Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki węgierki do ciasta


Składniki: 1 kg węgierek
0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki, przeciąć na połówki i usunąć pestki.Ułożyć ciasno w słoikach, przesypując niewielką ilością cukru. Na wierzchu powinien być cukier. Zakręcić i włożyć do kotła z zimną wodą. Pasteryzować 25 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kir


1 l mleka,
1 paczka mleka w proszku,
1/5 kostki masła,
1/2 banana,
200g cukru

Do zimnego mleka wsypać mleko w proszku i dokładnie je wymieszać za pomoc? trzepaczki. Zagęszczone mleko postawić na płytce azbestowej i ci?gle mieszając ogrzewać do wrzenia. Dodać masło, cukier i przyprawy. Wymieszać.


Przepisy kulinarne - losowy

Napój pomarańczowy


Składniki 7 litrów wody 3 szklanki cukru 2 małe kwaski cytrynowe w proszku 3 pomarańcze pół kg marchwi  Wykonanie 7 litrów wody zagotować, dodać 3 szklanki cukru, 2 małe kwaski cytrynowe w proszku. W litrze wody ugotować 3 pomarańcze pokrojone w kostkę. 1/2 kg marchwi zetrzeć i rozgotować do miękkości - wymiksować. Potem przetrzeć przez sito i wszystko razem wymieszać.