Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków, cebuli i papryki na zimę


Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki soli, czosnek do smaku Wykonanie 1. Ogórki ze skórką poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę też pokroić w cienkie paski. 2. Poszatkowane warzywa zmieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 3 godziny. 3. Włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami


Składniki: 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; połączyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalać wrzątkiem, po upływie 3 minut osączyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawinąć; ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić, sosem polać gołąbki.

Przepisy kulinarne - losowy

Jagnię po norwesku


Składniki : Mięso z jagnięcia lub baranina kapusta pieprz czarny cały (dużo by zabić posmak jagnięciny) goraca woda sól Sposób przygotowania: Pokroić kapustę w ćwiartki, położyć na dno garnka tak, by zakryło prawie całe dno, potem kłaść mięso, pieprz, sól i znowu kapustę, mięso, pieprz, sól, kapustę itd. Ostatnia warstwa to kapusta i sól. Podawać do gotowanych na cało ziemniaków (w mundurkach - łupinach). Gotować ok. 3 h; mieszać tylko 2 - 3 razy i to bardzo powoli.