Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego


Składniki: 500 g ziemniaków, 150 g startego żółtego sera, 1 cebula, 125 g wędliny (kiełbasa, szynka, parówki), 2 łyżki masła, 1 łyżka m±ki, 250 ml mleka, sól, tłuszcz do smażenia, 1 łyżka przyprawy do dań z ziemniaków, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej. Sposób przyrz±dzenia:
       
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na plasterki. Kiełbasę oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. M±kę przesmażyć na 1 łyżce masła, rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać "przyprawę do dań z ziemniaków",  gałkę i zagotować. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, cebulę z kiełbas±, połowę sera, ziemniaki. Zalać sosem z mleka i posypać reszt± sera. Zapiekać 30 min. w temp. 220 st. C.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z serem Brie


Składniki 20 dag sera Brie 1 mała kisć ciemnych winogron 1/2 główki sałaty 10 dag marynowanej dyni garsć ziaren słonecznika pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie
 
Ser pokroić w plasterki. Winogrona oderwać z gałazek, umyć. Liscie sałaty, opłukać, osuszyć, rozłożyć w salaterce. Ser, winogrona i dynię wymieszać, ułożyć na lisciach sałaty. Posypać ziarnami słonecznika i pieprzem, skropić olejem.