Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki węgierki do ciasta


Składniki: 1 kg węgierek
0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki, przeciąć na połówki i usunąć pestki.Ułożyć ciasno w słoikach, przesypując niewielką ilością cukru. Na wierzchu powinien być cukier. Zakręcić i włożyć do kotła z zimną wodą. Pasteryzować 25 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Meksykańskie mango ze śmietaną


2-3 dojrzałe mango
100 g cukru
1 laska cynamonu
250 ml wody
250 ml śmietany
kilka kropli aromatu waniliowego 50 g cukru i cynamon gotować w wodzie ok. 15 min., aż powstanie lekki syrop. Owoce pokroić w plastry i gotować w syropie 5 min. Wyjąć cynamon, dodać aromat. Przez 1h schłodzić w lodówce i ozdobić ?mietaną ubit? z reszt? cukru.


Przepisy kulinarne - losowy

Kasza krakowska


SKŁADNIKI: * 2 szklanki kaszy krakowskiej * 1 jajko * 100 g masła * 750 ml wody * sól * koperek, kilka sztuk suszonych grzybów WYKONANIE: Kaszę ucieramy z surowym jajkiem, następnie rozkładamy ją na stolnicy do wysuszenia, tak, żeby ziarenka się nie zlepiały. Gotujemy wodę z masłem i solą. Do wrzątku wsypujemy kaszę i mieszamy. Od razu przykrywamy i wsadzamy do piekarnika. Zapiekamy ją przez 45 minut w temperaturze 190 ST. C. Są różne sposoby podawania tej kaszy: można do wrzątku dorzucić pół łyżeczki kolendry albo 2 łyżki siekanego kopru. Wtedy kasza nabierze delikatnego aromatu. Można też zamiast samą wodą, zalać ją wywarem z suszonych grzybów wraz z posiekanymi kilkoma grzybami. Podajemy do szeregu potraw staropolskich: delikatnych dań z drobiu, potrawek, czy grzybów.