Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smakołyk


Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu • sól,pieprz • utarta mała laska chrzanu lub • 2 łyżeczki chrzanu
  Etapy przygotowania 1. Ugotowane jaja obrać i w miseczce rozgnieść widelcem na miazgę ale nie na papkę, Dodać sól, pieprz, utarty chrzan i łyżkę majonezu wszystko starannie wygnieść widelce. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. 2. najlepiej smakuje do kanapek lub ze świeżą bagietką i pomidorem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik andaluzyjski (Gazpacho a la andaluza)


Składniki:
500g dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
mały surowy ogórek
2 str?ki papryki (zielona i czerwona)
łyżka swieżej oliwy dobrego gatunku
sól, pieprzPrzepis: Pomidory, obrany ogorek i jedną cebulę rozbić w mikserze na płynną masę.
Papryki oraz drug? cebulę pokrajać na cienkie krążki, czosnek utrzeć z solą.
Płynną masę wymieszać z czosnkiem, dodać oliwę i pieprz; oziębić w lodówce.

W momencie podawania dodać krążki papryki i cebuli.

Przepisy kulinarne - losowy

Barszcz staropolski


2 l wywaru z mięsa i warzyw,
150 ml śmietany,
40 dag buraków,
20 dag kiełbasy,
10 dag marchwi,
10 dag selera,
10 dag pietruszki,
8 dag cebuli,
tłuszcz,
2 dag mąki,
zielenina,
sól, pieprz

Buraki umyć, oczyścić, upiec w piekarniku. Upieczone wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem i dusić do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, poł?czyć z warzywami, burakami, pozostałym wywarem, posiekaną zieleniną oraz ?mietaną wymieszaną z m?ką, chwilę pogotować i doprawić do smaku.