Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wino z porzeczek


Wychodzi z tego ok. 17% wino.
Przepis na 13,5 litra wina.
1. Miazga z 6 litrów jagód. Wychodzi jakieś 4,5 litra moszczu. Tu od razu uwaga: fernetacja burzliwa (ok 4 tyg) w temp. >24 st. C, póĽniej <22 st. C
2. Roztwór cukru:
820 g cukru rozpuszczone w 2 l wody na 1 l moszczu dodawane w trzech czę?ciach:
a) przed fermentacją 2 kg cukru rozpuszczone w 4,5 l wody
b) w czasie burzliwej fermentacji 1 kg cukru w 2,5 l wody
c) po burzliwej fermentacji 0,7 kg cukru w 2 litrach wody
Ostatnia czę?ć używana jest do przepłukania tego, co zostaje (jest tam trochę barwników itp.) i do podgrzania moszczu (rozpu?cić w gor?cej wodzie i tak dodać), żeby zabić resztki drożdży.
3. Przelewanie. Jak się skończy burzliwa fermentacja należy wino (bo to już nie jest zwykły moszcz) zlać znad osadu i odstawić do sklarowania. Opisywane wino nie doczekuje butelkowania, ale jeśli będzie go więcej należy przelać do butelek jak przestanie zupełnie pracować.
Aha, teść nie używa rurki fermentacyjnej, zakrywając g?siorek tzw. pergaminem. Ja, robi?c wino jabłkowe po burzliwej fermentacji zatykam g?siorek rurką fermentacyjną i jak przestanie bulgotać zlewam wino do butelek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ślimaki z pietruszką


Składniki •  20 ślimaków winniczków
  
•  butelka octu
  
•  masło
  
•  pęczek pietruszki
  
•  sól, pieprz
  
 
   Etapy przygotowania 1.  Ślimaki głodzimy ok. 5 dni w słoiku z mąką. Następnie wrzucamy je do wody z octem na jeden dzień. Ślimakom odcinamy część dolną ciała z układem trawiennym.
    
2.  Smażymy ślimaki na maśle ok. 30 minut, następnie solimy, pieprzymy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy z pieczywem czosnkowym jako zakąskę.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka pieczarkowo-warzywna


Baza, wszystkiego mniej więcej po równo:
surowe pieczarki obrane ze skórki,
pomidory,
ogórki,
seler naciowy

pieczarki pokroić w plasterki, ogórki, pomidoty, seler naciowy w kostkę,

Sos (dobry też jako dip do różnych innych rzeczy):
kilka łyżek majonezu,
kilka łyżek jogurtu naturalnego,
oliwa z oliwek,
słodka czerwona papryka,
kilka kropli sosu tabasco
sól
Składniki sosu wymieszać mikserem na najwyższych obrotach. Zalać sosem pokrojone warzywa. Zjeść. Sałatkę można posypać po wierzchu pokrojoną natką pietruszki.