Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków



1 szkl.octu
4 szkl.wody
1 szkl.cukru
1 łyżeczka czubata soli


Ogórki w skórce kroimy na plastry.Do sloików ziele angieskie gorczyca i koper.Zalewamy zimn± zalew±,wekujemy od zagotowania 1 min.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Zaj±c pieczony w sosie pieczarkowym


Składniki 1 łyżeczka tymianku 3 marchewki tuszka zaj±ca 2 gozdziki Sos: 200 g słoniny 250 g małych pieczarek 24 cebulki 6 łyżek oleju 2 łyżki masła sól, pieprz 2 tyżki m±ki 1/2 l bulionu marynata: 2 z±bki czosnku i 3 cebule obrać, pokroić w plasterki. 1 / 4- 1 / 2 szklanki czerwonego octu winnego połaczyć z 3 szklankami wody, włożyć warzywa, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 4 jagody jałowca. Sposób wykonania Marynata zalać mięso zaj±ca (marynatę można wpierw zagotować). Zaj±ca umyć, pokroić, natrzeć tymiankiem, włożyć do miski. Marchewki obrać, umyć, pokroić, obłożyć mięso, dodać gozdziki, zalać marynata , przykryć, odstawić na noc. Cebulki i pieczarki obrać, opłukać, osuszyć. Słoninę pokroić w kostkę. Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć cebulki i słoninę, smażyć 5 min, dodać pieczarki, smażyć 5 min. Pieczarki, cebulki i słoninę przełożyć na talerz. Mięso wyj±ć z marynaty, zrumienić na tłuszczu, w którym smażyły się warzywa, oprószyć sol±, pieprzem i mak±. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, brytfannę przykryć. Piec ok.1 godz.w temp. 200°C. Mięso wyj±ć na talerz. Sos przetrzeć, wlać do brytfanny, włożyć mięso, cebulki, pieczarki i skwarki. Piec ok. 45 min w temp. 170°C.