Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Zimowa surówka


50 dag kapusty
20 dag cebuli
50 dag marchwi
50 dag jabłek
goĽdziki
zalewa:
1 l wody
2 dag soli
2 łyżki cukru
kwas cytrynowy Cebulę pokroić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Marchew obrać, pokroić, wrzucić na 5 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ugotować zalewę. Do słoików włożyć warstwami przygotowane warzywa, dodać goĽdziki (po 2-3 do każdego słoika), zalać zalewą. Pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik poziomkowo-truskawkowy z maślanką


20 dag truskawek,
25 dag poziomek,
ok. 2 1/2 szklanki maślanki,
ok. 10 dag cukru

Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilkanaście dorodniejszych poziomek (10-15 dag). Pozostałe poziomki i truskawki rozdrobnić i przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować. Poł?czyć z maślanką, dosłodzić do smaku. Wrzucić odłożone poziomki i wymieszać. Podawać zupę na zimno z groszkiem ptysiowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ziemniaczana niemiecka


SKŁADNIKI: • 5- 6 ugotowanych w łupinach ziemniaków • 3 ugotowane na twardzo jajka • 50 ml śmietany • 2- 3 łyżki octu , najlepiej estragonowego • pęczek drobno posiekanego koperku • 4 łyżki majonezu • sól, pieprz WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Jaja pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ziemniakami 2. Dodać reszte składników i delikatnie wymieszać, odstawić na 20 minut.