Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Szmaragdowe risotto


Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant)
• 5 łyżek białego wina
• 25 dag szpinaku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 35 dag ryżu na risotto
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa Etapy przygotowania 1. Zagotowujemy wywar, dolewamy wino i gotujemy całość na bardzo małym ogniu. 2. Płuczemy szpinak i siekamy go. 3. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu lub woku. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i smażymy 2-3 minutki, nie dopuszczając, żeby się przyrumieniły. Wrzucamy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż ziarna się zeszklą i będą równomiernie pokryte oliwą. 4. Wlewamy łyżkę wazową wywaru, ustawiamy ogień tak, by wywar delikatnie bulgotał i gotować, mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu. Dolewamy po łyżce wazowej wywaru i mieszamy cały czas około 15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. 5. Wrzucamy szpinak, dolewamy resztę wywaru i gotujemy, mieszając, aż ryż będzie ugotowany. Ryż do risotto nie powinien być rozgotowany, ale cała potrawa musi mieć miękką konsystencję. 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprze i szczyptą gałki muszkatołowej. 7. Danie to doskonale smakuje z zieloną sałatą i pieczywem z ziarnami. Można risotto posypać kilkoma łyżkami utartego parmezanu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łazanki zapiekane z owocami


Dla dziecka od: 2 lat Składniki:
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- jajko
- 5 łyżek wody; farsz: 25 dag owoców (bez pestek)
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 rozmącone jajka
- sól i cukier
- łyżka masła (lub oleju) do wysmarowania żaroodpornego naczynia i bułka tarta do jego posypania.

Sposób przyrządzania:

Z podanych składników zagnieć ciasto i cienko rozwałkuj. Pozostaw, żeby przeschło. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkowane ciasto zwiń w szeroki rulon, pokrój w paski, a paski w poprzek na kwadraciki. Łazanki ugotuj w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przelej zimną wodą i osącz. Wymieszaj ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz owocami i przełóż do przygotowanego żaroodpornego naczynia. Zapiekaj w piekarniku, aż zrobi się złocista skorupka. Podawaj z cukrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Smazone tosty krewetkowe


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 50 min.
250 g surowych krewetek,
50 g sloniny,
4 wodne kasztany,
1 lyzeczka chinskiego wina ryzowego lub sherry,
3/4 lyzeczki soli,
1/4 lyzeczka cukru,
bialy pieprz,
1 jajko,
1 kopiasta lyzka maki kukurydzianej,
1 bochenek chleba tostowego,
olej do glebokiego smazenia.

1. Krewetki umyc pod biezaca woda, wyjac ze skorupek i usunac czarne zylki. Nastepnie krewetki oraz slonine posiekac tasakiem na miazge. Slonine mozna pokroic na drobne kawalki i zmiksowac, dodac krewetki i miksowac jeszcze raz
przez kilka sekund.
2. Jajko lekko ubic. Kasztany drobno pokroic. Polaczyc z pasta z krewetek i
sloniny. Dodac wino, sol, cukier, pieprz, jajko oraz make kukurydziana.
Wymieszac.
3. Odciac skorke z chleba, a nastepnie podzielic kazda kromke na 4 kwadraty.
Posmarowac kanapki pasta.
4. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim kanapki przez 2-3 min., odwracajac w
polowie smazenia, tak aby rownomiernie sie przyrumienily (mozna rowniez w
srodek kazdej kanapki wcisnac polowki ugotowanych jajek przepiorczych, a
nastepnie smazyc na oleju). Podawac gorace.