Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków, cebuli i papryki na zimę


Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki soli, czosnek do smaku Wykonanie 1. Ogórki ze skórką poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę też pokroić w cienkie paski. 2. Poszatkowane warzywa zmieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 3 godziny. 3. Włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos cytrynowo-czosnkowy


Składniki:
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- miód płynny,
- czosnek,
- cukier puder,
- sól, pieprz, ew. musztarda. Wykonanie:
Sok ze świezej cytryny i oliwa pół na pół połączyć z miodem, wyciśniętym czosnkiem oraz resztą składników. Wszystkie składniki wkładam do słoika,zakręcam i mieszam. Sos można przechowywać kilka dni w lodówce.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z czerwonej kapusty z winem


Produkty: 50 dag czerwonej kapusty,
jabłko złota reneta,
cebula,
3 dag posiekanych orzechów laskowych,
kilka połówek orzechów włoskich,
sos:
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
łyżka oliwy,
3 dag rodzynek,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki natki pietruszki,
3 zmielone goździki,
cukier,
sól. Wykonanie: Cebulę obrać i posiekać. Kapustę umyć, oczyścić, cienko poszatkować, posolić, dodać cebulę i orzechy. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i włożyć do kapusty. Przygotować sos: rodzynki sparzyć i osączyć. Do oliwy dodać natkę pietruszki, sok z cytryny oraz goździki i mieszając, wlewać powoli wino. Następnie dodać rodzynki i doprawić cukrem oraz solą. Kapustę polać sosem i wymieszać. Surówkę podawać przybraną połówkami orzechów włoskich