Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Winny czosnek


Składniki • 1,5 litra wytrawnego białego wina • 20 dużych główek czosnku • szklanka octu 10 % • 10 łyżek oleju słonecznikowego • 20 dag cukru • 2 łyżki soli • 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu • 4 listki • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy • 2 gałązki świeżego estragonu (niekoniecznie)   Etapy przygotowania 1. Wino łączymy z octem oraz przyprawami i cukrem, zagotowujemy. Jeśli mamy estragon, siekamy go i dodajemy. 2. Czosnek obieramy, wrzucamy do wrzącej zalewy i gotujemy od ponownego zawrzenia przez 5 minut. 3. Odstawiamy wszystko na 12 godzin (np. na noc) 4. Następnie zagotowujemy czosnek w zalewie ponownie i gotujemy 5 minut, po czym studzimy i odcedzamy. 5. Ząbki czosnku rozkładamy do słoiczków, zalewamy marynatą, do każdego wlewamy łyżkę oleju, mocno zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Spaghetti a la puttanesca


Składniki • 340g makaronu na spaghetti • 450g pokrojonych, obranych pomidorów • 6 pokrojonych ząbków czosnku • 4 łyżki kaparków • 100g czarnych oliwek • 2 łyżki drobno porwanej pietruszki • oliwa z oliwek • sól i pieprz Etapy przygotowania 1. Na oliwie smażyć czosnek. Kiedy zbrązowieje dodać pomidory i smażyć, aż oliwa wypłynie na wierzch. Dodać oliwki, kaparki i odrobinę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. 2. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem, a następnie posypać pietruszką. Gorąco polecam polać też suto oliwą z oliwek (oczywiście extra virgin, najlepiej hiszpańską).

Przepisy kulinarne - losowy

Cold Passion


Produkty: 3 łyżeczki zimnej kawy
10 ml mleka
bita śmietana
pokruszony mandel
lód w kostkach Wykonanie: Kawę, mleko i amaretto dokładnie wymieszaj w szakerze. Całość przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Pokryj śmietaną i posyp okruchami orzecha.