Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Śliwki węgierki do ciasta


Składniki: 1 kg węgierek
0,1 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyć, oberwać ogonki, przeciąć na połówki i usunąć pestki.Ułożyć ciasno w słoikach, przesypując niewielką ilością cukru. Na wierzchu powinien być cukier. Zakręcić i włożyć do kotła z zimną wodą. Pasteryzować 25 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Brzoskwinie lub gruszki w kremie waniliowym


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 brzoskwinie lub 2 obrane gruszki
krem: 1 i 1/2 szklanki mleka
- kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
- łyżka mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 3 żółtka

Sposób przyrządzania:

Jeśli owoce są twarde, musisz je oczyścić z pestek, przekroić na pół i chwilę pogotować w małej ilości osłodzonej wody. Zamiast świeżych możesz wziąć owoce z kompotu i wtedy wystarczy je odsączyć.
Przyrządzanie kremu: Rozprowadź mąkę niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i kiedy zacznie wrzeć, wlej do niego, mieszając, mleko z mąką. Ponownie zagotuj. Ubij żółtka z cukrem i wanilią i zalej gorącym mlekiem z mąką. Postaw rondelek na małym ogniu i, mieszając, podgrzewaj aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Krem wlej do salaterki lub od razu do miseczek. Przybierz owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Salatka kalifornijska


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 duze czerwone jablko,
2 pomarancze bez pestek,
70 g bialych winogron bez pestek,
70 g czarnych winogron bez pestek,
250 g bialej kapusty,
2 lyzki prazonych ziaren slonecznikiwych,
2 lyzki szczypiorku.
Sos:
2 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzki oliwy,
sol, pieprz.

1. Wszystkie owoce, kapuste i szczypiorek umyc, osaczyc z wody.
2. Nie obrane jablko pokroic na cwiartki, nastepnie na plasterki grubosci 2-3
mm i zaraz skropic je sokiem cytrynowym, by nie sciemnialo.
3. Pomarancze obrac, podzielic na czastki. Winogrona oderwac od galazek.
4. Kapuste posiekac na paseczki grubosci 1 mm. Szczypiorek drobno pokroic.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac.
6. W duzej misce wymieszac dokladnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem.
7. Przed podaniem przelozyc do salaterki i posypac prazonymi ziarnami slonecznika.