Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki marynowane


śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczarki z grilla panierowane


Składniki Przepis 0,5 kg średnich pieczarek (zamkniętych), 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smarowania. Pieczarki dokładnie umyć szczoteczką. Nie obierać. Z pieczarek odkroić nóżki (ostrożnie aby nie uszkodzić błonki od spodu kapelusza). każdą pieczarkę posolić, zanurzyć w rozbełtanym jajku przyprawionym lekko pieprzem i opanierować bułeczką. Lekko posmarować oliwą (najlepiej kuchennym pędzelkiem) układać na grillu, piec do zrumienienia z dwóch stron

Przepisy kulinarne - losowy

Polędwica wołowa po czesku


Składniki 750 g polędwicy wołowej 3 cebule 1/2 selera 1 marchewka 1 pietruszka 75 g słoniny 4 ziarenka pieprzu sól, pieprz 1 listek laurowy 2 gozdziki 2 łyżki masła 1 szklanka rosołu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany  Sposób wykonania Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w kosteczkę. Słoninę pokroić w taką sama kostkę. Polędwicę umyć, natrzeć łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Mięso ułożyć w rondlu, obłożyć warzywami, słoniną i przyprawami. Skropić stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na grzanego do temp. 220° C. Piec 20 min, po l0 min obrócić mięso. Pieczeń podlać goracym rosołem i piec 15-20 min w temp. 180° C. Wyjąć, pokroić w plastry. Sos przecedzić, dodać makę wymieszaną ze smietaną i 2 łyżkami sosu z pieczenia,  zagotować. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.