Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki w syropie


Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/
1 kg cukru Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem i pozostawić na 24 godz. Następnie podgrzać do zagotowania i gotować jeszcze 5 min. Odstawić w chłodne miejsce, aby szybko wystygły.
Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy przez kolejne 2 dni.
W trakcie gotowania ostrożnie zamieszać.
W trzecim dniu gorące nałożyć do słoików, zalać częścią syropu, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka wiejska z ogórków małosolnych


SKŁADNIKI: - 4 małosolne ogórki - 2 cebule - 2 pomidory - po jednej czerwonej i żółtej papryce - ząbek czosnku - łyżka majonezu - do dekoracji czarne oliwki WYKONANIE: Ogórki kroimy w plastry, pomidory i paprykę - w kostkę. Czosnek rozcieramy z solą. Talarki cebuli solimy i zalewamy łyżeczką oliwy, by zmiękła, dodajemy czosnek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy i dekorujemy oliwkami. Do sałatki można dodać liście sałaty, cykorii, posypać koperkiem lub świeżym szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Francuskie poduszeczki


Składniki •  80 dag mrożonego ciasta francuskiego
  
•  20 dag gorzkiej czekolady
  
•  20 dag mlecznej czekolady
  
•  jajko
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto rozmrozić, rozwinąć, podzielić na prostokąty 10 x 6 cm.
    
2.  Na środku połowy prostokątów ułożyć po kawałku gorzkiej, a na drugiej połowie po kawałku mlecznej czekolady. Złożyć prostokąty ciasta na pół, brzegi docisnąć.
    
3.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    
4.  Jajko roztrzepać, pędzelkiem posmarować wierzch ciasteczek.
    
5.  Piec około 15 minut w temperaturze 210° C, aż będą rumiane.