrać z ości i podzielić na cz?stki. Pastę pomidorową rozetrzeć z musztard? i szczypt? papryki na jednolit? masę. Ułożyć warstwę ryby na całej powierzchni każdej kromki, docisnąć nożem, wyrównać, pokryć z wierzchu przygotowaną mas? pomidorową. Jeżeli ryba jest mało słona, lekko posolić. Kanapki oprószyć koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z truskawek i wanilii ze świeżą miętą


SKŁADNIKI: * 500 g truskawek * 300 ml jogurtu naturalnego * 100 ml czerwonego wina * 1 laska wanilii * 1 łyżka cukru * 1 łyżka miodu wielokwiatowego * 1 gałązka świeżej mięty * 4 łyżki sorbetu cytrynowego * Szczyta chili; pieprzu cayenne WYKONANIE: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10- 15 minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.