Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z pomidorów


1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów
2 cebule
3 dag soli
marynata:
0,1 l octu 10%
0,4 l wody
10 dag cukru
pieprz
ziele angielskie
li?ć laurowy

Pomidory pokroić w plastry, cebule w krążki, wymieszać z solą. Zalać octem wymieszanym z wod?, odstawić na dobę. Płyn zlać, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i li?ć laurowy, zagotować. Warzywa ułożyć w słoikach, zalać marynat?, zamknąć, pasteryzować 25 min. Można dodać paprykę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z wiśniami


Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki   kostka masła   1/2 szklanki cukru pudru   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 żółtka   1/2 szklanki gęstej śmietany   cukier waniliowy   tłuszcz do formy   5-6 biszkoptów 
Masa serowa: 8 jajek 1/2 kostki masła szklanka cukru 80 dag sera trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu ?mietankowego
Masa wisniowa: 1/2 kg mrożonych wisni bez pestek 1/2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie:
Ciasto: makę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i smietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folia, włożyć na godzinę do lodówki.     Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem, maką i aromatem. Białka ubić, pianę wymieszać z masa. Masa wisniowa: wisnie zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić, płyn podgrzać, wlać m?kę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Mieszając podgrzać, kisiel wymieszać z wi?niami.     Tortownicę natłuscić. Ciastem wylepić jej dno i boki. Posypać startymi biszkoptami, nałożyć masę wi?niową, potem serową. Piec 15 min w 200°C, a potem 55 min temp. w 180°C. Bok sernika można posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka ze szpinaku z kawałkami drobiu


Produkty: - 4 szklanki oczyszczonych
- pozbawionych łodyżek liści szpinaku
- szklanka pieczonych, smażonych lub duszonych kawałeczków (najładniej paseczków) drobiu -szklanka pokrojonego w drobną kostkę jasnego chleba (niekoniecznie)
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- garść rodzynków (niekoniecznie)
- 2 pomidory
- olej do smażenia
sos: - szklanka jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól Wykonanie: Szpinak umieść w salaterce. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem i z solą. Pomidory rozdrobnij, np. pokrój na ćwiartki albo ósemki. Chleb wraz z sezamem zrumień na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodaj kawałeczki drobiu i rodzynki i jeszcze przez chwilę wszystko podsmażaj, by z chleba powstały chrupiące grzaneczki. Gorącą zawartością patelni posyp szpinak, następnie polej całość sosem, wierzch udekoruj pomidorami i szybko podawaj (zanim grzanki rozmiękną). Sos jogurtowy zastąpić można winegretem (oliwa/olej + nieco octu winnego).