Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak po fińsku na surowo


PRZEPIS: Rybę filetujemy, mięso kroimy w kostkę, solimy i wrzucamy do niego cebulę pokojoną w drobną kostkę, można ją zastąpić również szczypiorkiem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach rewelacyjna zakąska do wódki jest gotowa.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kurczaka i kukurydzy


1 puszka ziaren kukurydzy,
1 papryka,
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki),
2 jabłka,
pół cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Pokroić na małe kawałki kurę i oczyszczoną z ziaren paprykę. Wszystko razem poł?czyć na salaterce, przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, wymieszać. Niech postoi chwilę przed podaniem.