Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie


1 kg śliwek węgierek
1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego
1 szkl. wody
25 dag cukru
kilka goĽdzików
kawałek cynamonu Owoce sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórek i ułożyć w słoikach. Ocet z wod?, cukrem i przyprawami zagotować, ostudzić.  Zalać śliwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 30 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lekkie spaghetti na wiosnę


SKŁADNIKI: • 3/4 paczki makaronu (spaghetti lub wstążki) • bulion z oliwą z oliwek knorra • żółty ser (gatunek dowolny) • 1 puszka krojonych pomidorów • świeża bazylia, pieprz • 3 łyżki czosnku (świeży lub ze słoika) WYKONANIE: 1. Gotujemy wodę na makaron. Po zagotowaniu dodajemy kostki knora (bulion z oliwą z oliwek i ziołami do makaronu) w zależności od ilości wody - 1 na pół litra. Chwilę gotujemy z kostkami i wrzucamy makaron. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i dzielimy na porcje. 2. Do każdej porcji makaronu dodajemy pomidory, rwaną ręcznie bazylię, 1 łyżkę czosnku, oraz starty na grubej tarce ser. Można dodać pieprz do smaku. Mieszamy i czekamy 5 minut, aż całość się przegryzie oraz rozpuści sie ser.

Przepisy kulinarne - losowy

Chińskie naleśniki


110 ml Sosu Sojowego Jasnego
2 łyżki Sosu Chilli Słodkiego
0.5 łyżeczki Oleju Sezamowego
50 g Makaronu Ryżowego
1 paczka  papieru ryżowego
10 grzybów chińskich
2 łyżki świeżego imbiru
2 łyżki Octu Ryżowego
1 papryka
2 cebule
150 g kapusty pekińskiej


W oddzielnych naczyniach namoczyć we wrz?cej wodzie grzyby i makaron
przez 5 minut. Cebulę pokroić w cienkie paski i zalać 80 ml sosu
sojowego. Miękkie dobrze umyte grzyby i kapustę pokroić w paski.Makaron
pokroić na 2-3 cm kawałki. Wszystko razem wymieszać, dodać imbir i olej
Każdy placek moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz i zwinąć jak  krokiet, lekko obsmażyć aż papier stanie się kruchy.
Przygotować sos mieszając resztę sosu sojowego z octem i sosem chilli.
Podawć ciepłe.
Można również podawać nie smażone zaraz po zawinięciu
Samo nadzienie można podawać jako sałatkę.