Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki marynowane


śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

kakitama-jiru


Składniki na 4 porcje

• 4 filiżanki dashi • 1 łyżka katakuriko (mąki ziemniaczanej) lub skrobi kukurydzianej • 2 surowe jajka • 1 łyżka sake • 1 łyżeczka sosu sojowego • kawałek posiekanego świeżego imbiru
Etapy przygotowania

1. jajka roztrzepujemy 2. dashi: solimy do smaku, dodajemy sake i sos sojowy; zagotowujemy 3. do wrzącego dashi wlewamy katakuriko zmieszane z łyżką wody i mieszamy 4. do zupy wlewamy cienkim strumyczkiem, ruchem okrężnym, roztrzepane jajka (miseczkę z jajkami trzeba podnieść na wysokość ok. 40 cm nad garnek) 5. kiedy jajko zacznie się ścinać przykrywamy garnek pokrywką i wyłączamy gaz 6. zupę rozlewamy do czterech miseczek i posypujemy imbirem.

Przepisy kulinarne - losowy

Raki po litewsku


30 dag raków,
200 ml śmietany,
3 dag masła lub margaryny
2 żółtka,
5 dag tartego chrzanu,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
zielenina,
sól, pieprz

Raki wyszorować szczoteczką pod bież?c? wod? trzymając ręką za korpus. Następnie wyci?gnąć z ogona środkową płetwę razem z czarna kiszeczka, włożyć do wrz?cej, osolonej wody z dodatkiem zieleniny, gotować około 15 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Naczynia jednoporcjowe żaroodporne wysmarować masłem, włożyć raki, orzechy i chrzan, zalać ?mietaną wymieszaną z żółtkami i posiekaną zieleniną oraz przyprawami, zapiec.