Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwaśnych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
liść laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sznycle cielęce z jabłkami


Produkty: - 6 sznycli po 15 dag
- 1/2 łyżki margaryny
- 1/2 łyżki masła
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 3 renety
- 1-2 łyżeczki tymianku
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego ewentualnie starta skórka z pomarańczy
- 2 opak. kopytek Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i margarynę, wkładamy jabłka brzuszkami w dół i posypane papryką i tymiankiem sznycle, odcięte z cielęciny zadniej na pieczeń. Obsmażamy je po 2-3 minuty z każdej strony. Dolewamy sok pomarańczowy, by mięso nie przywarło, ale nie powinno pływać, ew. dodajemy skórkę pomarańczową. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu 4-5 minut. Gotowe mięso ma prawo być w środku leciutko różowe. Cielęcinę z jabłkami i sosem przekładamy na półmisek i przykrywamy folią, a na tej samej patelni, na maśle i margarynie, odsmażamy kopytka.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z dyni z rukolą


Składniki: 150 g dyni 1/2 szklanki oliwy extra vergine sok z 1 cytryny garść rukoli sól, pieprz, płatki parmezanu ewentualnie esencja balsamico Przygotowanie: Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu, posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i dosłodzić do smaku.