Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki w occie


1 kg ¶liwek węgierek
1 szkl. octu 6% / wina wytrawnego
1 szkl. wody
25 dag cukru
kilka goĄdzików
kawałek cynamonu Owoce sparzyć wrz?c? wod?, obrać ze skórek i ułożyć w słoikach. Ocet z wod?, cukrem i przyprawami zagotować, ostudzić.  Zalać ¶liwki, zakręcić słoiki, pasteryzować 30 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Kosynierka – Kaszàslé


Składniki • 1 kg wieprzowej golonki • 5 z±bków czosnku • 300 g ¶mietany • 1 jajo • 60 g m±ki • sól, pieprz, ocet lub żurek Etapy przygotowania Oczyszczon± i przecięt± na pół golonkę gotować w 3 litrach osolonej wody wraz z czosnkiem do miękko¶ci. Utrzeć ¶mietanę z m±k± i jajem na gładk± masę. Wyj±ć golonkę, pokroić w kawałeczki, zaprawić zupę utart± ¶mietan±, podgrzać nie doprowadzaj±c do wrzenia, włożyć mięso i doprawić octem, aby była wyraĽnie kwa¶na ( można zakwasić też naszym białym barszczem kiszonym w domu ).