Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Szmaragdowe risotto


Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant)
• 5 łyżek białego wina
• 25 dag szpinaku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• mała cebula
• 2 z±bki czosnku
• 35 dag ryżu na risotto
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa Etapy przygotowania 1. Zagotowujemy wywar, dolewamy wino i gotujemy cało¶ć na bardzo małym ogniu. 2. Płuczemy szpinak i siekamy go. 3. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu lub woku. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i smażymy 2-3 minutki, nie dopuszczaj±c, żeby się przyrumieniły. Wrzucamy ryż i smażymy, cały czas mieszaj±c, aż ziarna się zeszkl± i będ± równomiernie pokryte oliw±. 4. Wlewamy łyżkę wazow± wywaru, ustawiamy ogień tak, by wywar delikatnie bulgotał i gotować, mieszaj±c, aż ryż wchłonie większo¶ć płynu. Dolewamy po łyżce wazowej wywaru i mieszamy cały czas około 15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. 5. Wrzucamy szpinak, dolewamy resztę wywaru i gotujemy, mieszaj±c, aż ryż będzie ugotowany. Ryż do risotto nie powinien być rozgotowany, ale cała potrawa musi mieć miękk± konsystencję. 6. Doprawiamy do smaku sol±, pieprze i szczypt± gałki muszkatołowej. 7. Danie to doskonale smakuje z zielon± sałat± i pieczywem z ziarnami. Można risotto posypać kilkoma łyżkami utartego parmezanu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik weselny


SKŁADNIKI: • MASA SEROWA: • 1,5 kg sera • 9 jaj • 2 szklanki cukru • 1 margaryna lub masło • 3 cukry waniliowe • 3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej • CIASTO: • 1/2 kostki margaryny • 1/2 szklanki cukru • 3 całe jajka • 1,5 szklanki m±ki tortowej w tym 1 łyżka m±ki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: 1. MASA SEROWA: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać do tego ser i m±kę. Wszystko razem ucierać. Ubić białka i dodać na końcu do masy. Wszystko ponownie mieszamy. 2. CIASTO: Wkładamy do miski margarynę, cukier i jajka. Wszystko ucieramy. Następnie dodajemy m±kę i proszek do pieczenia, wszystko razem ucieramy. 3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na natłuszczon± blachę, a na nie nakładamy masę serow±. Wkładamy do wcze¶niej nagrzanego pieca. Pieczemy w temp. 200* C około 1 godz.

Przepisy kulinarne - losowy

Indyk z mizeri±


(dla dziecka od 18 . miesi±ca) Składniki:
* ziemniaczki
* ogórek ¶wieży
* jogurt naturalny
* kawałek piersi indyka lub kurczaka
* olej
* koperek Przygotowanie:
Ziemniaczki trzeba ugotować, a mięsko lekko przysmażyć (najlepiej w folii w piekarniku). Z ogórków przygotować mizerię. Wszystko posypać koperkiem. Moja niespełna 2 córeczka uwielbia taki obiadek-szczególnie polany jogurtem
Czas przygotowania 30-40min..