Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie


1 kg śliwek węgierek
1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego
1 szkl. wody
25 dag cukru
kilka goĽdzików
kawałek cynamonu Owoce sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórek i ułożyć w słoikach. Ocet z wod?, cukrem i przyprawami zagotować, ostudzić.  Zalać śliwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 30 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Puszysta jajecznica


Jaja należy dokładnie rozkłócić, aby białka i żółtka się połączyły, następnie wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie, tuż przed smażeniem, na każde jajo należy dodać łyżkę lodowatej, gazowanej wody mineralnej. Jajecznicę smażyć na wolnym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu, cały czas starannie mieszając, aby jaja ścinały się równomiernie.

Przepisy kulinarne - losowy

Parówki z groszkiem i pieczarkami


Składniki •  50 dag pieczarek
  
•  30 dag cienkich parówek
  
•  puszka groszku konserwowego
  
•  1 cebula, łyżka keczupu
  
•  2 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki przecieru pomidorowego
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania Na rozgrzanym tłuszczu poddusić pokrojoną w krążki cebulę. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki będą miękkie, a cebula szklista. Dołożyć parówki pokrojone w plasterki i jeszcze kilka minut dusić. Na koniec dodać groszek, keczup, przecier pomidorowy, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na półmisku posypać startym żółtym serem. Podawać z tostami z bułki.