Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki w occie


1 kg ¶liwek węgierek
1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego
1 szkl. wody
25 dag cukru
kilka goĄdzików
kawałek cynamonu Owoce sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórek i ułożyć w słoikach. Ocet z wod?, cukrem i przyprawami zagotować, ostudzić.  Zalać ¶liwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 30 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drób z jabłkami


Produkty: ok. 50 dag filetów z piersi drobiowych
ok. 5 jabłek
1-2 z±bki czosnku
imbir (kawałeczek korzenia lub szczypta proszku) lub łyżeczka majeranku
łyżka miodu
1-2 łyżki masła
gar¶ć czerwonych porzeczek (niekoniecznie)
sól
olej do smażenia Wykonanie: Oczyszczone z błonek i chrz±stek mięso podziel na mniejsze kawałki, jak na gulasz lub kotleciki. Je¶li chcesz mieć kotleciki, przed smażeniem pobij je nieco nasad± dłoni lub pię¶ci±. Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na ósemki b±dĽ jeszcze drobniej. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć posiekany czosnek i mięso. Podsmażaj z obu stron, aż się zrobi beżowe. Dodaj jabłka, imbir (lub majeranek), sól, zamieszaj i du¶ pod przykryciem na małym ogniu (w razie potrzeby dolej nieco wody), aż mięso i jabłka zmiękn±. Dodaj miód i masło. Podgrzewaj wszystko, mieszaj±c, aż masło z miodem stan± się jednolitym sosem. Na sam koniec, dla kolorystycznego i smakowego akcentu, dorzuć ewentualnie porzeczki (nie rozgotowuj ich). Zamiast drobiu użyć możesz mięsa schabowego.

Przepisy kulinarne - losowy

FRANCUSKI SUFLET CZEKOLADOWY


Składniki 2,5 czekolady gorzkiej Wedla 1 kostka masła 50 gram m±ki 2,5 grama proszku do pieczenia 150 gram cukru 5 jaj Sposób wykonania 1.  Gotujemy duży garnek wody, stawiamy na nim metalow± miskę i wrzucamy czekoladę i masło pokrojone w kostkę. Rozpuszczamy. 2. Ubijamy całe jaja z cukrem. 3. Miskę sciagamy z ognia i wlewamy jaja. 4. Wsypujemy makę i proszek. Mieszamy. 5. Przykrywamy wszystko folia i na 5-6 godzin wstawiamy do lodówki 6. Pieczemy w temp. 180-200 stopni przez ok. 15-18 minut. Podawać na ciepło. UWAGA!  Pieczemy w żaroodpornych lub glinianych małych foremkach.