Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Szmaragdowe risotto


Składniki • 1,2 l wywaru warzywnego (może być instant)
• 5 łyżek białego wina
• 25 dag szpinaku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 35 dag ryżu na risotto
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa Etapy przygotowania 1. Zagotowujemy wywar, dolewamy wino i gotujemy całość na bardzo małym ogniu. 2. Płuczemy szpinak i siekamy go. 3. Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu lub woku. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy i smażymy 2-3 minutki, nie dopuszczając, żeby się przyrumieniły. Wrzucamy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż ziarna się zeszklą i będą równomiernie pokryte oliwą. 4. Wlewamy łyżkę wazową wywaru, ustawiamy ogień tak, by wywar delikatnie bulgotał i gotować, mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu. Dolewamy po łyżce wazowej wywaru i mieszamy cały czas około 15 minut, aż ryż będzie prawie miękki. 5. Wrzucamy szpinak, dolewamy resztę wywaru i gotujemy, mieszając, aż ryż będzie ugotowany. Ryż do risotto nie powinien być rozgotowany, ale cała potrawa musi mieć miękką konsystencję. 6. Doprawiamy do smaku solą, pieprze i szczyptą gałki muszkatołowej. 7. Danie to doskonale smakuje z zieloną sałatą i pieczywem z ziarnami. Można risotto posypać kilkoma łyżkami utartego parmezanu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bracciole (danie jednogarnkowe)


2 kg jakiekolwiek miesa wolowego, ktore da sie pokroic na cienkie plastry. (Latwiej kroic cienko, gdy mieso sie wsadzi do zamrazalnika na pol godziny).
Te plastry rozbic jak na bitki, pokroic na kawalki wielkosci wedle uznania. Usmazyc mieso po obu stronach na oliwie, tylko kilka kawalkow naraz, zeby sie nie gotowalo we wlasnym soku. Przelozyc do garnka, po usmazeniu ostatnich kawalkow patelnie zalac 1/2 szklanki bialego wina (lub rosolu), zeskrobac brazowe, zalac tym mieso.
Dodac duzy sloik sosu marinara, jak do spaghetti.*
Dodac dobra garsc herbes fines (majeran, rozmaryn, tymianek, oregano, szalwia), sol, pieprz, dodac 4-5 zabkow czosnku i wystarczajaco wody, aby byl luzny sos, calkowicie pokrywajacy mieso. Jezeli da sie dostac orzeszki piniowe, to tez nalezy dodac ze dwie lyzki.
Dusic godzine albo az mieso bedzie miekkie. Jest to zaskakujaco pyszne.
Podawac z makaronem.
*Purysci smaza pomidory na patelni i gardza sosem puszkowym. Tak naprawde Wlosi uzywaja albo cala gore swiezych, usmazonych pomidorow, albo cale pomidory ze sloikow. Mnie sie nie chce paprac, a i tak to wychodzi niesamowicie dobre.

Przepisy kulinarne - losowy

Szaszłyki z grilla z imbirem


SKŁADNIKI: * 1 kg wołowiny bez kości * kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm) * 100 g słoniny * 100 ml sosu sojowego lub wywaru (może być z kostki) * 100 ml wódki jałowcowej lub ginu * olej * sól, pieprz WYKONANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki jak do gulaszu (2-3 cm). Z posiekanego imbiru, sosu sojowego, wódki i oleju przygotowujemy marynatę, w której trzymamy mięso 2-3 godziny. Następnie nabijamy na patyki lub szpadki, na przemian mięso i słoninę. Pieczemy krótko na grillu, aż do zrumienienia. W trakcie grillowania szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i przewracamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.