Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Arroz con pollo – ryż z kurczakiem


5 kawałków kurczaka bez kości
1 szkl jasnego piwa
1 szkl. ciemnego piwa
olej
łyżeczka kminku
2 łyżeczki pieprzu
1 posiekana ostra papryka
1 łyżka ostrej papryki mielonej
1 duża posiekana cebula
1 szkl. posiekanych li?ci kolendry
1 l rosołu z kury
1 kg ryżu
2 marchewki
½ puszki groszku
1 papryka
2 ząbki czosnku
Dzień wcześniej włożyć kurczaka do piwa. Rozgrzać olej, podsmażyć posiekany czosnek. Dodać kminek i pieprz, ostr? paprykę mieloną i zwykł?. Dusić kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać kolendrę i cebulę. Dusić. Dodać rosół, kurczaka i piwo. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż czę?ć płynu odparuje. Powinno zostać ok. ¼ l płynu, wtedy dodać ryż i gotować ok. 40 min. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry marchew. Pod koniec dodać groszek i pieprz.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka makowo-kokosowa


1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka kokosu
1 szklanka maku
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia   Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać kokos, mak, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i m?kę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na prostokątną brytfankę, dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tart?. Piec około 30 minut.