Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki marynowane


śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kuropatwy w sosie szampańskim


Składniki:4 młode kuropatwy,
15 dkg gęsiej wątróbki,
8 dkg masła,
10 dkg drobnych pieczarek (tylko kapelusze),
4 plasterki słoniny wędzonej,
4 kromki pieczywa,
1/2 szkl. śmietanki,
1/2 szkl. wytrawnego szampana,
1 - 3 łyżek koniaku,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Oczyszczone i wypatroszone kuropatwy umyć, osączyć, natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem.
        Wątróbkę drobno posiekać, koniak wlać do chochli, ostrożnie podpalić, wylać na wątróbkę i odłożyć na godzinę, aby dojrzała (kilkakrotnie ją mieszać, potrząsając naczyniem). Następnie osączyć wątróbkę i nałożyć ją do wnętrza tuszek. Związać nóżki, skrzydełka założyć na grzbiet, piersi obłożyć plasterkami słoniny i przewiązać nitką. Rozgrzać 5 dkg masła, przysmażyć kuropatwy, po czym dodać umyte pieczarki, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu, uzupełniając odparowany sok niewielką ilością wody. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, przysmażyć kromki pieczywa, ułożyć je na ogrzanym talerzu. Na każdej kromce umieścić porcję pieczarek, na nich po kuropatwie. Całość odstawić w ciepłe miejsce. Sok spod pieczeni połączyć z szampanem, zagotować, odparować, dodać łyżkę masła oraz śmietankę, podgotować. Gotowym sosem polać kuropatwy i od razu podawać.
        Jest to niezwykle smaczne danie, jednak dość kosztowne, dlatego polecam na szczególne okazje.

Przepisy kulinarne - losowy

Zimowa sałatka z owoców


Składniki • puszka ananasa w zalewie • puszka brzoskiń w zalewie • 10 sztuk kiwi • 4 banany • 15 - 20 mandarynek • 20 dag ciemnych winogron • 25 daktyli • po 5 dag orzechów włoskich i ziaren słonecznika • 100 ml adwokata Etapy przygotowania 1. Daktyle namoczyć w soku winogronowym lub alkoholu, a następnie przekroić na pół. Owoce w puszkach osączyć i pokroić na kawałki. 2. Pozostałe owoce pokroić według upodobania. Z mandarynek zdjąć błonkę, winogrona przekroić na pół i wyjąć pestki. 3. Orzechy posiekać i wraz ze słonecznikiem uprażyć na suchej patelni. Składniki sałatki wymieszać, dodac adwokata i odczekać pół godziny.