Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z pomidorów


1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów
2 cebule
3 dag soli
marynata:
0,1 l octu 10%
0,4 l wody
10 dag cukru
pieprz
ziele angielskie
li?ć laurowy

Pomidory pokroić w plastry, cebule w kr±żki, wymieszać z sol±. Zalać octem wymieszanym z wod?, odstawić na dobę. Płyn zlać, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i li?ć laurowy, zagotować. Warzywa ułożyć w słoikach, zalać marynat?, zamkn±ć, pasteryzować 25 min. Można dodać paprykę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chudo Jewa z ziemniakami


SKŁADNIKI: ½ l wody 5 z±bków czosnku do smaku 1 duża cebula szpyrki - skwarki ze słoniny ziemniaki WYKONANIE: Zagotować wodę, dodać do niej roztarty czosnek z sol± oraz drobno pokrojon± cebulę. Pogotować chwilę, po czym dodać wytopionych „szpyrek" - skwarek ze słoniny. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z boczkiem i brokułami


Składniki •  1 paczka makaronu Pennies
  
•  2 ¶rednie brokuły
  
•  30 dag wędzonego boczku
  
•  2 ¶rednie cebulki
  
•  sól, pieprz, koperek, szczpiorek, bazylia
  
 
Etapy przygotowania 1.  Gotujemy makaron wg przepisu na torebce. Aby kluski się nie sklejały, wlewamy na wierzch olej/oliwę, a po gotowaniu i odcedzeniu płuczemy zimn± wod±. Dzielimy brokuły na poszczególne "kwiatki" a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy na drobne paseczki i przysmażamy z drobno pokrojon± cebulk±.
    
2.  Ugotowany makaron przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy przysmażony boczek z cebulk± i delikatnie mieszamy z brokułami.
    
3.  Przyprawiamy do smaku sol±, pieprzem, maggi, suszonym lub ¶wieżym koperkiem, bazyli±, szczypiorkiem. Według gustów.
    
4.  Podajemy jako danie główne. Może być z majonezem.