Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort Tiramisu


Produkty: 1 opakowanie gotowych blatów tortowych - 3 blaty w opakowaniu, 2 kremy tortowe "Delecta" o smaku tiramisu, 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, łyżka likieru kawowego, 0,5 l mleka, ozdoby na tort Wykonanie: Przygotowujemy krem zgodnie z opisem na opakowaniu (w tym celu potrzebujemy mleko), rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie, dodajemy do kawy łyżkę likieru i studzimy kawę. Następnie każdy blat nasączamy dokładnie (pędzelkiem lub łyżeczką) kawą z likierem i smarujemy nasączony blat dość grubą warstwą kremem tiramisu. Na posmarowany kremem blat kładziemy następny blat, nasączamy kawą i smarujemy kremem. Trzeci blat również nasączamy i smarujemy, "obsmarowujemy" kremem boki tortu i ozdabiamy go ziarenkami kawy (gotowe ozdoby firmy Schwartau), kwiatkami, kropelkami czekoladowymi itp.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort bezowy z kremem kawowym


Składniki • gotowe blaty bezowe - 3 sztuki • 1/4 paczki margaryny + 1 cała paczka margaryny • 2 łyżki mąki • 1 szklanka mleka • 3 - 4 łyżeczki naturalnej kawy lub wanilia • 2 jajka • 1 szklanka cukru Etapy przygotowania 1. 1/4 paczki margaryny i 2 łyżki mąki – zrobić zasmażkę. Dodać do tego 3/4 szklanki mleka z kawą (bez fusów) - kawę zaparzyć mlekiem. Wszystko robić w garnku na maleńkim gazie. 2. Osobno ubić 2 całe jajka z jedną szklanką cukru i złączyć ze zrobioną już masą. 3. Powstałą masę ostudzić i połączyć z jedną paczką roztartej margaryny. Odstawić do lodówki na 30- 60 minut. 4. Na talerzu ułożyć blat bezowy, nałożyć warstwę kremu. Powtórzyć czynność z kolejnymi blatami. Wierzch i boki pokryć kremem. 5. Na wierzchu można ułożyć małe bezy lub ziarna kawy i listki melisy. Odstawić do lodówki do następnego dnia.