Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków, cebuli i papryki na zimę


Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki soli, czosnek do smaku Wykonanie 1. Ogórki ze skórką poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę też pokroić w cienkie paski. 2. Poszatkowane warzywa zmieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 3 godziny. 3. Włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczeń rycerska z dzika


udziec z dzika bez kości (ok. 2 kg)
sól, pieprz
3 gał?zki tymianku
1/4 l czerwonego wytrawnego wina
1/2 l bulionu
2 li?cie laurowe
6 jagód jałowca
2 dag smalcu
3 dag mąki
15 dag kremówki
zielona pietruszka
tymianek Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Na mięsie ułożyć gał?zki tymianku, obwi?zać nićmi kuchennymi. Mięso podsmażyć kilka minut ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć na blachę, podlać winem i bulionem. Piec pod przykryciem 2 i 1/2 h w temp. 200 st. C. Kremówkę wymieszać z m?ką. Sos z pieczeni przecedzić. Przelać do rondla, podgrzać, zagę?cić ?mietaną, wymieszać, zagotować, przyprawić. Pieczeń przełożyć na półmisek, polać porcją sosu. Resztę sosu podawać osobno. Podawać z pyzami ziemniaczanymi, czerwoną kapust? i gruszkami.


Przepisy kulinarne - losowy

Lody z orzechów laskowych i włoskich


Składniki:
(1 porcja) Lody z orzechów włoskich - 80 g Mus z orzechów laskowych - 20 g Czekolada biała - 30 g Czekolada ciemna - 15 g Orzechy laskowe - 4 szt. Migdały - 2 szt. Orzech włoski - 1 szt. Sposób przyrządzenia: Mus wymieszać z lodami i uformować w kwadrat. Wylać roztopioną białą czekoladę na pergamin. Następnie nanieść na nią czekoladę brązową tworząc finezyjne wzory. Po zastygnięciu wyciąć z czekolady boki kwadratu, tak by utworzyły kształt pudełka z otwartym wieczkiem z lodami w środku. Orzechy zamoczyć w czekoladzie i po zastygnięciu ułożyć w środku otwartego pudełka z czekolady. Dekorować przezroczystym karmelem.