Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wino z porzeczek


Wychodzi z tego ok. 17% wino.
Przepis na 13,5 litra wina.
1. Miazga z 6 litrów jagód. Wychodzi jakieś 4,5 litra moszczu. Tu od razu uwaga: fernetacja burzliwa (ok 4 tyg) w temp. >24 st. C, póĽniej <22 st. C
2. Roztwór cukru:
820 g cukru rozpuszczone w 2 l wody na 1 l moszczu dodawane w trzech czę?ciach:
a) przed fermentacją 2 kg cukru rozpuszczone w 4,5 l wody
b) w czasie burzliwej fermentacji 1 kg cukru w 2,5 l wody
c) po burzliwej fermentacji 0,7 kg cukru w 2 litrach wody
Ostatnia czę?ć używana jest do przepłukania tego, co zostaje (jest tam trochę barwników itp.) i do podgrzania moszczu (rozpu?cić w gor?cej wodzie i tak dodać), żeby zabić resztki drożdży.
3. Przelewanie. Jak się skończy burzliwa fermentacja należy wino (bo to już nie jest zwykły moszcz) zlać znad osadu i odstawić do sklarowania. Opisywane wino nie doczekuje butelkowania, ale jeśli będzie go więcej należy przelać do butelek jak przestanie zupełnie pracować.
Aha, teść nie używa rurki fermentacyjnej, zakrywając g?siorek tzw. pergaminem. Ja, robi?c wino jabłkowe po burzliwej fermentacji zatykam g?siorek rurką fermentacyjną i jak przestanie bulgotać zlewam wino do butelek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gofry drożdżowe


Przygotowanie: 1 godz.

Pieczenie: 1 godz.

Trudność: łatwe


Składniki na 6 porcji

• opak. drożdży w proszku • 75 g cukru • 350 g mąki • szklanka letniego mleka • 150 g roztopionego masła • 4 jaja • szczypta soli
Etapy przygotowania

1. drożdże wymieszać z mąką, a następnie z pozostałymi składnikami, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz. 2. Piec w gofrownicy partiami, podawać z konfiturą lub bita smietaną!

Przepisy kulinarne - losowy

Drink z pitahayą


30 ml złotej tequili
70 ml Tymbarku "Pitahaya"
plasterek cytryny Do wypełnionej lodem szklanki wlać składniki i wymieszać.