Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwaśnych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
liść laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żeberka jagnięce z grilla


Składniki:
- Marynata:
- 5 łyżek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 duże obrane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 1 kg żeberek jagnięcych
- oliwa do smarowania

Sposób przyrządzania:

Zrób marynatę: w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko posiekane (lub przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku oraz oregano. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Do marynaty włóż umyte i osuszone mięso, naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 2 godziny do lodówki. W tym czasie kilkakrotnie odwracaj mięso w marynacie.
Rozgrzej grill, ułóż na nim osączone z marynaty żeberka. Piecz, aż staną się złocistobrązowe. W trakcie pieczenia co jakiś czas mięso odwracaj, aby przyrumieniło się równomiernie i smaruj je oliwą (możesz także skrapiać żeberka marynatą).
Do upieczonego mięsa podawaj białe pieczywo, np. ciabattę lub pitę, i czerwone wino. Polecamy greckie wino Namea (szczep Agrorgitiko) o owocowym aromacie z lekką nutą cynamonu i wanilii.

Przepisy kulinarne - losowy

Sola w marynacie


SKŁADNIKI: * 1 kg filetów z soli * 2 cebule * 4 łyżki mąki * 150 g marchewki * 50 ml oleju lub oliw * sól, pieprz Marynata * 350 ml octu winnego 3% * 2 liście laurowe * 10 ziaren czarnego pieprzu * 6 ziaren ziela angielskiego * 1-1,5 łyżki cukru * sól WYKONANIE: Filety płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce, następnie obtaczamy filety w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Ocet zagotowujemy z przyprawami i również studzimy. Cebulę i marchew obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez 3-5 minut w posolonej wodzie. Odcedzamy i wkładamy do marynaty. Rybę układamy w słoju i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 2 dni do lodówki.