Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki marynowane


¶liwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia os±czyć i w miarę możliwo¶ci suche ¶liwki układać w słoju warstwami przesypuj±c cukrem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem serowy z szynk±


Składniki • 1 kostka bulionu wołowego • 40 dag serka topionego ¶mietankowego • 4 z±bki czosnku • 2 plastry szynki • 2 tosty • olej, sól, pieprz, gałka muszkatałowa Etapy przygotowania 1. W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać serki topione i kostkę rosołow±. Cały czas mieszaj±c doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. 2. Czosnek obrać, przecisn±ć do zupy. Przyprawić do smaku sol±, pieprzem i gałk± muszkatałow±. Je¶li pojawi± się grudki, zupę przetrzeć. 3. Szynkę pokroić w paseczki, a tosty w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, zrumienić szynkę i tosty. Zupę serow± rozlać do talerzy, posypać szynk± i grzankami

Przepisy kulinarne - losowy

ciasto cynamonowe z bakaliami i jabłkami


Składniki 4 jajka 1 szk. cukru 2 szk. m±ki 1 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk. oleju szk. bakalii 4-5 jabłek Wykonanie Jajka zmiksować z cukrem, dodawać po trochu m±kę z sod± i olej, cynamon, wymieszać, dodać jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie, wymieszać.
Wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej m±k± blaszki. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem albo potrzeć czekoladę na jeszcze ciepłe ciasto.