Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Zimowa surówka


50 dag kapusty
20 dag cebuli
50 dag marchwi
50 dag jabłek
goĽdziki
zalewa:
1 l wody
2 dag soli
2 łyżki cukru
kwas cytrynowy Cebulę pokroić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Marchew obrać, pokroić, wrzucić na 5 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ugotować zalewę. Do słoików włożyć warstwami przygotowane warzywa, dodać goĽdziki (po 2-3 do każdego słoika), zalać zalewą. Pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu


Składniki:
- 30 dag polędwiczek wieprzowych lub piersi kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 2 gałązki rozmarynu
Marynata:
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku; tymianku; ziół prowansalskich)
- 5-6 łyżek oliwy

Sposób przyrządzania:

Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlet fantazyjny


SKŁADNIKI: * 5 sztuk ( po 100 g )piersi z kurczaka, * 1 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa, * 50 g masła; NADZIENIE: * 100 g szynki konserwowej lub gotowanej, * 5 plastrów żółtego sera, * 1 większy pomidor, * 5 gałązek zielonej pietruszki; CIASTO: * 2 jaja, * 2 łyżki śmietany, * 1 łyżka mąki. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (przez folię). 2. Na plastrze szynki ułożyć plaster sera i pomidora oraz pietuszkę. 3. Zwinąć w rulonik, który z kolei owinąć kawałkiem kurczaka i obsypać przyprawą. 4. Z jaj, mąki, śmietany przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. 5. Uformowane ruloniki obtoczyć w mące, zanurzć w cieście i bezpośrednio kłaść na średnio rozgrzane masło. 6. Smażyć z dwóch stronna wolnym ogniu. 7. Podawać z frytkami, z plastrem brzoskwini bądź ananasa oraz z bukietem surówek.