Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smakołyk


Składniki • 5 jajek ugotowanych na twardo • 1 łyżka majonezu • sól,pieprz • utarta mała laska chrzanu lub • 2 łyżeczki chrzanu
  Etapy przygotowania 1. Ugotowane jaja obrać i w miseczce rozgnieść widelcem na miazgę ale nie na papkę, Dodać sól, pieprz, utarty chrzan i łyżkę majonezu wszystko starannie wygnieść widelce. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. 2. najlepiej smakuje do kanapek lub ze świeżą bagietką i pomidorem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dwu kolorowy sernik na zimno.


Składniki  - 1 opakowanie okragłych biszkoptów - 1 szklanka tłustego mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 żółtek - 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszku) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 250 g masła - 1 galaretka oraz: - rodzynki, kandyzowane owoce - 100 g posiekanej czekolady - ulubione owoce: banany, brzoskwinie z puszki itp. Wykonanie 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. 2. Dodać cukier waniliowy, 2- 3 łyżki mleka i proszek budyniowy. 3. Resztę mleka zagotować z reszta cukru, wlać żółtka i podgrzewać mieszając aż powstanie budyń. Zagotować i ostudzić. 4. Masło utrzeć na puszysta masę i cały czas ucierając dodawać po trochu masę budyniową. 5. Masę podzielić na pół. Do jednej częśći dodać kakao i dokładnie wymieszać. 6. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Na to wylać ciemną masę, posypać (posiekaną czekolada i bakaliami lub ułożyć owoce), na to wyłożyć jasną masę. Wstawić do lodówki. 7. Przyrzadzić galaretkę według przepisu na opakowaniu, przestudzić i gdy zacznie lekko tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki aż wszystko dobrze zastygnie.  

Przepisy kulinarne - losowy

Łazanki zapiekane z owocami


Dla dziecka od: 2 lat Składniki:
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- jajko
- 5 łyżek wody; farsz: 25 dag owoców (bez pestek)
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 rozmącone jajka
- sól i cukier
- łyżka masła (lub oleju) do wysmarowania żaroodpornego naczynia i bułka tarta do jego posypania.

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników zagnieć ciasto i cienko rozwałkuj. Pozostaw, żeby przeschło. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkowane ciasto zwiń w szeroki rulon, pokrój w paski, a paski w poprzek na kwadraciki. Łazanki ugotuj w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przelej zimną wodą i osącz. Wymieszaj ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz owocami i przełóż do przygotowanego żaroodpornego naczynia. Zapiekaj w piekarniku, aż zrobi się złocista skorupka. Podawaj z cukrem.