Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z pomidorów


1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów
2 cebule
3 dag soli
marynata:
0,1 l octu 10%
0,4 l wody
10 dag cukru
pieprz
ziele angielskie
li?ć laurowy

Pomidory pokroić w plastry, cebule w krążki, wymieszać z solą. Zalać octem wymieszanym z wod?, odstawić na dobę. Płyn zlać, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i li?ć laurowy, zagotować. Warzywa ułożyć w słoikach, zalać marynat?, zamknąć, pasteryzować 25 min. Można dodać paprykę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nadziewany chleb z sezamem


Składniki: 1 chleb z sezamem o wadze około 500 g 75 g margaryny deserowej 150 g białego sera 2 łyżki majonezu (50%) 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 2 ugotowane na twardo jaja 1 mały ogórek konserwowy 1 mały słoik nadziewanych oliwek 1 mała puszka pieczarek 125 g chudej gotowanej szynki sól pieprz Sposób przyrządzania: 1.Chleb przekroić na pół, łyżką (lub - jeszcze lepiej -łyżką z ząbkami do grejpfrutów) wydrążyć miąższ. 2.Margarynę wymieszać na nadzienie z białym serem, majonezem i musztardą. 3.Obrać jaja, podzielić na połówki. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sitko, białko i ogórek niezbyt drobno posiekać, wszystko dorzucić do masy serowej. 4.Oliwki i grzyby odsączyć, pokroić na połówki, szynkę skroić w kostkę, dodać również do masy serowej. 5.Krem przyprawić solą i pieprzem, nałożyć do wyżłobienia w chlebie, starannie dociskając. 6.Chleb owinąć folią aluminiową i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podawać pokrojony w kromki.


Przepisy kulinarne - losowy

Cocktail z lodów i soku truskawkowo-malinowego


2 szklanki lodów ?mietankowych,
1 szklanka soku z truskawek,
1 szklanka soku z malin

Do emaliowanego naczynia włożyć lody, rozmrozić i ubijając energicznie trzepaczką wlewać stopniowo obydwa soki. Oziębić. Podawać bezpośrednio po przyrz?dzeniu w szklankach.