Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wi¶nie marynowane


Produkty: 3 kg wi¶ni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goĽdzików ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i os±czone wi¶nie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goĽdziki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wi¶nie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wi¶nie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Angielski crumble


Składniki 20 dag masła 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 jajo skórka otarta z 1 cytryny 40 dag m±ki (najlepiej krupczatki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka brzoskiwń 1 słoik konfitury z brzoskwiń  Sposób wykonania 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremow± masę. Nie przerywaj±c ucierania dodać jajko, skórkę z cytryny i stopniowo połowę m±ki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. 2. Do masy wsypać resztę m±ki i zagnie¶ć kruszonkę. Płask±, okr±gł± formę wysmarować obficie masłem, na dnie rozłożyć 2/3 ciasta i docisn±ć. Piec w temperaturze 180 stopni przez okolo 15 minut - ciasto musi nabrać złocistej barwy. 3. Konfiturę należy lekko podgrzać, a następnie wymieszać z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę i rozłożyć na podpieczonym spodzie. 4. Owoce posypać pozostał± kruszonk±. Cało¶ć wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 20-25 minut.


Przepisy kulinarne - losowy

Koktajl pomidorowy 1


dwie porcje
1/2 kg pomidorów
łodyga selera naciowego
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
sos tabasco
sos worcester
kostki lodu
posiekana natka
Z pomidorów wycisn±ć sok.
Zmieszać z sokiem z cytryny.
Dodać 1-2 krople tabasco, pieprz, sól i sos worcester. Wymieszać.
Do kieliszków włożyć kostki lodu, przelać sok.
Posypać natk±.
Gał?zki selera naciowego będ? spełniały rolę mieszadełek.