Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwaśnych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
liść laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka z jarzynami


15 dag piersi z indyka (wędlina)
3 łyżki ugotowanego makaronu
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
2 szkl. bulionu
1,5 łyżki żelatyny
papryka Wędlinę pokroić w kostkę, wymieszać z ugotowanym makaronem. Dodać ods?czoną fasolę i kukurydzę oraz drobno posiekaną paprykę. Wymieszać i przełożyć do 1 naczynia. Rozpu?cić w bulionie żelatynę, schłodzić. Tężejąc? żelatyną zalać przygotowane składniki, schłodzić w lodówce. Gotową ozdobić zieleniną. Podawać z sosem majonezowym lub cz?stką cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Florentynki


Składniki 60 g. kandyzowanych wisni, 60 g. smażonej skórki pomarańczowej, 160 g. płatków migdałowych, 160 g. cukru, szczypta soli, 120g. mąki, 30 g. masła, 1/4 l. słodkiej śmietanki. Do przybrania: kandyzowane wisnie, płatki migdałowe, polewa czekoladowa lub czekolada deserowa. Wykonanie Wisnie i skórkę drobno posiekać. Lekko pokruszyć migdały. Wymieszać z cukrem, solą i maką. Zagotować smietankę z masłem, dodać zmieszane z maką bakalie i mieszając zagotować -5 minut. Wstawić garneczek do goracej wody. Łyżką nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną folia aluminiową, zachowując dość duże odstępy. Rozsmarować ciasto mokrym ciepłym nożem nadając kształt placuszków. Piec w temp. 180 st.przez ok 20 min. Zdjąć z blachy, każde ciasteczko ozdobić wisienką, posypać migdałami. Ostudzić. Ogrzać polewę.Posmarować ciastka od spodu.Jak lekko zgęstnieje porobić widelcem faliste linie.