Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Winny czosnek


Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak z serem ricotta, rukolą i czerwoną pieczoną papryką


Składniki: 200 g świeżego sera ricotta 1 szklanka drobno posiekanej rukoli l / 4 szklanki orzechów piniowych, prażonych 1 / 2 pieczonej, drobno pokrojonej czerwonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 4 piersi kurczaka ze skórą, każda o wadze 170-200 g 4 łyżki masła 1 szklanka bulionu z kurczaka
 
Sposób przygotowania: 1. Nagrzać piekarnik. 2. W małej misce wymieszać na gładką masę rukolę, ser ricotta, orzeszki pinii, paprykę, sól i pieprz. 3. Rozprowadzić 1-2 łyżeczki masy pod skórą piersi kurczaka. Lekko natłuścić naczynie do pieczenia.
Włożyć mięso, oprószyć solą i pieprzem, na każdej piersi ułożyć 1 łyżeczkę masła. Mięso podlać bulionem. Piec 25-30 minut. 4. Podawać z sosem z pieczenia i sałatką z rukoli. 

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z kurczecia z grzybami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1200 ml bulionu z kury,
150 g gotowanych piersi z kurczaka,
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,
150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,
3 lyzki sherry,
sol, pieprz,
2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odcisnac, odciac i odrzucic ogonki.
2. Piersi kurczecia obrac ze skory. Mieso pokroic w cienkie platki.
3. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,
wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.
4. Bulion zagotowac, dodac mieso kurze i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez
5 min. Osolic, dodac pieprz i wymieszac. Wlac sherry, wymieszac ponownie i
zdjac z ognia.
5. Zupe podawzc z makaronem, posypana poszatkowanymi listkami pietruszki.