Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Winny czosnek


Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Turron


Przygotowanie: 2 godz.

Oczekiwanie: 24 godz.

Kaloryczność: 247 kcal/porcja

Trudność: trudny


Składniki na 20 porcji

• 400 g obranych migdałów, 500 g miodu • 8 białek, 100 ml oliwy z orzechów (lub kukurydzy) • 250 g rodzynek, opłatki do wyłożenia formy      
Etapy przygotowania

1. Migdały podpiekamy na suchej patelni. gdy zaczną się rumienić, zdejmujemy z ognia i trzy razy mielimy z oliwą. Miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsty. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do dwu litrowego garnka, który wstawiamy do większego garnka z gotujacą się wodą. Do białek wlewamy gorący miód i ubijamy na parze przez 30 min. Dodajemy migdały i rodzynki, ubijamy aż zacznię się "rwać". Ubitą masę odstawiamy do ostygnięcia. 3. Dno prostokątnej formy wykładamy opłatkami, wylewamy na nie masę, wyrównujemy i przykrywamy opłatkami. Odstawiamy na 24 godziny. Ostudzopne kroimy na małe kawałki.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos koperkowy z zasmażką i śmietaną


Składniki: posiekany koperek - 2-3 łyżki rosół lub wywar jarzynowy - 1 szklanka
 
mąka - 3 dag śmietana - 1/2 szklanki masło - 1 łyżka sól, pieprz 
   
Przygotowanie:
 
Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Wymieszać z rosołem, zagotować. Posolić, dodać śmietanę, wrzucić posiekany koperek, podgrzać. Można dodać surowe żółtko