Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Zimowa surówka


50 dag kapusty
20 dag cebuli
50 dag marchwi
50 dag jabłek
goĽdziki
zalewa:
1 l wody
2 dag soli
2 łyżki cukru
kwas cytrynowy Cebulę pokroić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Marchew obrać, pokroić, wrzucić na 5 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ugotować zalewę. Do słoików włożyć warstwami przygotowane warzywa, dodać goĽdziki (po 2-3 do każdego słoika), zalać zalewą. Pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piertuszka z brokułami


(dla dziecka od 5 . miesiąca) Składniki:
* 225g pietruszki
* 115g brokułów
* 300ml mieszanki mlecznej lub wody Przygotowanie:
Pietruszkę wrzucamy do rondla dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia a następnie przykrywamy i gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Dodajemy brokuły i gotujemy przez następne 10 min., aż warzywa będą miękkie. Miksujemy lub przecieramy przez sito.
Objętość: 600ml.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajka w pomidorach


Składniki 4 duże pomidory 6 jajek 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietanki 3 łyżki startego sera żółtego sól pieprz posiekany koperek lub pietruszka Wykonanie Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ. Łyżkę masła wymieszać z drobniutko posiekanym lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i włożyć po troszku do każdego pomiora. Pomidory ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 - 10 minut. W tym czasie rozgrzać na patelni pozostałe maslo. Jajka wraz ze śmietanką i startym serem ubić w garnuszku i usmażyć jajecznicę. Gorącą wkładać do gorących pomidorków, posypać posiekaną zieleninką. Podawać na gorąco.
 
4 porcje po 240 kcal