Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Zimowa surówka


50 dag kapusty
20 dag cebuli
50 dag marchwi
50 dag jabłek
goĄdziki
zalewa:
1 l wody
2 dag soli
2 łyżki cukru
kwas cytrynowy Cebulę pokroić, wrzucić na 3 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Marchew obrać, pokroić, wrzucić na 5 min. do osolonego wrz?tku, odcedzić. Kapustę poszatkować. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ugotować zalewę. Do słoików włożyć warstwami przygotowane warzywa, dodać goĄdziki (po 2-3 do każdego słoika), zalać zalew±. Pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto daktylowo-bananowe


250 g suszonych daktyli
2 banany
2 jajka
100 g masła
75 g m±ki
50 g chleba ¶więtojańskiego w proszku
100 g posiekanych orzechów włoskich
5 ml aromatu waniliowego Daktyle zalać wod?, tak, by je tylko przykryła. Gotować 15-20 min. aż postanie gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszyst? masę. Dodać banany, zmiksować. Dodać jajka, m?kę, chleb ¶więtojański oraz orzechy. Dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Piec ok. 40 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Veal Scaloppini


Składniki: •  2 porcje sznycli cielęcych
  
•  2 jabłka
  
•  1 ¶mietana kremówka
  
•  1 do dwóch łyżek m±ki ziemniaczanej lub w oryginale m±ki arrowroot
  
•  sól, pieprz
  
•  oliwa z oliwek do smażenia
  
•  kieliszek czystej wódki
   Etapy przygotowania 1.  cielęcinę pokroić w paski, doprawić sol± i pieprzem, usmażyć na oliwie, lekko zrumienić
    
2.  1 jabłko obrać ze skórki. Obydwa jabłka pokroić w ósemki, dodać do smażonej cielęciny.
    
3.  M±kę ziemniaczan± lub m±kę arrowroot wymieszać ze ¶mietan± dolać docielęciny z jabłkami. Przykryć i dusić na wolnym ogniu. Na sam koniec duszenia, krótko przed podaniem dolać kieliszek czystej wódki.
    
4.  Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i słodko-kwa¶n± surówk± z selera z brzoskwiniami.