Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki w syropie


Składniki: 1 kg truskawek /całe, zdrowe, jędrne/
1 kg cukru Wykonanie: Truskawki zasypać cukrem i pozostawić na 24 godz. Następnie podgrzać do zagotowania i gotować jeszcze 5 min. Odstawić w chłodne miejsce, aby szybko wystygły.
Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy przez kolejne 2 dni.
W trakcie gotowania ostrożnie zamieszać.
W trzecim dniu gorące nałożyć do słoików, zalać częścią syropu, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort Sachera


6 dag masła
2 jajka
25 dag cukru
szkl. mleka
25 dag mąki tortowej
5 dag kakao
proszek do pieczenia
szczypta soli
konfitura z moreli
bita ?mietana
cukier Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, wlewając stopniowo mleko. Dodać m?kę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Ucierać dalsze 10 min. Dodać pianę ubit? z białek. Delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tart?, w niezbyt gor?cym piekarniku. Przekroić na pół, przełożyć konfitur? i polać ubit? ?mietaną z cukrem tuż przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.