Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Szmaragdowe risotto


Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant)
• 5 łyżek białego wina
• 25 dag szpinaku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 35 dag ryżu na risotto
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa Etapy przygotowania 1. Zagotowujemy wywar, dolewamy wino i gotujemy całość na bardzo małym ogniu. 2. Płuczemy szpinak i siekamy go. 3. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu lub woku. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i smażymy 2-3 minutki, nie dopuszczając, żeby się przyrumieniły. Wrzucamy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż ziarna się zeszklą i będą równomiernie pokryte oliwą. 4. Wlewamy łyżkę wazową wywaru, ustawiamy ogień tak, by wywar delikatnie bulgotał i gotować, mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu. Dolewamy po łyżce wazowej wywaru i mieszamy cały czas około 15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. 5. Wrzucamy szpinak, dolewamy resztę wywaru i gotujemy, mieszając, aż ryż będzie ugotowany. Ryż do risotto nie powinien być rozgotowany, ale cała potrawa musi mieć miękką konsystencję. 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprze i szczyptą gałki muszkatołowej. 7. Danie to doskonale smakuje z zieloną sałatą i pieczywem z ziarnami. Można risotto posypać kilkoma łyżkami utartego parmezanu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bawarski tort pomarańczowy


Składniki: Ciasto: 1 szklanka + 3 łyżki mąki tortowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli białko z 2 jaj ½ szklanki mleka 1 łyżeczka wanilii starta skórka z 1 pomarańczy 5 ½ łyżki miękkiego masła 2/3 szklanki cukru
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Natłuścić i wysypać mąką okrągłą formę o średnicy 20 cm. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać za pomocą trzepaczki białko, mleko, wanilię i skórkę pomarańczową. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Mieszać i dodawać do masła suche składniki na przemian z mleczną mieszaniną, zaczynając i kończąc na mące. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez 30 minut. Sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest suche. Po 10 minutach wyjąć je z formy, położyć na metalowej kratce i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Pomarańcze w syropie 2 noweliny (duże słodkie pomarańcze) 1 szklanka cukru Pokroić noveliny w cienkie plastry nożem o ząbkowanym ostrzu i blanszować przez minutę w gotującej się wodzie. Wyjąć plastry, zlać wodę, zasypać cukrem i zalać szklanką czystej wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut pilnując, żeby plastry się nie rozpadły. Osączyć plastry, przełożyć je na duży talerz i zachować część syropu do posmarowania ciasta. Krem bawarski 2 szklanki mleka 2 szklanki 18-procentowej śmietany 1 laska wanilii skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki żelatyny w proszku 1 ¼ cukru 8 żółtek 2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki posiekanych plasterków pomarańczy ugotowanych w syropie Podgrzać w rondlu mleko i śmietanę z miąższem waniliowym i skórką pomarańczy. Zmieszać w miseczce żelatynę z 3 łyżkami zimnej wody, żeby zmiękła. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem. Powoli dodawać do żółtek gorącą mleczną mieszaninę, stale mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do rondla i mieszając stale drewnianą łyżką podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przecedzić i zmieszać z żelatyną. Ostudzić i schłodzić krem do temperatury nieco niższej niż pokojowa (ok. 1 godziny). Ubić śmietanę, dodać do niej likier i posiekane plasterki pomarańczy. Dodać śmietanę do kremu w 3 porcjach, mieszając. Wyłożyć tortownicę o średnicy 25 cm plastykową folią. Starannie wyłożyć dno i boki formy plastrami pomarańczy. Zalać kremem jajeczno- śmietankowym. Położyć na kremie upieczony spód z ciasta, płaską powierzchnią do góry. Delikatnie docisnąć, żeby lekko zapadł się w kremie. Za pomocą pędzla posmarować spód syropem pomarańczowym. Zawinąć brzegi folii, żeby okryć całe ciasto i wstawić tort do lodówki na 6 godzin. Przed podaniem odwinąć folię, odwrócić formę do góry dnem i położyć na talerzu lub paterze. Zdjąć formę i folię z tortu.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek karmelowy ze śliwkami


Składniki 1 kg śliwek 1 i pół kostki margaryny (38 dag) 6 jaj 17 łyżek cukru 2 szkl mąki 10 dag orzechów włoskich (łuskanych) - około szklanki szklanka śmietany kremówki szklanka mleka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag płatków owsianych Wykonanie Śliwki wypestkować, podzielić na połówki. W garnku rozpuścić pół kostki margaryny. Dodać 3 łyżki cukru, rozpuścić, pilnować, aby się nie skarmelizował (choć jak się tak stanie też nie będzie problemu). Wlać śmietanę, zagotować. Wsypać płatki owsiane. Odstawić do wystygnięcia. Kolejne 3 łyżki cukru skarmelizować, wlać podgrzane mleko (gdy damy zimne cukier zrobi się twardy, w momencie wlewania strzela w górę - ale i tak po podgrzaniu cukier się rozpuści). Zagotować, zmniejszyć gaz, tak, aby tylko pyrkało, nie może już wrzeć. 2 jajka wymieszać z 1 żółtkiem i kolejnymi 3 łyżkami cukru. Wlać do mleka karmelowego, gotować na minimalnym ogniu aż uzyskamy gęsty krem. Pozostałe jajka (2 jajka i białko) utrzeć z cukrem. Dodawać powoli margarynę (kostka) o temperaturze pokojowej. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać krem karmelowy, dodać mąkę z proszkiem (można przesiać). wszystko dokładnie wyrobić mikserem. Wsypać orzechy - można je trochę rozdrobnić. Ciasto wyłożyć na blachę. Poukładać gęsto śliwki. Wyłożyć na wierzch masę płatkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 175 stopni. Po upieczniu zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Inne typy: placek można robić z agrestem, rabarbarem, jabłkami