Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wino z porzeczek


Wychodzi z tego ok. 17% wino.
Przepis na 13,5 litra wina.
1. Miazga z 6 litrów jagód. Wychodzi jakieś 4,5 litra moszczu. Tu od razu uwaga: fernetacja burzliwa (ok 4 tyg) w temp. >24 st. C, póĽniej <22 st. C
2. Roztwór cukru:
820 g cukru rozpuszczone w 2 l wody na 1 l moszczu dodawane w trzech czę?ciach:
a) przed fermentacją 2 kg cukru rozpuszczone w 4,5 l wody
b) w czasie burzliwej fermentacji 1 kg cukru w 2,5 l wody
c) po burzliwej fermentacji 0,7 kg cukru w 2 litrach wody
Ostatnia czę?ć używana jest do przepłukania tego, co zostaje (jest tam trochę barwników itp.) i do podgrzania moszczu (rozpu?cić w gor?cej wodzie i tak dodać), żeby zabić resztki drożdży.
3. Przelewanie. Jak się skończy burzliwa fermentacja należy wino (bo to już nie jest zwykły moszcz) zlać znad osadu i odstawić do sklarowania. Opisywane wino nie doczekuje butelkowania, ale jeśli będzie go więcej należy przelać do butelek jak przestanie zupełnie pracować.
Aha, teść nie używa rurki fermentacyjnej, zakrywając g?siorek tzw. pergaminem. Ja, robi?c wino jabłkowe po burzliwej fermentacji zatykam g?siorek rurką fermentacyjną i jak przestanie bulgotać zlewam wino do butelek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Likier śliwkowy


1 kg mrożonych śliwek utłuc bez pestek w drewnianym naczyniu, otrzymaną masę włożyć do butli, zalać 0,75 l spirytusu, dodać 0,5 kg miałkiego cukru, wymieszać, butlę zakorkować i postawić na miesi?c w słońcu.
Po upływie tego czasu likier przefiltrować, zlać do butelek i zakorkować.

Przepisy kulinarne - losowy

Piersi z kurczaka z grilla w miodzie i pomidorach


SKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka, 5 dkg masła, 1 drobno posiekana cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu pieprz i sól. WYKONANIE: W rondlu zagotować pomidory wraz z zalewą, dodać sos sojowy, cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotować ciągle mieszając przez ok. 8 min. Przetrzeć przez sito, lub zmiksować. W tak przygotowanym sosie maczać mięso. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 15 min z każdej strony, Podczas grillowania cały czas polewać sosem.