Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki w syropie


Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/
1 kg cukru Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem i pozostawić na 24 godz. Następnie podgrzać do zagotowania i gotować jeszcze 5 min. Odstawić w chłodne miejsce, aby szybko wystygły.
Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy przez kolejne 2 dni.
W trakcie gotowania ostrożnie zamieszać.
W trzecim dniu gorące nałożyć do słoików, zalać częścią syropu, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Likier na wódce


Składniki

• 1puszka słodzonego mleka skondensowanego • 0.5litra czystej wódki        
Etapy przygotowania

1. Wrzucić puszkę mleka do wysokiego garnka z wodą i gotować 2 godziny.Gdy woda wyparuje to dolać. po ugotowaniu wrzucić tą puszkę do zimnej wody i poczekć aż ostygnie. 2. Do wysokiej miski przełożyć ugotowany karmel z puszki i miksując dolewać wódkę.Gdy się połączą przelać do szklanej butelki.

Przepisy kulinarne - losowy

Gotowanie mleka bez przypalania


Mleko gotowane zbyt długo jest mniej smaczne. - Mleko wlewamy do garnka dokładnie umytego i bezpośrednio przed użyciem przepłukanego zimną wodą /nie wycierać/. Unikamy w ten sposób przypalenia mleka. Mleko nie wykipi, jeżeli na dno garnka włożymy fajansowy spodek. Inny sposób to posmarowanie ścian garnka masłem 5 cm ponad powierzchnią mleka.