Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smakołyk


Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu • sól,pieprz • utarta mała laska chrzanu lub • 2 łyżeczki chrzanu
  Etapy przygotowania 1. Ugotowane jaja obrać i w miseczce rozgnieść widelcem na miazgę ale nie na papkę, Dodać sól, pieprz, utarty chrzan i łyżkę majonezu wszystko starannie wygnieść widelce. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. 2. najlepiej smakuje do kanapek lub ze świeżą bagietką i pomidorem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki w maśle


Produkty: - 24 krewetki
- 1 limonka lub cytryna
- 6 łyżek miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki obranego i startego na świeżo imbiru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól
- pieprz Wykonanie:  Przygotuj masło smakowe: miękkie masło utrzyj z czosnkiem, imbirem i olejem na gładką masę. Dodaj szczypiorek, przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do lodówki. Krewetki obierz, umyj i dokładnie osusz. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki przygotowanego masła imbirowego i obsmażaj na nim krewetki na jasnozłoty kolor. Na każdej krewetce połóż kawałek pozostałego masła. Podawaj z cząstkami limonki lub cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka koktajlowa z cytrusami


Składniki: 1 sałata karbowana czerwona 1 sałata karbowana zielona 4 pomarańcze 150 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 awokado 60 g oliwek czarnych bez pestek pokrojonych w talarki sok z połowy cytryny 1 łyżeczka drobnego cukru 2 gałązki estragonu świeżego posiekanego 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr sól i pieprz Sposób przyrządzania: 1. Zrób segmenty z pomarańczy. Segmenty z pomarańczy krój nad sitkiem położonym na miseczce. Uzyskasz wtedy sok z pomarańczy, który będzie ci później potrzebny. Aby było go więcej wyciśnij resztę pomarańczy w ręku. Segmenty z pomarańczy przełóż do dużej miski. 2. Usuń szypułki z pomidorków, przekrój je na pół i dodaj do miski z pomarańczami. 3. Umyj ogórka, odkrój mu obie końcówki, nie zdejmuj skórki. Teraz przekrój go wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Odkrój pestki, nie będą ci potrzebne. 4. Pokrój ogórka na ukośne kawałki, włóż je do miski. Następnie dodaj do całości oliwki. 5. Zroluj awokado, aby skórka się ładnie odkleiła. Przekrój awokado na pół i przekręć je, by pestka została w jednej połowie. Przy pomocy noża wyjmij pestkę z awokado. Miąższ wyjmij za pomocą łyżki i pokrój go w małą kosteczkę. Przełóż do oddzielnej miski. 6. Polej awokado sokiem z cytryny, wymieszaj. Awokado lepiej się utleni. Teraz możesz przełożyć je do miski z sałatką. 7. Umyj dokładnie sałatę i odwiruj ją z nadmiaru wody. Można w tym celu użyć czystej ściereczki. Ale osuszanie każdego listka w ten sposób zabiera mnóstwo czasu. Zamiast tego można użyć plastikowej ręcznej wirówki. Opłukaną sałatę włóż do wewnętrznego koszyczka wirówki. Nakryj pokrywką z korbką i kręć. Cała woda spływa po ściankach i już. Taka wirówka jest bardzo tania i dostępna w sklepach z gospodarstwa domowego. 8. Rozrywaj sałatę palcami na małe kawałki i wrzuć ją do miski, wymieszaj całość drewnianą łyżką. 9. Zafoliuj miskę z sałatką. Zrób nożem dziurki w folii, aby do sałatki dostawało się powietrze. Włóż miskę do lodówki. 10. Wlej do słoika sos z naszych pomarańczy, dodaj majonez, ocet i cukier. Teraz rozkrusz przyprawę w mini kosteczkach Pietruszka, dodaj oliwy, estragon, sól i pieprz. Zamknij słoik nakrętką i wymieszaj całość wstrząsając mocno słoikiem. 11. Podawaj sałatkę wymieszaną z sosem.