Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Surówka z czerwonej kapusty do słoików.


Składniki Przepis 4 kg czerwonej kapusty
1/2 kg cebuli
1 kg kwaśnych jabłek
Zalewa
1 1/2 szk. wody
1 1/2 szk. octu
1/2 szk. cukru
1/2 szk. oleju
liść laurowy Kapuste poszatkować, cebulę pokroić w półtalarki posolić to i zostawić na 2 - 3 godz. Odlać nadmiar wody. Ugotować zalewę wrzucić do niej kapustę, cebulę. Gotować to wszystko razem 10 min. pod koniec gotowania dodać jabłka starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gorące wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa rybna slodko-kwasna


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g bialej ryby morskiej,
3 lyzki oleju,
1 korzen kolendry lub pietruszki,
1 lyzeczka ziaren pieprzu,
5 cebulek dymek,
1 lyzeczka pasty krewetkowej,
2 lyzki cukru,
2 lyzki sosu rybnego,
1 lyzka soku z cytryny,
4 ziarna tamaryndy lub 1 lyzka powidel sliwkowych,
1/2 lyzeczki soli,
do przybrania listki swiezej kolendry lub pietruszki, czerwone
papryczki chilii, platy imbiru, palemki z dymki.

1. Tamarynde namoczyc w 4 lyzkach goracej wody.
2. Rybe sprawic, sfiletowac, pokroic w paski.
3. Korzen kolendry obrac, oplukac i posiekac, pieprz utluc. Przelozyc do mozdzierza, dodac paste krewetkowa i sol, utrzec na gladka mase.
4. Olej rozgrzac na patelni i smazyc mase przez 3 min., dodac rybe, podsmazyc 2
min, aby sie lekko sciela, zdjac z ognia.
5. Zagotowac 4 szklanki wody. Wlac wode z moczenia tamaryndy, dodac rybe z sosem, sok z cytryny, cukier i sos rybny, zagotowac.
6. Zupe przelac do miseczek, przybrac palemkami z dymki, kwiatami z chilli, dekoracyjnie pokrajanym imbirem. Podawac goraca.

Przepisy kulinarne - losowy

Nerki cielece zapiekane w lisciach kapusty



Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 duza glowka wloskiej kapusty,
2 nerki cielece,
20 g masla,
sol, pieprz.
Farsz:
250 g cieleciny,
1 mala cebula,
2 kromki bulki bez skorki,
1 lyzka pokrojonej pietruszki,
1 lyzka masla,
4 lyzki smietany,
1 jajo,
sol, pieprz.
Sos:
2 male cebulki,
60 g masla,
200 ml bulionu (moze byc z kostki),
50 ml bialego wina,
3 lyzki musztardy,
4 lyzki bitej smietany,
1 peczek szczypiorku.

1. Kapuste oczyscic ze zwiedlych lisci, wyciac glab. Wybrac 12 ladnych lisci,
wlozyc do wrzacej, osolonej wody, trzymac przez 1 min. Przelozyc do zimnej
wody, ostudzic. Z lisci wyciac zgrubienia.
2. Przygotowac farsz: obrana cebule drobno posiekac, podsmazyc na masle, ostudzic. Cielecine zemlec w maszynce. Bulke pokroic w kostke i polac smietana.
Przelozyc do miseczki, dodac jajo, zielona pietruszke, sol, pieprz. Wymieszac.
3. Wykroic z nerek tluszcz. Nerki umyc, posypac sola, pieprzem. Podsmazyc na
masle ze wszystkich stron.
4. Ulozyc po 6 lisci - jeden na drugim. Na wierzchu rozsmarowac farsz. Na farszu polozyc po 1 nerce. Zrolowac, zawinac w folie posmarowana maslem. Wstawic do piekarnika, piec 45 min w temp. 200żC.
5. Przygotowac sos: obrane i posiekane cebulki podsmazyc na 1 lyzce masla. Dodac bulion, smietane. Gotowac 10 min bez przykrycia. Wymieszac z musztarda i
drobno posiekanym szczypiorkiem.
6. Rolady wyjac z pieca, pokroic na grube plastry, polac sosem. Podawac z kluseczkami.