Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków



1 szkl.octu
4 szkl.wody
1 szkl.cukru
1 łyżeczka czubata soli


Ogórki w skórce kroimy na plastry.Do sloików ziele angieskie gorczyca i koper.Zalewamy zimną zalewą,wekujemy od zagotowania 1 min.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka Łakoma


1 główka sałaty
4 plastry surowej szynki
250 g świeżych fig
100 g łagodnego sera żółtego
sos winagrette

Sałatę umyć, osączyć, polać sosem, wymieszać i ułożyć w salaterce. Dekorować paskami szynki, talarkami fig i wiórkami sera. Podawać zaraz po przyrz?dzeniu.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapomniany smak


Składniki • Czerstwy chleb razowy( na zakwasie) • żeberka wędzone • kości wołowe • mięso mielone, wołowo-wieprzowe • cebula • jajko • olej • czosnek • włoszczyzna • śmietana • majeranek • sól, pieprz Etapy przygotowania Dwa garnki, jeden to taki wywar z kości, żeberek i odrobiny włoszczyzny, drugi trochę skromniejszy, sama włoszczyzna. Pierwszy ten mięsny czeka na razowiec, tylko stopniowo, nie ma być to zaprawa murarska, cebule szklimy razem z czosnkiem, gabaryty dowolne i do razowca, który się powoli rozpada. Tam razem kilkadziesiąt minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ten warzywny czeka na małe kluseczki, które zrobimy z mielonego wymieszanego z drobno posiekana cebulką i surowym jajkiem, które ma za zadanie zawęzić stosunki między tymi składnikami. Formujemy małe kluseczki, kulki, i do gorącej osolonej wody, do momentu zagotowania, odcedzamy i czekamy na resztę. Razowiec odstawiamy i miksujemy, otarty majeranek, bez wahania, dużo tego cuda smakowego. Ponownie podgrzewamy, kluski mięsne dodajemy do zupy i wedle zapotrzebowania obdzielamy degustatorów, jeśli macie z kimś na pieńku, na pewno się to zmieni po solidnej porcji zupy.