Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki w occie


1 kg ¶liwek węgierek
1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego
1 szkl. wody
25 dag cukru
kilka goĄdzików
kawałek cynamonu Owoce sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórek i ułożyć w słoikach. Ocet z wod?, cukrem i przyprawami zagotować, ostudzić.  Zalać ¶liwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 30 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

dashi


Składniki na 4 porcje

• 4-5 filiżanek wody • gar¶ć płatków bonito • 1 kawałek kombu (ok. 10 cm)      
Etapy przygotowania

1. kombu przecieramy wilgotn± ¶ceireczk± i pozostawiamy do nasi±knięcia na ok. 30 min. 2. w garnku zagotowujemy wodę z kombu 3. dorzucamy bonito 4. zmniejszamy ogień i gotujemy przez minutę 5. przecedzamy bulion przez gęste sito, wyciskamy do niego z bonito płyn 6. >> taki bulion służy jako baza do zup <<

Przepisy kulinarne - losowy

Aromatyczny sos do mięsa


Składniki: 2 pomidory - duże 1 cebula - czerwona lub biała ¶redniej wielko¶ci 1 czerwona papryka 1 papryka chilli 1/2 szklanki oliwy sok z cytryny 2 z±bki czosnku 1 gar¶ć bazylii - posiekana 1 gar¶ć pietruszki - posiekana 1 gar¶ć kolendry - posiekana sól, pieprz Sposób wykonania: Sos to doskonały do każdego mięsa, a najbardziej pasuje do karkówki i bardzo grubych steków. Obieram pomidory (żeby zrobić to szybko i bez problemów, najpierw każdego pomidora nacinam) pozbawiam pestek i soku, i siekam na bardzo dowolnej wielko¶ci kostkę. Cebule obieram i kroję na kawałki, to samo czynię z papryk± i papryczk± chilli (wcze¶niej usuwam gniazda nasienne). Czosnek obieram i kroję. Wszystkie składniki wrzucam do malaksera i miksuję chwilę, tak by się rozdrobniły, jednak nie zbyt długo, by sos nie był zupełnie jednolity.