Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki w syropie


Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/
1 kg cukru Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem i pozostawić na 24 godz. Następnie podgrzać do zagotowania i gotować jeszcze 5 min. Odstawić w chłodne miejsce, aby szybko wystygły.
Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy przez kolejne 2 dni.
W trakcie gotowania ostrożnie zamieszać.
W trzecim dniu gorące nałożyć do słoików, zalać częścią syropu, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto daktylowo-bananowe


250 g suszonych daktyli
2 banany
2 jajka
100 g masła
75 g mąki
50 g chleba świętojańskiego w proszku
100 g posiekanych orzechów włoskich
5 ml aromatu waniliowego Daktyle zalać wod?, tak, by je tylko przykryła. Gotować 15-20 min. aż postanie gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszyst? masę. Dodać banany, zmiksować. Dodać jajka, m?kę, chleb świętojański oraz orzechy. Dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Piec ok. 40 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Rosyjska soljanka


SKŁADNIKI: • 30 dkg wołowiny z kością (np. rostbef) • 30 dkg wieprzowiny (np. łopatka) • 3 cebule • 3 marchewki • 2 pietruszki • ćwiartka selera • 1/2 pora • 3 pomidory • 4 kiszone ogórki • 5 dkg kaparów • po kilka sztuk zielonych i czarnych oliwek • 1/2 cytryny • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu • 4 liście laurowe • 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% • 2 łyzki masła • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki WYKONANIE: 1. Z jarzyn, mięsa i przypraw (ziele angielskie, pieprz, liście laurowe) ugotować mocny bulion. Schłodzić, przecedzić. Mięso pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę usmażyć na złoty kolor. Dodać pomidory, dusić 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Wszystkie składniki dodać do bulionu, gotować 15 minut. Podawać bardzo gorącą, udekorowaną kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i plastrem cytryny.