Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Between the sheets


Porcja dla 2 osob.
40 ml koniaku,
40 ml likieru pomaranczowego Cointreau,
40 ml rumu bialego,
1 lyzeczka soku cytrynowego swiezo wycisnietego,
4 kostki lodu.

1. Do shakera wrzucic kostki lodu. Wlac koniak, likier, rum i sok cytrynowy.
Trzasc shakerem energicznie przez kilka sekund, by skladniki ochlodzily sie
i wymieszaly.
2. Przelac bez lodu do czarek od szampana. Czarki przybrac skorka pomaranczowa
wycieta w ksztalt spirali.
3. Podawac miedzy posilkami jako napoj pobudzajoco-wzmacniajacy.

Przepisy kulinarne - losowy

Spiralki z mieloną papryką i pieprzem


Składniki: - 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego - 1, 5- 2 łyżek czarnego mielonego pieprzu - 1, 5- 2 łyżki mielonej papryki Sposób przyrządzania: Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Formę spryskać chłodną wodą i nakryć pergaminem. Ciasto rozwałkować na cienki placek i pokroić na długie paski o szerokości 1- 1,5 cm. Zakręcić każdy pasek w spiralę wokół trzonków drewnianych łyżek lub dobrze ostruganych drewnianych pałeczek. Część spiralek posypać czarnym pieprzem, część - papryką. Wypiekać 10 minut. Spiralki doskonale nadają się jako dodatek do piwa.