Dzisiaj jest Poniedziałek 15 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

¦liwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort z owocami le¶nymi


Produkty: 100 g masła
120 g cukru
3 jaja
sól
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 g maki
3 łyżki cukru pudru
40 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g mielonych migdałów
300 owoców le¶nych
250 g mascarpone
200 ml słodkiej ¶mietany
zagęstnik do ¶mietany
1 łyżka dżemu z jagód
uprażone płatki migdałów Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masło ubić z cukrem na puch. Kolejno dodać jaja, ubić. Dodać szczyptę soli, 1/4 skórki z cytryny i 1 łyżeczke cukru waniliowego. M±ke przenna wymieszać z 25 g m±ki ziemniaczanej, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodać do masy. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (przekrój  18 cm). Piec 25 - 30 minut, wystudzić. Ciasto położyć na paterze, wokół niego zapi±ć obręcz do tortów. Owoce wymieszać z reszta skórki z cytryny dodać resztę maki ziemniaczanej wymieszanej z odrobina wody, zagotować. Zdj±ć z ognia, wystudzić, wyłożyć na ciasto. Maskarpone wymieszać z reszta cukru waniliowego i cukrem pudrem. ¦mietanę ubić, cienk± strużka wsypujac 2 łyżki zagęstnika. Dodać do serka. Trochę kremu przełożyć do szprycy, resztę wyłożyć na owoce, rozsmarować. Tort chłodzić ok. 2 godzin. Zdj±ć obręcz. Brzeg ciasta posmarować dżemem i przykleić płatki migdałów. Na tort ze szprycy wycisnać porcje kremu, udekorować owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Szwedzkie pierniczki korzenne


Składniki •  1 i 1/3 szklanki miodu
  
•  1,5 łyżki imbiru
  
•  1,5 łyżki cynamonu
  
•  350 g masła
  
•  1 łyżka goĽdzików
  
•  1 i 1/3 szklanki ¶mietanki
  
•  łyżka proszku do pieczenia
  
•  1,5 kg m±ki
   Etapy przygotowania 1.  Miękkie masło utrzeć z miodem, dodać ¶mietankę, proszek do pieczenia, oraz starte goĽdziki, cynamon i imbir.
    
2.  Do masy powoli dodawać m±kę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienkie plastry i wycinać foremkami małe gwiazdki [ kształt dowolny, zalezy od posiadanych foremek do ciastek ]
    
3.  Piec w rozgrzanym do 185 stopni piecyku, około 7 - 10 min, aż ciasteczka się zarumieni±.
    
4.  Uwaga! Ciasteczka najlepiej smakuj± tydzień po upieczeniu, bo wtedy kruszej±.