Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śliwki w cieście


30 dag śliwek
30 dag mąki
2 jajka
4 dag drożdży
sól
3 łyżki cukru
5 dag stopionego masła
1 szkl. mleka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder

śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. W m?ce zrobić dołek, wrzucić drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko. Rozmieszać z niewielką ilości? mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, jajka i masło. Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na placek o grubości 1 cm, podzielić na kwadraty. Zawijać w nie połówki śliwek, smażyć na głębokim oleju, osączyć, posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ślimaczki z powidłami


25 dag mąki
2 łyżki masła
100 ml mleka
3 łyżki cukru
2 dag drożdży
1 żółtko
4-5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki orzechów włoskich / laskowych
2 łyżeczki rumu
2-3 łyżki cukru pudru M?kę przesiać, stopić masło i przestudzić. Mleko lekko podgrzać, rozetrzeć z cukrem i drożdżami. Masło i żółtko wlać do mąki
utrzeć dolewając mleko z drożdżami, wyrobić. Przykryć, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt
o wymiarach 20 na 30 cm. Powidła rozetrzeć z rumem, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto posmarować powidłami, zwinąć wzdłuż
dłuższego boku, pokroić na kawałki ok. 3 cm. Blachę wyłożyć pergaminem, w sporych odległościach układać ślimaczki. Przykryć
?ciereczką, odstawić jeszcze na 20 min. Piec 20 min. w temperaturze 175 st. C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.