Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków



1 szkl.octu
4 szkl.wody
1 szkl.cukru
1 łyżeczka czubata soli


Ogórki w skórce kroimy na plastry.Do sloików ziele angieskie gorczyca i koper.Zalewamy zimną zalewą,wekujemy od zagotowania 1 min.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z kapusty z żurawinami


Produkty: 1/2 kg kapusty,
5 dkg żurawin,
10 dkg jabłek,
1/2 szklanki śmietany,
sól,
cukier,
pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno poszatkować. Jabłka pokrajać lub utrzeć na tarce. Umyte żurawiny przetrzeć przez sito, dodać do pozostałych składników, wymieszać wszystko ze śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem ziołowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort litewski


Składniki Na ciasto: 25 dag masła 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki miodu 3 jajka 2 lekko czubate łyżeczki sody 1 łyżka śmietany 6 szklanek mąki Na krem: 1 litr śmietany 30% 2 niepełne szklanki cukru 1 czubata łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wody banany, orzechy, dżem porzeczkowy, pokrojone morele, szuszone śliwki itp.  Wykonanie Składniki ciasta (bez mąki) umieścić w garnku, a ten wstawić do większego garnka z wodą. Gotować i mieszać aż się wszystko rozpuści i powstanie jednolita masa. Można też garnek ze składnikami postawić bezpośrednio na kuchence, ale na maleńkim gazie. Po zdjęciu z gazu powstałej masy i lekkim jej przestudzeniu wsypać mąkę i ugnieść. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby nalezy dosypać więcej mąki. Odrysować krążek na pergaminie albo dużej kartce, posługując się dnem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Wyciąć. Ciasto podzielić na 9 części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Położyć na cieście krążek pergaminu, obciąć skrawki (powinien z nich wyjść 10 krążek ciasta). Zsunąć na obwinięty sreberkiem do pieczenia spód tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (ok 5 minut). Krem: Żelatynę rozpuścić w szklance wody. Przestudzić. Zmiksować śmietanę kremówkę z cukrem. Dodać kwasek cytrynowy. Gdy masa będzie jednolita szybko smarować nią placki i przekładać na zmianę owocami i dżemem. Resztą masy udekorować tort i posypać wiórkami kokosowymi.