Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki w syropie


Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/
1 kg cukru Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem i pozostawić na 24 godz. Następnie podgrzać do zagotowania i gotować jeszcze 5 min. Odstawić w chłodne miejsce, aby szybko wystygły.
Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy przez kolejne 2 dni.
W trakcie gotowania ostrożnie zamieszać.
W trzecim dniu gorące nałożyć do słoików, zalać częścią syropu, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piersi kaczki z papryką


6 piersi kaczki (bez kości)
2 łyżki soli
2 łyżki słodkiej papryki
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
cz?stki (fileciki) z 2 pomarańczy
80 ml octu ryżowego
2 cykorie
2 łyżki posiekanej mięty
sól
pieprz do smaku Ponacinaj w kratkę skórkę na piersiach kaczki. Natrzyj po obu stronach papryką i solą, wstaw na 8 godzin do lodówki. Nie przykrywaj! Następnie ułóż piersi kaczki skórką do dołu na gor?cej patelni. Smaż na średnim ogniu, aż wypłynie tłuszcz, a skórka zacznie się robić br?zowa. Wtedy odwróć mięso, patelnię wstaw na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjmij kaczkę z piekarnika, wylej z patelni połowę wytworzonego sosu. Do pozostałego dodaj skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszaj. Pokrój cykorię wzdłuż na ćwiartki, włóż do sosu. Podgrzewaj około 2 minut, aż cykoria zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miętę i cz?stki pomarańczy, przypraw do smaku solą i pieprzem. każdą pier? kaczki pokrój na 4 kawałki, ułóż na cykorii.

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak pieczony w kardamonie i kawie


Składniki: 1 kurczak pocięty na kawałki, 8 łyżek świeżo prażonej i bardzo drobno zmielonej kenijskiej kawy, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pól łyżeczki sproszkowanego kardamonu, starta skórka z 1 cytryny. Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wymieszać kawę, pieprz, kardamon i dokładnie oprószyć tą mieszanką kawałki kurczaka. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Mięso ułożyć w płaskim, kamionkowym naczyniu i piec do miękkości na odrobinie oliwy z oliwek.