Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wino z porzeczek


Wychodzi z tego ok. 17% wino.
Przepis na 13,5 litra wina.
1. Miazga z 6 litrów jagód. Wychodzi jakieś 4,5 litra moszczu. Tu od razu uwaga: fernetacja burzliwa (ok 4 tyg) w temp. >24 st. C, póĽniej <22 st. C
2. Roztwór cukru:
820 g cukru rozpuszczone w 2 l wody na 1 l moszczu dodawane w trzech czę?ciach:
a) przed fermentacją 2 kg cukru rozpuszczone w 4,5 l wody
b) w czasie burzliwej fermentacji 1 kg cukru w 2,5 l wody
c) po burzliwej fermentacji 0,7 kg cukru w 2 litrach wody
Ostatnia czę?ć używana jest do przepłukania tego, co zostaje (jest tam trochę barwników itp.) i do podgrzania moszczu (rozpu?cić w gor?cej wodzie i tak dodać), żeby zabić resztki drożdży.
3. Przelewanie. Jak się skończy burzliwa fermentacja należy wino (bo to już nie jest zwykły moszcz) zlać znad osadu i odstawić do sklarowania. Opisywane wino nie doczekuje butelkowania, ale jeśli będzie go więcej należy przelać do butelek jak przestanie zupełnie pracować.
Aha, teść nie używa rurki fermentacyjnej, zakrywając g?siorek tzw. pergaminem. Ja, robi?c wino jabłkowe po burzliwej fermentacji zatykam g?siorek rurką fermentacyjną i jak przestanie bulgotać zlewam wino do butelek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kruche ciasteczka na Gwiazdkę


Składniki 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 duże jajko, 1 laska wanilii Na lukier: 20 dag cukru pudru, 1 białko Sposób przygotowania Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj jajko i startą na tarce wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Z wałka odkrój plasterki grubości 5 mm (uzyskasz okrągłe ciasteczka), a z placka możesz powykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Zrób lukier. Zmiksuj cukier puder z białkiem w miseczce i od razu nakryj ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał. Gdy ciastka ostygną, udekoruj je lukrem lub roztopioną czekoladą, możesz też po prostu posypać cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka owocowy raj


Składniki: 1 puszka brzoskwiń 4 duże jabłka 3 dojrzałe banany 1/2 l gęstego jogurtu 1 łyżka cukru Sposób wykonania: Dwa banany utrzyj z cukrem mikserem na pulchną masę. Dodaj jogurt i połowę syropu z brzoskwiń. Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę, tak samo brzoskwinie. Banana pokrój w plasterki. Wszystkie owoce połącz z jogurtowym sosem. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. Do sałatki możesz dodawać sezonowe owoce: truskawki, maliny, winogrona.