Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Zimowa surówka


50 dag kapusty
20 dag cebuli
50 dag marchwi
50 dag jabłek
goĄdziki
zalewa:
1 l wody
2 dag soli
2 łyżki cukru
kwas cytrynowy Cebulę pokroić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Marchew obrać, pokroić, wrzucić na 5 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ugotować zalewę. Do słoików włożyć warstwami przygotowane warzywa, dodać goĄdziki (po 2-3 do każdego słoika), zalać zalew±. Pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żeberka z sezamem


Produkty: - 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 z±bki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sake lub czystej wódki
- 2 łyżeczki m±ki kukurydzianej lub ziemniaczanej Wykonanie: Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, któr± od czasu do czasu wstrz±samy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumieni±, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekan± dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gor±cej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszaj±c.
M±kę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ci±gle mieszaj±c. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywi¶cie z posypywania ziarnami gotowego dania.

Przepisy kulinarne - losowy

Bracciole (danie jednogarnkowe)


2 kg jakiekolwiek miesa wolowego, ktore da sie pokroic na cienkie plastry. (Latwiej kroic cienko, gdy mieso sie wsadzi do zamrazalnika na pol godziny).
Te plastry rozbic jak na bitki, pokroic na kawalki wielkosci wedle uznania. Usmazyc mieso po obu stronach na oliwie, tylko kilka kawalkow naraz, zeby sie nie gotowalo we wlasnym soku. Przelozyc do garnka, po usmazeniu ostatnich kawalkow patelnie zalac 1/2 szklanki bialego wina (lub rosolu), zeskrobac brazowe, zalac tym mieso.
Dodac duzy sloik sosu marinara, jak do spaghetti.*
Dodac dobra garsc herbes fines (majeran, rozmaryn, tymianek, oregano, szalwia), sol, pieprz, dodac 4-5 zabkow czosnku i wystarczajaco wody, aby byl luzny sos, calkowicie pokrywajacy mieso. Jezeli da sie dostac orzeszki piniowe, to tez nalezy dodac ze dwie lyzki.
Dusic godzine albo az mieso bedzie miekkie. Jest to zaskakujaco pyszne.
Podawac z makaronem.
*Purysci smaza pomidory na patelni i gardza sosem puszkowym. Tak naprawde Wlosi uzywaja albo cala gore swiezych, usmazonych pomidorow, albo cale pomidory ze sloikow. Mnie sie nie chce paprac, a i tak to wychodzi niesamowicie dobre.