Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki po marsylsku


2 szalotki
30 g masła
500 g dużych obranych krewetek
125 ml wytrawnego białego wina
1 łyżka likieru anyżkowego
125 ml buliony rybnego
150 ml tłustej śmietany
sól, pieprz Szalotkę drobno posiekać i smażyć na maśle ok. 1 min. Dodać krewetki i smażyć kolejną minutę. Dodać wino i likier, przykryć i gotować do wrzenia, gotować 30 sek. Wyjąć krewetki i trzymać je w cieple. Dodać bulion i znów postawić na ogniu. Odparować połowę płynu, dodać ?mietankę i gotować, aż zgęstnieje, ok. 5 min. Przyprawić do smaku. Ułożyć krewetki na półmisku i polać sosem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z dyni z rukolą


Składniki: 150 g dyni 1/2 szklanki oliwy extra vergine sok z 1 cytryny garść rukoli sól, pieprz, płatki parmezanu ewentualnie esencja balsamico Przygotowanie: Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu, posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i dosłodzić do smaku.