Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki marynowane


śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

WIEDEŃSKIE ciasto migdałowo- wiśniowe


Składniki Przepis ciasto:
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 białko
- 100 g masła lub margaryny
obłożenie:
- 1 łyżka tartej bułki
- 500 g wi?ni bez pestek (mog? być rozmrożone lub ze słoika)
- 1 żółtko
- 75 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g śmietany
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
- cukier puder 1. Zagnieść składniki ciasta i chłodzić 30 minut.
2. Ciastem wykleić natłuszczoną tortownicę (dno i brzegi). Dno posypać tart? bułką, wyłożyć ods?czone wi?nie.
3. Resztę składników wymieszać i pokryć nimi ciasto.
4. Piec 45 minut w 200 stopniach. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś z krewetkami z sosem z cebulek


SKŁADNIKI: 4 filety z łososia (ok.150 g każdy), 8 dużych krewetek, 6 młodych cebulek, 12 zielonych szparagów, 1 łyżka musztardy, 15 cl śmietany, 30 g masła, pół pęczka kopru. WYKONANIE: Obrać cebulki, wrzucić do garnka z masłem, dodać sól i pieprz, i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Dolać szklankę wody i gotować dalej przez 15 minut. Zmiksować cebulki razem z powstałym sokiem, musztardą i śmietaną. Spróbować, czy nie wymaga doprawienia, dodać posiekany koperek i trzymać w cieple. Tuż przed podaniem ugotować na parze łososia przez 7 minut, szparagi przez 5 minut i krewetki przez 3 minuty. Podawać z sosem obok na talerzu.