Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki w occie 2



Na 1 kg sliwek :
szklanka octu + 15 dkg cukru + cynamon (na wyczucie) + kilka gozdzikow
Sliwki sparzyc wrzatkiem, nakluc szpilka. Wrzucic do sloikow, zalewe zagotowac, zalac nia sliwki - ale ciepla nie goraca. Nie zamykac sloikow. Na drugi dzien zlac zalewe, zagotowac i wrzaca zalac sliwki ponownie. Zamknac natychmiast lub pasteryzowac - to zalezy jak kto uznaje.
L U B drugi sposob:
1 kg sliwek
0.5 kg cukru
szklanka octu
szklanka wina
Goraca zalewa zalac sliwki na dobe. Na drugi dzien zagatowac z cynamonem i gozdzikami. Wrzucic sliwki - zagaotoaw pare razy, dalej do sloikow i zamykac

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak w potrawce


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - spory kurczak lub 2 filety z kurzych piersi - ćwierć kostki masła. 2 szklanki śmietany (1 większy pojemniczek) - 2 pęczki koperku - sól w olej do smażenia Sposób przyrządzania: Kurczaka pokrój na kawałki, posól i lekko obrumień na rozgrzanym oleju w rondlu lub na głębokiej patelni. Odlej nadmiar wytopionego tłuszczu. Dodaj masło, śmietanę, trochę wody. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie prawie gotowe. Dodaj posiekany drobno koperek, dopraw solą i gotuj dalej, aż mięso całkiem zmięknie. Potrawę można też przyrządzić z upieczonego wcześniej kurczaka (lub jego resztek). Wtedy lepiej jest oddzielić mięso od kości (by się nie męczyć z nimi na talerzu), pokroić je na mniejsze kawałki i podawać w kokilkach z pieczywem. Zamiast koperku można użyć drobno posiekanej natki, a do potrawy dodać ząbek lub dwa czosnku. 
 


Przepisy kulinarne - losowy

Bajeczne lody


Składniki •  0.5 l lodów waniliowych,orzechowych i owocowych
  
•  maliny, jagody, czereśnie, winogrona
  
•  tabliczka czekalady
  
•  bita śmietana
  
•  koniak
  
 
Etapy przygotowania 1.  Do pucharka nałożyć po jednej kulce każdego smaku lodów
    
2.  Na lody polać bitą śmietanę, a na to posypać owoce,czekoladę( startą na tarce) oraz polać koniakiem.