Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z pomidorów


1 kg niezbyt dojrzałych pomidorów
2 cebule
3 dag soli
marynata:
0,1 l octu 10%
0,4 l wody
10 dag cukru
pieprz
ziele angielskie
li?ć laurowy

Pomidory pokroić w plastry, cebule w krążki, wymieszać z solą. Zalać octem wymieszanym z wod?, odstawić na dobę. Płyn zlać, dodać cukier, pieprz, ziele angielskie i li?ć laurowy, zagotować. Warzywa ułożyć w słoikach, zalać marynat?, zamknąć, pasteryzować 25 min. Można dodać paprykę.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

sernik biało czarny


Składniki ciasto: 0,5 margaryny
2szkl mąki
2łyżki kakao
0,5szkl cukru
1cukier waniliowy
2 żółtka
2łyżeczki proszku do pieczenia
3łyżki śmietany masa serowa: 0,5 kg twarogu
0,5 masła
1szkl cukru
4jaja
1 budyń (waniliowy lub smietankowy)
aromat cytrynowy
moga być także rodzynki Wykonanie Ciasto zagnieść, podzielić na dwie częsci, włożyć do zamrażalki, zamrozić. Masa serowa:
żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i zmielony twaróg, wymieszać.
Na koniec dodać ubita pianę z białek, budyń, aromat i ew. rodzynki. Na wysmarowaną blaszkę zetrzec jedna częsć ciasta, wyłozyć na nia masę serową i  zetrzec na to druga częsć ciasta. piec ok. 1 godz

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto na pizzę


80 dkg mąki,
4 dkg drożdży,
2 szklanki wody z lepszego Ľródła niż kran (może nieco mniej),
1 szczypta cukru,
1 spora szczypta soli (dla smakoszy purystów: sól morska),
7 łyżek dobrej oliwy Drożdże rozkruszyć, wsypać szczyptę cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek wody. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przesiać m?kę przez sito do miski. Wlać wyrośnięte drożdże. Rozczyniać ciasto, dolewając wodę i dodając sól. Gdy wszystkie składniki zostaną poł?czone, dolać oliwę. Wyjąć ciasto z miski i wyrabiać na stolnicy przez co najmniej 10 min. W miarę potrzeby podsypywać m?kę, ale nieprzesadnie. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i odchodz?ce od ręki. Nie żałujmy czasu i siły na wyrabianie. Wyrobione ciasto umieścić z powrotem w misce i przykryć wilgotną (wyżęt?) ?ciereczką. Odstawić w spokojne i ochronione od przeci?gów miejsce. W ci?gu 30 - 40 min. powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotowywać wszystkie ingrediencje potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy. Ciasto podzielić na 2 czę?ci. Jedną z nich odłożyć z powrotem do miski. Drug? rozpłaszczyć i rozci?gnąć palcami w miarę równomiernie na okr?gły placek o wys. co najmniej 0,5 - 0,8 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną oliwą blachę (tortownicę) formując niezbyt wysoki, ale wyraĽny brzeg dookoła. Ciasto posmarować lekko oliwą ze szczególnym uwzględnieniem brzegów. Na tak przygotowane ciasto kładziemy składniki będ?ce istot? smaku naszej pizzy. Wkładamy do bardzo gorącego piekarnika na 20 - 30 min. Wyjmujemy, gdy brzegi ciasta s? ładnie zarumienione, a ser w stanie płynnym z lekka zrumieniony gdzie niegdzie.