Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Szmaragdowe risotto


Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant)
• 5 łyżek białego wina
• 25 dag szpinaku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 35 dag ryżu na risotto
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa Etapy przygotowania 1. Zagotowujemy wywar, dolewamy wino i gotujemy całość na bardzo małym ogniu. 2. Płuczemy szpinak i siekamy go. 3. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu lub woku. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i smażymy 2-3 minutki, nie dopuszczając, żeby się przyrumieniły. Wrzucamy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż ziarna się zeszklą i będą równomiernie pokryte oliwą. 4. Wlewamy łyżkę wazową wywaru, ustawiamy ogień tak, by wywar delikatnie bulgotał i gotować, mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu. Dolewamy po łyżce wazowej wywaru i mieszamy cały czas około 15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. 5. Wrzucamy szpinak, dolewamy resztę wywaru i gotujemy, mieszając, aż ryż będzie ugotowany. Ryż do risotto nie powinien być rozgotowany, ale cała potrawa musi mieć miękką konsystencję. 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprze i szczyptą gałki muszkatołowej. 7. Danie to doskonale smakuje z zieloną sałatą i pieczywem z ziarnami. Można risotto posypać kilkoma łyżkami utartego parmezanu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip czosnkowy


Przygotowanie: 10 minut

Trudność: łatwe


Składniki

• 1-ząbek czosnku • pojemnik-śmietany • pojemnik-jogurtu naturalnego • sól    
Etapy przygotowania

1. Jogurt wymieszać ze śmietaną,dodać zmiażdżony czosnek,doprawić solą.Wstawić do lodówki.Podawać do mięs smażonych.

Przepisy kulinarne - losowy

Udka śliwkowo- jabłkowe


Składniki 1 kg podudzi kurczaka duża cebula, 1.5 szkl. rosołu, sól,pieprz, majeranek, świeża bazylia, olej. 0.5 kg. węgierek, 2 kwaskowate jabłka, Sposób wykonania:
 
Udka doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na rumiano na oleju. Wyjąć na talerz. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w półplasterki cebulkę. Dodać udka. Podlać rosołem- poddusić do miękkości. Jabłka obrać- pokroić w ósemki. Śliwki na połówki. Dodać owoce do mięsa na 10 minut przed końcem przygotowywania potrawy. Można jeszcze doprawić do smaku. Ozdobić bazylią.