Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwaśnych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
liść laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa z orzechami


Składniki:0.3 - 0.5 l wody,
1/8 łyżeczki sproszkowanego kardamonu,
4 łyżki drobno zmielonej kawy,
2 łyżki gorącej śmietanki,
1 łyżka drobno posiekanych orzechów,
cukier do smaku.

 
Sposób przyrządzenia:        Jeśli masz kardamon w całości, musisz rozbić go w moździerzu, jak najdrobniej. Uzyskany proszek, razem z kawą i orzechami, wsyp do sitka w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki, jeśli robisz typową, zalewaną polską wersję kawy. Podawać z gorącą śmietanką.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalafior z czosnkiem na ostro


Składniki: 2 kromki razowego chleba 1 kalafior podzielony na różyczki sól i czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 drobno posiekane czerwone chili 8 czarnych oliwek przekrojonych na pól 1 łyżka kaparów
 
Sposób przygotowania: 1. Rozgrzewamy piekarnik. Umieszczamy chleb w piekarniku i podpiekamy 20 min, aż będzie chrupiący. Ścieramy na tarce lub w malakserze. 2. Gotujemy kalafiora w osolonej wodzie przez 1 min lub, aż lekko zmięknie i dokładnie odcedzamy. 3. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy czosnek, chili, kalafiora i smażymy 3 min lub, aż kalafior zacznie brązowieć. Dodajemy oliwki, kapary, tarty chleb i przyprawy.
Smażymy jeszcze przez 1 min, by chleb przeszedł olejem i smakiem przypraw.