Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ucierana babka z makiem i kakao


Składniki: 2 szklanki mąki, 4 jaja, 1 szklanka cukru kryształ, 15 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat dowolny, 4 łyżki kakao, 4 łyżki maku, tłuszcz (może być margaryna do pieczenia), tarta bułka, polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: 1. Ubij jajka cukrem 2. Utrzyj jaja z masłem na puszystą masę 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia wraz z aromatem aromat można zastąpić cukrem waniliowym) 4. Podziel masę ciasta na dwie części - do jednej dodaj mak, do drugiej kakao. 5. Okrągłą formę do babek natrzyj tłuszczem i wysyp bułką tartą i wypełnij ciastem (możesz połączyć rodzaje ciasta "piętrowo" lub "równolegle", czyli pół formy wylewasz z makiem, a pół z kakao lub jedno na drugie. 6. Do wysokiego garnka nalej wody i zagotuj 7. Wstaw do garnka formę z ciastem i gotuj ok. 1,5 godziny. 8. Wyjmij formę i ostudź. Wtedy nadchodzi czas na ostatnią czynność przed zakończeniem: posmaruj ciasto polewą czekoladową, lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zielona herbata z imbirem


Składniki • 4 łyżki zielonej herbaty • 10 dag cukru • 4 plasterki cytryny • 7,5 dag imbiru • liście świerzej mięty   Etapy przygotowania 1. Zaparzyć przez 4 minuty zieloną herbatę w 1 litrze gorącej wody, potem dodać cukier, cytrynę i imbir pokrojony w cienkie plasterki. 2. Odstawić na kilka godzin do lodówki, podawać z liśćmi świerzej mięty.