Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z pomidorów


1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów
2 cebule
3 dag soli
marynata:
0,1 l octu 10%
0,4 l wody
10 dag cukru
pieprz
ziele angielskie
li?ć laurowy

Pomidory pokroić w plastry, cebule w kr±żki, wymieszać z sol±. Zalać octem wymieszanym z wod?, odstawić na dobę. Płyn zlać, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i li?ć laurowy, zagotować. Warzywa ułożyć w słoikach, zalać marynat?, zamkn±ć, pasteryzować 25 min. Można dodać paprykę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galareta pomidorowa z ryb±


Porcja: 160 kcal SKŁADNIKI: 40 dag filetów rybnych; 3 łyżki soku z cytryny; cebula; 6 ziaren białego pieprzu; li¶ć laurowy; 5 łyżek żelatyny; łyżka octu; 125 ml białego wina ; ¼ litra soku pomidorowego; 1 łyżeczka słodkiej papryki; ½ łyżeczki estragonu; ½ filiżanki groszku; cytryna; sól  
PRZYGOTOWANIE: Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami, sol± i cebul±. Do wywaru włożyć rybę i gotować 10 minut. Po wystudzeniu, pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odcedzić ¼ l wywaru rybnego, dodać skok pomidorowy, wino ocet, sól, paprykę i estragon. Wszystko podgrzać. Żelatynę rozpu¶cić w gor±cym wywarze. Na dno naczynia wlać cienk± warstwę galarety. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wypełnić formę na przemian kostkami ryby, groszkiem i galaret± pomidorow±. Schłodzić. Wyj±ć na półmisek, udekorować plastrami cytryny.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Krem swietej teresy


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
6 zoltek,
900 g cukru,
50 ml wody,
1/2 lyzeczki cynamonu,
skorka z 1 cytryny,
cukier puder do posypania.

1. Zetrzec skorke z calej cytryny. Do garnka wlac 50 ml wody, wsypac cukier,
cynamon i skorke starta z cytryny. Postawic na ogniu i ugotowac syrop uwazajac, by sie nie przypalil.
2. W drugim garnku ubic zoltka na pulchna mase. Powoli wlac syrop i wymieszac
drewniana lyzka.
3. Garnek postawic na malym ogniu. Podgrzewac przez caly czas mieszajac. Gdy
masa zacznie odstawac od scianek garnka, wylac na polmisek i ostudzic. Nalezy uwazac, by nie doprowadzic do wrzenia, poniewaz sie zwarzy.
4. Zimny krem posypac cukrem pudrem i pokroic na kwadraciki (4x4 cm). Na talerzu lub na tacy rozlozyc serwetki, a na nich pokrojone porcje.