Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków



1 szkl.octu
4 szkl.wody
1 szkl.cukru
1 łyżeczka czubata soli


Ogórki w skórce kroimy na plastry.Do sloików ziele angieskie gorczyca i koper.Zalewamy zimn± zalew±,wekujemy od zagotowania 1 min.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rosyjski miodownik


SKŁADNIKI: * 1 kg miodu, * 10 dag cukru, * 3 łyżki masła, * 40 dag m±ki pszennej, * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, * 5 jajek, * 1/2 łyżeczki zmielonych korzeni. SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: W emaliowanym naczyniu wymieszać miód z cukrem i maslem, doprowadzic do wrzenia. Zdj±ć z ognia i do gor±cego roztworu dodac m±kę. Dobrze wymieszać na jednolit± masę, ochłodzić, dodać jajka sodę i korzenie. Ponownie dobrze wyrobić i odstawić w chłodne miejsce na dwie doby. Po odleżeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowan± tłuszczem blachę warstw± grubo¶ci 2- 3 cm. Piec w temperaturze 180- 200 stopni C przez 50- 60 min. Stan upieczenia sprawdzać patykiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ozór wołowy w sosie chrzanowym


Produkty: ozorek wołowy
włoszczyzna
m±ka
masło
chrzan tarty
przyprawy
sól, pieprz Wykonanie: Ozorek dokładnie wyszorować, włożyć do garnka , zalać wrz±tkiem. Dodać włoszczyznę, cebulę, pieprz, ziele, li¶ć laurowy. Gotować ok. 3 godzin. Z ugotowanego ozora, gdy przestygnie ¶ci±gn±ć skórkę. W rondlu przygotować z masła i m±ki jasn± zasmażkę, dodać utarty chrzan, rozprowadzić chłodnym wywarem, przyprawić zagotować. Ozór pokroić w plastry i dodać do sosu.