Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z pomidorów


1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów
2 cebule
3 dag soli
marynata:
0,1 l octu 10%
0,4 l wody
10 dag cukru
pieprz
ziele angielskie
li?ć laurowy

Pomidory pokroić w plastry, cebule w kr±żki, wymieszać z sol±. Zalać octem wymieszanym z wod?, odstawić na dobę. Płyn zlać, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i li?ć laurowy, zagotować. Warzywa ułożyć w słoikach, zalać marynat?, zamkn±ć, pasteryzować 25 min. Można dodać paprykę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

La Cassata alla Siciliiana


2 spody tortowe
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 dag gorzkiej czekolady
5 dag pistacji
15 dag kandyzowanych owoców
5 łyżeczek żelatyny
1/2 l ¶mietany kremówki
75 dag sera ricotta
4 łyżki likieru maraschino Jeden z biszkoptów pokroić promieni?cie na 8 porcji. Miskę o ¶rednicy 26 cm wyłożyć foli?. Poukładać w niej kawałki biszkoptu, tak, aby ciasno przylegały do siebie. Ugotować syrop z cukru i połowy szkl. wody. Ubić połowę ¶mietany. Ricottę utrzeć mikserem, dodaj±c zimny syrop i likier. Poł?czyć z rozpuszczon± żelatyn±, dodać posiekane owoce, czekoladę i pistacje. Wstawić do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik z morelami


50 dag m±ki
1 dag drożdży instant
1 szkl. mleka
5 dag cukru
2 jajka
10 dag stopionego masła
sól masa:
80 dag twarogu
70 dag moreli
10 dag masła
3 jajka
cytryna
budyń waniliowy
15 dag cukru kruszonka:
10 dag m±ki
5 dag cukru
5 dag masła
 
Zmieszać m?kę, drożdże, mleko, dodać szczyptę soli i pozostałe składniki. Zagnie¶ć i odstawić na 30 min. Morele sparzyć, zdj±ć skórkę, przekroić na pół, wypestkować. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony twaróg, skórkę i sok z cytryny, budyń w proszku. Wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć masę serow± i lekko wcisn±ć w ni? owoce. Piec 40 min. w temp. 180 st. C. Zagnie¶ć składniki kruszonki. Posypać ciasto i piec dalsze 10 min.