Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki w syropie


Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/
1 kg cukru Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem i pozostawić na 24 godz. Następnie podgrzać do zagotowania i gotować jeszcze 5 min. Odstawić w chłodne miejsce, aby szybko wystygły.
Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy przez kolejne 2 dni.
W trakcie gotowania ostrożnie zamieszać.
W trzecim dniu gorące nałożyć do słoików, zalać częścią syropu, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ZAPIEKANKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA


Składniki • 80 dag kabaczka lub cukinii, 50 dag dojrzałych pomidorów, 2 cebule, • 10 dag startego żółtego sera, 1/2 szkl. oliwy z oliwek lub oleju • sojowego, 2 łyżki tartej bułki, przyprawy       Etapy przygotowania 1. Kabaczka umyć, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w plasterki i wrzucić na osolony wrzątek - ok.5 min.;wysuszyć na ściereczce. Pomidory pokroić w grube plastry; cebulę w cienkie plasterki - zeszklić na oliwie.
2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, na dno położyć cebulę, na niej warstwę kabaczka, plastry pomidorów, warstwę kabaczka i znów pomidory. Każdą warstwę przesypywać przyprawami oraz tartym serem, skropić oliwą i posypać bułką tartą.
3. Zapiekać 30 min. w t. 200 st.C.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka korzenne


Składniki: 2,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 20 dag masła szklanka cukru 1-2 jajka laska wanilii łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonych goździków, sproszkowanego imbiru 5 dag zmielonych migdałów 5 dag płatków migdałowych Przygotowanie: Wymieszać mąkę, przyprawy korzenne i mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ucierać mikserem na najwyższych obrotach 3 min, po czym dodać jajko, startą na tarce wanilię, a następnie sypkie składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkować je na placek o grubości 5 mm. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 2-4 godz. Z wałka odkrawać krążki nie grubsze niż 5 mm. Udekorować ciasteczka płatkami migdałowymi i piec 10-15 min w temp. 200°C. Po upieczeniu można ewentualnie ozdobić je nitkami stopionej czekolady.