Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków



1 szkl.octu
4 szkl.wody
1 szkl.cukru
1 łyżeczka czubata soli


Ogórki w skórce kroimy na plastry.Do sloików ziele angieskie gorczyca i koper.Zalewamy zimn± zalew±,wekujemy od zagotowania 1 min.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku


Składniki:
- 3 całe piersi kurczaka
- 30 plasterków boczku
- 3 z±bki czosnku
- po 50 ml jasnego piwa i oleju
- sól
- mielony pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe

Sposób przyrz±dzania:

Mięso pokrój na kawałki, natrzyj sol±, pieprzem i papryk±, polej piwem i olejem zmiksowanym z czosnkiem, dodaj ziarna pieprzu i listki laurowe. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Kawałki mięsa zawiń w boczek i upiecz na grillu

Przepisy kulinarne - losowy

Gruszki w syropie


1 kg gruszek
1 szkl. octu spirytusowego 6%
25 dag cukru
sok z cytryny
5 goĄdzików
kawałek cynamonu
imbir ¶wieży lub w proszku (1/2 łyżeczki) Gruszki obrać, wydr?żyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Skropić sokiem z cytryny zmieszanym z wod?. 1 szkl. wody zagotować z cukrem, dodać goĄdziki, cynamon i imbir. Gruszki wrzucić do wrz?cego syropu, gotować, aż będ? szkliste. Układać w przygotowanych słoikach. Do syropu wlać ocet, 3/4 szkl. wody i zagotować. Wystudzon± marynat? zalać gruszki, słoiki zakręcić i ustawić w chłodnym miejscu.