Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Winny czosnek


Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Winny krem z winogronami


Składniki: 6 łyżeczek żelatyny,
3 żółtka,
12 dkg cukru,
0.25 l czerwonego wina wytrawnego,
125 ml śmietany kremówki,
8 ciemnych winogron. Sposób przyrządzenia:
       
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka utrzeć z 9 dkg cukru na krem, cienkim strumieniem wlewać wino, stale ucierając. Rozpuszczoną żelatynę podgrzać na wolnym ogniu, następnie wlewać pomału do kremu winnego, stale mieszając. Naczynie z kremem wstawić do większego naczynia wypełnionego do 1/3 wysokości wodą z dodatkiem kostek lodu. Krem mieszać tak długo, aż całkowicie wystygnie i zacznie tężeć. Śmietanę ubić, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Deser przełożyć do czterech pucharków. Winogrona umyć, osączyć i obtoczyć w pozostałym cukrze. Owocami udekorować każdą porcję kremu, deser podawać natychmiast.