Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki marynowane


śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bigos warzywny


SKŁADNIKI: * pół główki białej kapusty * po dużej marchewce, pietruszce i porze * mały seler * 10 dag pieczarek * 4 strąki papryki konserwowej * przecier pomidorowy * ząbek czosnku * 4 łyżki oleju * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę pokroić, zagotować, osączyć z wody. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w krążki, a pieczarki w plasterki. Kapustę, włoszczyznę i pieczarki przełożyć do rondla z olejem i udusić. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w paski paprykę oraz przecier pomidorowy i posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przepisy kulinarne - losowy

LEKKIE CIASTO TRUSKAWKOWE


Składniki NA CIASTO 3 jajka 15 dag. cukru 1/2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 dag. masła szczypta soli
NA KREM 1 żółtko 2 łyżki żelatyny 1 opakowanie budyniu wanilijowego 2 szklanki mleka cukier wanilijowy 25 dag. zmielonego sera starta skórka z cytryny NA WIERZCH 1 kg. truskawek 1 galaretka czerwona 2 łyżki cukru 1/4 litra soku z czerwonej porzeczki śmietana do dekoracji WYKONANIE Jajka ubic z cukrem i odrobina soli na puch. Mąki wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Masło roztopić tak,aby było letnie i delikatnie dodać do masy.
Tortownicę o średnicy 26 cm.wysmarować i wylac ciasto. Piec 30 minut w temp. 180 Żelatyne rozpuścic w 1 szklance wody. Budyn ugotowac na mleku-wystudzic i przetrzec przez sito
Do wystudzonego budyniu dodać cukier wanilijowy, żółtko, ser, skórke cytrynową i wymieszać.Wlać przestudzoną żelatynę i całość wylać na upieczone ciasto. Truskawki obrać z szypułek,opłukać i osączyć a nstępnie posypać 2 łyżkami cukru i układać jedną obok drugiej na masie.Galaretkę rozpuścić na soku z porzeczki(można na wodzie 1,5 szklanki wody) i wystudzona polać truskawki.
udekorować kleksami bitej śmietany.