Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwa¶nych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
li¶ć laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gor±ce wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłecznik korzenny z cytrynowym lukrem


SKŁADNIKI: - 60 dag jabłek - szklanka cukru - 2 torebki cukru waniliowego - szklanka m±ki pszennej - 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej - 4 jajka - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżki proszku do pieczenia - po szczypcie mielonych goĽdzików, cynamonu - po 1/4 łyżeczki kardamonu i imbiru - 1/2 szklanki cukru pudru - 1- 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB WYKONANIA: Jabłka umyć, obrać, usun±ć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać oba rodzaje m±ki, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Margarynę podgrzać z olejem. Ciepły tłuszcz wlać do masy i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozłożyć jabłka. Piec 30 min w temp. 180° C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza mexicana


Składniki: Sos 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 z±bek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, m±ka ziemniaczana Ciasto
 
100 ml ciepłego mleka 200 g m±ki ½ paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Dodatki 30 dkg mielonej wołowiny 2 pomidory 1 marynowana ostra papryka 1 ogórek kiszony 15 dkg tartego żółtego sera oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Sos: Podsmażyć pokrojon± cebulkę i czosnek. Dodajemy ods±czony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionow±, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i sol±. Zagę¶cić sos m±k± ziemniaczan±.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty. Ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35° C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesian± m±kę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1- 3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ¶ciereczk± i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć. Gdy wyro¶nie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okr±gły placek o ¶rednicy 30 cm. I grubo¶ci kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na 20-30 min. Dodatki: Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w plastry. Wołowinę przesmażyć na oliwie. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, przyprawić. Na wierzchu rozsypać tarty ser. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220° C ( elektr. 195° C ) przez 15- 20 min.