Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chutney


Jest to indyjski sos. Ma gęstą konsystencję, jest ostry, słodko- kwaśny w smaku. Przyrządza się go z jabłek, śliwek, papryki oraz pomidorów. podaje się do ryb, pieczonych mięs oraz wędlin.

Przepisy kulinarne - losowy

Lekka kolacyjka


Składniki 1. 200 g małży (bez skorupek) - małże mrożone 2. Sałata 3. Pół kieliszka białego wytrawnego wina 4. Olej z oliwek, 1-2 ząbki czosnku, przyprawy (sól, pieprz, bazylia) Wykonanie Na patelnię wrzucamy małże dolewając odrobime oliwy. Na małym ogniu dusimy (rozmrażamy). Kiedy będą miękkie dolewamy wina, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Wszystko razem dusimy ok 2 min, żeby się przegryzło. W między czasie na talerzu ukladamy sałatę, na którą wykładamy zawartość z patelni.