Dzisiaj jest Wtorek 16 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Zimowa surówka


50 dag kapusty
20 dag cebuli
50 dag marchwi
50 dag jabłek
goĄdziki
zalewa:
1 l wody
2 dag soli
2 łyżki cukru
kwas cytrynowy Cebulę pokroić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Marchew obrać, pokroić, wrzucić na 5 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ugotować zalewę. Do słoików włożyć warstwami przygotowane warzywa, dodać goĄdziki (po 2-3 do każdego słoika), zalać zalew±. Pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z truskawkami i rabarbarem


Produkty: Ciasto:
20 dag m±ki,
1/2 kostki margaryny,
3 żółtka,
5 dag zmielonych migdałów,
łyżka ¶mietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag cukru,
cukier waniliowy. Nadzienie:
70 dag rabarbaru,
3 łyżki cukru,
1/2 szklanki wody. Masa serowa:
50 dag sera,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
3 jajka,
3 lyżki m±ki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
1/2 l ¶mietany kremówki. Wierzch ciasta: 50 dag truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym. Wykonanie:   Z podanych skladników zagnie¶ć ciasto, oziębić, a następnie podpiec w blaszce o wymiarach 25 na 40 cm.
Rabarbar opłukać i pokroić w drobne kawalki. Następnie dodać cukier oraz wodę i zesmażyć na marmoladkę. Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
Ser zemleć i dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę ubit± z białek, ubit± ¶mietanę oraz m±kę ziemniaczan± i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serow± wyłóżyć na rabarbar, upiec i ostudzić.
Truskawki opłukać, pokroić, ułożyć na serze i zalać tężej±cymi galaretkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Indyk w pomarańczach


Składniki • pier¶ indyka 1,5 kg • sok pomarańczowy- 250 ml • sól, pieprz, cukier, czosnek 1 z±bek • przyprawa pikantna kamis (czerwone opakowanie) 1 • oliwa • pomarańcze - 2 Etapy przygotowania 1. Mięso wymyć, pokroić, os±czyć. Porcje nie powinny być duże. Plastry około 1- 1,5 cm grubo¶ci rozbijamy tłuczkiem. 2. Przyprawę mieszamy z łyżk± cukru, oliw± i sokiem pomarańczowym (z kartonu - 100 ml) Zamiast cukru można wlać syrop pomarańczowy. Rozbite mięso układamy na dnie naczynia, smarujemy duż± ilo¶ci± marynaty, przekładamy warstwami plastrami pomarańczy (1 cm grubo¶ci, ze skórk±) 3. Przygotowane mięso z owocami wkładamy do chłodziarki na kilka godzin. Grillujemy na żarze, lub kamiennym grillu. Podczas opiekania koniecznie trzeba podlewać sokiem pomarańczowym - można wyci¶n±ć plastry pomarańczy, które służyły do przekładania mięsa.