Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Niebiańskie owoce


Produkty 800G SWIERZYCH OWOCOW np. TRUSKAWKI,
500G MLECZNEJ CZEKOLADY,
PRARZONE OWOCE: MIGDALY, ORZECHY LASKOWE. Wykonanie UMYJ I DOKLADNIE WYSUSZ OWOCE, OBIERZ JE ZE SKORKI. ROZTOP CZEKOLADE ZEBY ZMIENILA SIE W POSTAC PLYNNA. MACZAJ OWOCE W CZEKOLADZIE. OBTOCZ JE W OZESZKACH LUB MIGDALACH.    

Przepisy kulinarne - losowy

Barszcz ukraiński (bez mięska)


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
400 g pomidorow,
200 g kartofli,
2 marchewki,
1 pietruszka,
150 g kapusty bialej lub wloskiej,
100 g fasoli perlowej,
4 buraki,
125 g smietany,
1 lyzka masla,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 zabek czosnku,
1 lisc laurowy,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz, cukier,
1,5 l wody.

1. Fasole oplukac, namoczyc w zimnej przegotowanej wodzie (najlepiej na noc).
Ugotowac w tej samej wodzie, w ktorej sie moczyla. Posolic pod koniec gotowania.
2. Jarzyny obrac, oplukac. Kartofle pokroic w kostke. Buraki, marchewki i pietruszke pokroic w cienkie paseczki.
3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki. Pokroic na kawalki, ugotowac w
malej ilosci wody. Przetrzec przez sito.
4. Kapuste poszatkowac, zalac wrzatkiem, gotowac 5 min. Odcedzic.
5. Z polowy burakow, jednej marchewki, pietruszki i lekko osolonej wody ugotowac wywar. Odcedzic. Pozostale buraki i marchewke poddusic na masle. Zalac
goracym wywarem. Dodac sol, lisc laurowy, cukier i przetarte pomidory. Gotowac 25 min. Wrzucic kartofle i kapuste. Gotowac, az kartofle beda miekkie.
6. Pod koniec gotowania dodac fasole, czosnek roztarty z sola, cukier i sok cytrynowy. Przed podaniem doprawic smietana i posypac zielona pietruszka.