Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Winny czosnek


Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placki ziemniaczane dla dzieci na diecie bezglutenowej.


(dla dziecka od 24 . miesiąca) Składniki:
* 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki
* pół jaja (25g)
* łyżeczka pszennej bezglutenowej skrobii (10g)
* sól
* olej rzepakowy lub oliwa z oliwek Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę lub rozgnieść. Dodać jajo, sól. Wyrobić jednolite ciasto. Formować na deseczce posypanej skrobią podłużne placuszki, każdy ponacinać nożem w krateczkę. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju.
Podawać do mięsa gotowanego w jarzynach, sosu jarzynowego lub z konfiturą.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody na gorąco


SKŁADNIKI: * 4 białka * cukier puder * ciastka dość duże średnica ok.5cm mogą być herbatniki, biszkopty byle by byly w miarę miekkie * maliny mrożone lub inne owoce * lody waniliowe / śmietankowe * coś do dekoracji WYKONANIE: Piekarnik rozgrzej co najmniej do 200 stopni. Ubij pianę z białek, po ubiciu mixuj mixerem dodając cukier puder żeby powstało mniej wiecej ciasto na "bezę". Na blachę wyłuż ciastka na każdę z nich nałóż gałkę loda i troche mrożonych owoców (może być tez bez owoców one nie są konieczne). Masę "bezową" wkladamy do rury dekoracyjnej (lub w inny umiejętny sposób) "obkładamy" lody z ciastkiem na spodzie tworząc coś w rodzaju stożka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż białko odpowiednio się zetnie i lekko przyrumieni. ( jeśli mamy można po wyjeciu stożków z pieca podtarktować je troszeczke palnikiem żeby w niektorych miejscach były nieco "przypalone") Stożki kładziemy na talerz dekorujemy np. miętą.