Dzisiaj jest Piątek 23 lutego 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Winny czosnek


Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety z kukurydzy


Składniki • 1 puszka kukurydzy (na 8 kotletów) • 1 jajko • 2 łyżki mąki • oliwa z oliwek lub olej do smażenia • 1/2 pęczka koperku • sól, pieprz, majeranek • bułka tarta Etapy przygotowania 1. Kukurydzę odsączyć i wsypać do głębokiej miski. Wbić jajko i dodac mąkę. Wszystko wymieszać. Koperek posiekać i dodać do masy razem z solą, pieprzem i majerankiem. Masa na kotlety powinna być gęsta, jeśli jajko było duże i masa nie jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze mąki.
2. Łyżką formujemy kotlety (nie za duże). Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (kotlety powinny być zanużone w oleju mniej więcej do 1/3 grubości).
3. Podajemy od razu z dużą ilością surówek.

Przepisy kulinarne - losowy

Galaretki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 4 duże jabłka
- kilka łyżeczek cukru (do smaku)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny dr Oetckera (nie jest wołowa)

Sposób przyrządzania:

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki, włożyć do szklanej miseczki, posypać cukrem, przykryć specjalną folią i włożyć na 3-5 min do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (albo udusić w garnku w bardzo małej ilości wody). Gorące jabłka miksować z żelatyną, aż się rozpuści. Dosłodzić do smaku. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki, żeby stężało. Pokroić w kostkę.