Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smakołyk


Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu • sól,pieprz • utarta mała laska chrzanu lub • 2 łyżeczki chrzanu
  Etapy przygotowania 1. Ugotowane jaja obrać i w miseczce rozgnieść widelcem na miazgę ale nie na papkę, Dodać sól, pieprz, utarty chrzan i łyżkę majonezu wszystko starannie wygnieść widelce. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. 2. najlepiej smakuje do kanapek lub ze świeżą bagietką i pomidorem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polędwica wołowa



Przez pewien czas pracowałem we włoskiej restauracji w Londynie. Tam polędwica była przyrz?dzana w następujący sposób:
1.Musi być gruby kawałek, jak jest cienki, lepiej zrobić z niego stroganowa lub befsztyk tatarski.
2.Kroimy na grube plastry(oczywi?cie w poprzek włókien), mniej więcej grubość paczki papierosów. Raczej grubiej niż cieniej.
3.Nie rozklepujemy! Plaster należy położyć na stole i nacisnąć kilka razy dłoni?. Można natrzeć czosnkiem.
4.Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni (jak mamy olej w spreyu to lekko spryskać), aż zacznie "dymić" (z tym dymieniem nie przesadzać, raczej na pograniczu)
5.Smażymy od 0.5 do 5 minut (pryska przy tym olejem niemiłosiernie) im dłużej tym bardziej dopieczona.
6.Uwaga, nie nachylać się nad patelni?, bo mog? zapalić się opary.
7. !!! Aby zapaliły się opary (niektórzy to robi?, żeby pokazać jakim jest się dobrym kucharzem) trzeba patelnię lekko zdjąć z ognia i delikatnie przechylić w stronę ognia.
8.Przez cały czas smażenia utrzymujemy maksymalny płomień.
9.Nie należy kłaść zbyt dużo kawałków jednocześnie, bo drastycznie spadnie temperatura. Patelnia może być wypełniona maksymalnie w połowie.
10.Po przewróceniu na drug? stronę solimy i pieprzymy stronę już usmażoną.
11.Podczas smażenia staramy się nie dotykać mięsa, jeśli już to delikatnie przesuwać widelcem.
12.co jaki? czas potrz?sać patelni?(energicznie do przodu i do tyłu), by tłuszcz nie spalił się w miejscach gdzie nie ma mięsa, a mięso powędrowało w bardziej rozgrzane miejsce patelni.
13.Jeśli mamy na palniku tzw. krzyż (takie coś co się nakłada na ruszt by postawić mniejszy garnek), to po zdjęciu patelni kładziemy na nim na chwilę usmażoną polendwicę.
GOTOWE!
Można dodać:
serek KIRI mieszamy z mocno rozdrobnionym czosnkiem i koperkiem i w formie pastylki kładziemy na ostatnio szmażonej stronie polendwicy. Trzeba to zrobić natychmiast po smażeniu, żeby ser się lekko rozpu?cił.
UWAGI: Najlepsza patelnia stalowa. Na teflonie nie wychodzi najlepiej.

Przepisy kulinarne - losowy

Zając na ostro w papryce


Składniki 2 tuszki zajęcze (po ok. 1.4 kg) olej sól, pieprz 700 g pomidorów 1/2 papryczki chili 6 czerwonych papryk 6 cebul 5 ząbków czosnku 1 szklanka wina lub bulionu 150 g czarnych oliwek Sposób wykonania Każdą tuszkę zająca podzielić na 8 porcji. Kawałki zająca umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Papryki oczyścić, umyć, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, wyciać trzpienie, miaższ pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać, posiekać. Oliwki przekroić, wyjąć pestki. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć kawałki mięsa i papryczkę chili, zrumienić, przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać paski papryki, oliwki, pomidory,  podsmażyć przez 3-5 min, podlać winem lub bulionem. Brytfannę wysmarować olejem, przełożyć warzywa z patelni, na nich ułożyć kawałki zająca. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. W razie potrzeby potrawę podlewać bulionem.