Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwaśnych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
liść laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryby po kaszubsku w kwaśnym sosie


SKŁADNIKI: - 1,5 kg filetów rybnych - ocet - sól - pieprz - 1 kg kiszonej kapusty - 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) - 1 cebula - ziele angielskie - ew. kilka suszonych grzybków WYKONANIE: Filety rybne opłucz i osusz, skrop octem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na kilka godzin. Do szerokiego, płaskiego rondla włóż poszatkowaną kapustę. Podlej wodą i gotuj do miękkości. Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodaj do niej obrane, umyte i starte na grubej tarce warzywa oraz posiekaną cebulę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i zielem angielskim. Jeśli chcesz, wrzuć suszone grzyby (wcześniej namoczone i pokrojone w paseczki). Gdy warzywa (oraz grzyby) w kapuście będą zupełnie miękkie, ułóż na wierzchu ryby, przykryj i gotuj razem jeszcze kilka minut, aż zobaczysz, że mięso ryb zbieleje. Podawaj z chlebem albo ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Ziemniaki z jajem po bambersku


SKŁADNIKI: 0,05 kg boczku 2 cebule 1 jajko 0,05 litra oleju natka pietruszki sól, pieprz, papryka mielona, majeranek 0,4 kg ziemniaków WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki. Podsmażyć pokrojony w paski boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki, sól i przyprawy. Podawać z usmażonym oddzielnie jajkiem.