Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków, cebuli i papryki na zimę


Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki soli, czosnek do smaku Wykonanie 1. Ogórki ze skórką poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę też pokroić w cienkie paski. 2. Poszatkowane warzywa zmieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 3 godziny. 3. Włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jaja sadzone


• na lekko rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju, dodać drugie tyle masła i po 30 sekundach ostrożnie wybić jajka; • smażyć je bez przykrycia na średnim ogniu 4 minuty i następne 2- 3 minuty pod lekko uchyloną pokrywką; • jeśli temperatura tłuszczu jest zbyt niska, spód sadzonego będzie twardy i gumowaty, przy zbyt wysokiej - może się przypalić.

Przepisy kulinarne - losowy

Drink witaminowy


SKŁADNIKI: - 50 ml soku pomidorowego, - mała gałązka selera naciowego, - sól, - tabasco (kilka kropel), - nieco soku z cytryny, - 2-3 kostki lodu. W wersji alkoholowej - 50 ml czystej wódki dobrej jakości. WYKONANIE: 1) Do odmierzonej porcji soku pomidorowego dodajemy resztę składników. 2) Uzupełniamy kostami lodu i wkładamy gałązkę selera.