Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie


1 kg śliwek węgierek
1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego
1 szkl. wody
25 dag cukru
kilka goĽdzików
kawałek cynamonu Owoce sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórek i ułożyć w słoikach. Ocet z wod?, cukrem i przyprawami zagotować, ostudzić.  Zalać śliwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 30 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa mięsna książęca


Składniki: 1 kg polędwicy
1 świeża papryka
500 g kości wołowych
1 cebula
4-5 kości szpikowych
1 ząbek czosnku
1/4 główki włoskiej kapusty
kilka ziarenek pieprzu
1/4 główki białej kapusty
1 ziemniak
1/2 selera z nacią
sól
2 kalarepy
1 pęczek zielonej pietruszki
3 marchwie
szczypta mielonej papryki
2 pietruszki
1 strąk suszonego pieprzu tureckiego
20 g suszonych grzybów
20 g tłuszczu
1 pomidor
makaron Wykonanie: Mięso i kości umyć w zimnej wodzie, zalać w garnku 3 I wody i gotować na małym ogniu 1 godz., od czasu do czasu szumując. Warzywa umyć, 2 marchwie i pietruszki podzielić wzdłuż na części, seler i kalarepy przekroić na pół, ćwiartki główek kapusty pozostawić w całości, podobnie jak obraną cebulę i ząbek czosnku. Strąk papryki przekroić na pół i oczyścić z pestek i włókien, suszone grzyby namoczyć na 15 min., po czym wszystkie warzywa i zieleninę razem z pomidorem pozostawionym w całości włożyć do zupy i dalej gotować na małym ogniu, pamiętając o częstym szumowaniu. Dodać jeszcze obrany ziemniak i związane mocną nitką kości szpikowe (żeby szpik się nie rozlał w czasie gotowania). Trzecią marchew utrzeć na drobnej tarce, poddusić w odrobinie tłuszczu i dodać do zupy. Teraz wszystkie warzywa znajdujące się w zupie ugotować do miękkości, potem zestawić z ognia, dolać łyżkę wazową zimnej wody i odstawić na 10 min. Zupę przecedzić, usuwając prawie w całości warstwę tłuszczu. Połowę gorącej zupy wlewamy do wazy, w drugiej połowie gotujemy makaron, który potem razem z zupą dolewamy do wazy. Gotowane warzywa podajemy oddzielnie, każdy sięga po nie wedle własnego upodobania. Szpik z kości podajemy na osobnym talerzu z solą, pieprzem, mieloną papryką i tostami.

Przepisy kulinarne - losowy

Papryka marynowana z kapustą


15 str?ków papryki
2 - 2,5 główek kapusty białej i czerwonej
2,5 łyżek soli
3,5 łyżek cukru
ocet winny
li?cie laurowe
ziele angielskie
pieprz Kapustę poszatkować, wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Papryki umyć i po wyjęciu środków napełnić kapust?. Ułożyć w wyparzonych słoikach, przekładając przyprawami oraz pozostał? kapust?. Zalać zalewą ugotowaną z równych czę?ci octu i wody. Zamknięte słoiki pasteryzować: pierwszego dnia 30 min. w temp.  100 st. C, drugiego dnia 20 min. w temp. 90 st. C.