Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z ogórków, cebuli i papryki na zimę


Składniki 2 i 1/2 kg ogórków, 1/4 kg cebuli, 1/2 kg papryki czerwonej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka octu, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki soli, czosnek do smaku Wykonanie 1. Ogórki ze skórką poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę też pokroić w cienkie paski. 2. Poszatkowane warzywa zmieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić na 3 godziny. 3. Włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk z suszonymi owocami


Składniki • 2 udźce indycze, suszone jabłka, gruszki i morele w sumie 20 dkg • oliwa, biały pieprz mielony, mielony imbir, kurkuma, mielone goździki • świeżo starta gałka muszkatołowa, czosnek garanulowany, łyżka miodu       Etapy przygotowania 1. Udźce bez kości natrzeć solą, czosnkiem , posmarować miodem. Odłożyć na 2 -3 godz,. w temp pokojowej. Owoce namoczyć w wodzie. 2. Następnie zdjąć miód z czosnkiem ( nie wyrzucać). Mięso obsmażyć w głębokiej, mocno zagrzanej oliwie. Uwaga nie przypalić. Całość przełożyć do rondla z wrzątkiem ( tyle żeby mięso było przykryte, wlać oliwę ze smażenia). Dusić około 40 min. 3. Następnie położyć na mięsie i wrzucić do sosu owoce, wodę z moczenia wlać do rondla. Dusić około 30 min. 4. Teraz posypać owoce i mięso pieprzem, imbirem, gałką, goździkami, kurkumą. Wrzucić resztkę miodu z czosnkiem. Dusić jeszcze około 10 min. Podawć z ryżem i białym winem.

Przepisy kulinarne - losowy

KRÓLEWSKI PONCZ HERBACIANY


Składniki 2 filiżanki wrzącej wody 1 łyżka stołowa herbaty 4 filiżanki soku winogronowego 2 filiżanki soku grejpfrutowego 4 filiżanki mocnego piwa imbirowego lub wody sodowej cukier do smaku Wykonanie
 
Zagotuj w rondelku 2 filiżanki wody. Zdejmij z ognia. Dodaj herbatę. Zaparzaj 4 minuty. Zamieszaj i odcedź do dzbanka dodając pozostałe składniki. Dodaj cukier do smaku. Podawaj w misce ponczowej z kostkami lodu.