Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka cytrynowo-miodowa


Składniki
 
1 litr spirytusu, 8 cytryn 1 szklanki płynnego miodu, 1 szklanka cukru  Wykonanie 1. Cytryny zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki litrem spirytusu. Zamknąć tę miksturę w szczelnym naczyniu na 24 godziny. 2. Z tych 8 cytryn wycisnąć sok. 3. Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpuściły. Zamieszać. 4. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dodać chłodnej wody tyle aby razem wyszło 1,5 litra. 5. Do tego wszystkiego wlać ten odstawiony na 24 godziny spirytus już bez skórek (skórki wyrzucić) i rozlać do butelek. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karmelizowane pomarańcze z wanilią


Produkty: - 2 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżeczek białego cukru
- 1/2 szkl. wody
- 1 laska wanilii
- 4 pomarańcze
- skórka z pomarańczy Wykonanie: Syrop: cukier zagotować ze skórką pomarańczową, wanilią i wodą. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry, wrzucić do syropu i gotować ok. 3 min na wolnym ogniu. Podawać gorące.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety mielone w sosie śmietanowym


Składniki •  400 g mielonej wołowiny
  
•  1/8 l śmietany
  
•  1 łyżka posiekanej pietruszki
  
•  4 łyżki bułki tartej
  
•  sól, biały pieprz
  
•  Sos: 1 łyżka gładkiej mąki
  
•  ¼ l kwaśnej śmietany
  
•  1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka posiekanej pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Mielone mięso wymieszać ze śmietaną, tartą bułką, posiekaną pietruszką, ewentualnie ze startą cebulą. Doprawić solą i białym pieprzem. Przygotowaną masę mięsną podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety.
    
2.  Na patelni o średniej temperaturze roztopić masło tak, by się spieniło, usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy. Podczas smażenia potrząsać patelnią, by kotlety nie przywarły do niej. Nie trzeba ich dopiekać, dojdą w sosie.
    
3.  Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę. Pozwolić, aby sos zagotował się i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    
4.  Kotlety mielone włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu. Gotowe danie ozdobić pietruszką.
    
5.  Dodatki: Gotowane ziemniaki, fasolka ze słoniną lub krokiety i sałatka.