Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wiśnie marynowane


Produkty: 3 kg wiśni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goździków ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szczupak po turecku


SKŁADNIKI: - szczupak średniej wielkości - sok z 2 cytryn - 2 cebule - 5 łyżek posiekanej natki pietruszki - 1,5 szklanki oliwy z oliwek - sól SPOSÓB WYKONANIA: Sprawioną rybę umyj, osusz, natrzyj solą, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godzin, po czym pokrój w dzwonka. W płaskiej rynience do ryb rozgrzej oliwę, włóż drobno pokrojoną cebulę i natkę oraz porcje ryby, przykryj i duś 35-40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Pod koniec duszenia wlej sok z cytryny. Potrawa doskonała jest również na zimno.

Przepisy kulinarne - losowy

Mus brzoskwinia - jabłko - banan dla dzieci


Dla dziecka od: 6. miesiąca Składniki:
- 1 brzoskwinia
- pół jabłka
- 1 banan
- 3 łyżki jogurtu

Sposób przyrządzania:

Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszysto zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawac od razu. Moja córeczka to uwielbia.