Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki węgierki do ciasta


Składniki: 1 kg węgierek
0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki, przeciąć na połówki i usunąć pestki.Ułożyć ciasno w słoikach, przesypując niewielką ilością cukru. Na wierzchu powinien być cukier. Zakręcić i włożyć do kotła z zimną wodą. Pasteryzować 25 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekane brokuły z pieczarkami


250 g brokuła
125 g pieczarek
mała cebula
2 jajka
łyżka ojelu
ząbek czosnku
300 ml mleka
35 dag tartego sera
sól, pieprz
odrobina gałki muszkatołowej Brokuły lekko podgotować. Pieczarki podsmażyć z cebul? i czosnkiem. Wymieszać z brokułami podzielonymi na różyczki. Ubić jajka, wymieszać z mlekiem. Przyprawić. Polać warzywa, posypać serem. Piec ok. 40 min. do ?cięcia jajek.


Przepisy kulinarne - losowy

Tortowy przysmak


SKŁADNIKI: 100 g czekolady deserowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 225 g masła 400 g ciemnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 125 ml maślanki 225 ml wrzącej wody lukier: 300 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki soku pomarańczowego do przybrania kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE: 1. posmarować cienko tłuszczem dwie płaskie formy do pieczenia o średnicy 20 cm i włożyć pergaminem. Roztopić czekoladę w rondlu. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. 2. w misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wlać esencję waniliową i dodać po jednym jajka, starannie rozcierając masę. 3. dolać do masy stopioną czekoladę, starannie wymieszać. wsypać stopniowo mąkę, następnie wlać maślankę, wodę, dokładnie wymieszać. 4. przelać mase do form i wygładzić wierzch. piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190 przez 30 min. Zostawić w formie na 5 min, do ostygnięcia, następnie przełozyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygło. 5. składniki lukru włożyć do dużej salaterki umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą. Ubijać, najlepiej elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i ubijać do ostygnięcia. 6. skleić dwa plastry ciasta niewielką ilością cukru, następnie posmarować nim boki obracając w trakcie. Wierzch przybrać kandyzowaną skórką pomarańczy.