Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkr±żki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisn±ć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojon± dowolnie, utart± na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gor±c± zalew±. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki reszt± zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Drink z pomidorami


1/4 ginu
3/4 soku pomidorowego  Tymbark
tabasco
pieprz
sól selerowa Wymieszać składniki drinku.


Przepisy kulinarne - losowy

Chrupi±ca ryba w słodko pikantnym sosie


Składniki:
 
1 ryba (ok. 0.5 kg) lub 0.5 kg filetu rybnego ze skór±,
2 łyżeczki m±ki kukurydzianej,
2 z±bki czosnku wyci¶nięte,
1 łyżeczka imbiru posiekanego,
1 cebula dymka posiekana,
2 papryczki chili (¶wieże lub marynowane) posiekane,
olej do głębokiego smażenia. Marynata:
1 łyżka imbiru posiekanego,
0.5 łyżeczki soli,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka wina ryżowego. Sos:
1 łyżeczka octu,
1.5 łyżeczki cukru,
0.5 łyżeczki oleju sezamowego,
0.5 szkl. bulionu z kury,
1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej,
szczypta soli,
szczypta pieprzu. Ciasto:
0.5 szkl. m±ki,
woda.
Sposób przyrz±dzenia: Rybę wypatroszyć, obrać z łusek, odci±ć głowę (filet poci±ć w kawałki na jedn± porcję). Ponacinać głęboko z obu stron w romby o szeroko¶ci 1 cm (filet ponacinać tylko od strony ze skór±). Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej rybę i często obracaj±c marynować 20 min. Wymieszać na składniki na sos. M±kę wymieszać z wod± na rzadkie ciasto (jak na nale¶niki). Rybę wyj±ć z marynaty, obsypać m±k± kukurydzian± i następnie pokryć z obu stron ciastem.
Rozgrzać olej do frytowania i smażyć w nim rybę przez ok. 8 min. kilka razy przewracaj±c na drug± stronę (filet smażyć 1.5 min. z każdej strony). Wyj±ć z oleju, os±czyć, trzymać w cieple. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, imbir, dymkę i chili. Dodać przygotowany sos, zagotować aż zgęstnieje. Rybę polać gor±cym sosem i serwować.