Dzisiaj jest Poniedziałek 15 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka cytrynowo-miodowa


Składniki
 
1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka cukru  Wykonanie 1. Cytryny zalać wrz±tkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamkn±ć tę miksturę w szczelnym naczyniu na 24 godziny. 2. Z tych 8 cytryn wycisn±ć sok. 3. Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpu¶ciły. Zamieszać. 4. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dodać chłodnej wody tyle aby razem wyszło 1,5 litra. 5. Do tego wszystkiego wlać ten odstawiony na 24 godziny spirytus już bez skórek (skórki wyrzucić) i rozlać do butelek. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

SELER NACIOWY ZAPIEKANY Z MIGDAŁAMI


Składniki • Seler naciowy ( 7-8 łodyg) • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) • 2 łyżki m±ki • ½ szklanki gęstej ¶mietany • ½ szklanki plasterków kalarepki • ½ szklanki migdałów( obranych z łupiny) • 2 łyżki masła • ok. 1 szklanki pokruszonych krakersów Etapy przygotowania Pokrojone uko¶nie w grube (3-4 cm) kawałki seler gotować w połowie rosołu pod przykryciem około 10 min., po czym odcedzić. M±kę rozprowadzić reszt± rosołu i gotować na ¶rednim ogniu, a gdy zgęstnieje, dodać ¶mietanę, seler, kalarepkę i grubo posiekane, zrumienione na patelni migdały. Wymieszać. Wlać do żaroodpornego naczynia. Krakersy wymieszać z roztopionym masłem. Posypać potrawę. Zapiekać w temperaturze 180 st.C około 30 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Krokiety kartoflane


Składniki:1 kg ziemniaków,
1 łyżka posiekanej cebuli,
2 jaja,
40 g grzybów,
m±ka tarta,
bułka,
tłuszcz,
sól.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie, obrać, przetrzeć przez sito i z jajami i odrobin± m±ki wyrobić na jednolit± masę. Do ciasta kartoflanego dodać uduszon± na łyżce tłuszczu cebulę i drobno pokrajane grzyby. Wszystko posolić i formować małe placuszki. Obtoczyć je w tartej bułce i smażyć na gor±cym tłuszczu.