Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wi¶nie marynowane


Produkty: 3 kg wi¶ni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goĽdzików ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i os±czone wi¶nie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goĽdziki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wi¶nie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wi¶nie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza caccia nanza


Składniki: 2 i 1/2 szklanki m±ki pszennej, sól, 2 łyżeczki drożdży, szklanka ciepłej wody, 2 z±bki czosnku, 3 łyżki oliwy, pieprz Sposób wykonania: W misce rozprowadzić wod± drożdże, wymieszać z dwiema szklankami m±ki i sol±. Przełożyć na stolnice posypan± m±k±, ciasto wyrabiać około 15 min często posypuj±c m±k±. Włożyć do miski wysmarowanej oliw±, przewrócić tak, aby spód i wierzch pokrył się cienka warstwa tłuszczu. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoja objęto¶ć. Wyłożyć na stolnice posypan± m±k±, wyrabiać około 5 min, włożyć do wysmarowanej miski, pozostawić do ponownego wyro¶nięcia. Przełożyć na stolnice, szybkimi ruchami wyrabiać przez pół minuty, rozwałkować na grubo¶ć 1 cm. Blachę odwrócić dnem do góry, posmarować oliw± lub masłem, ułożyć placek. Czubkiem noża naci±ć ciasto, posypać każde nacięcie szczypta ziół i czosnku. Polać oliw±, lekko rozsmarować, posypać sol± i pieprzem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (200 C) 15 min lub do zrumienienia. Przed podaniem czosnek można usun±ć.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka ¶liwkowa z jabłkami


500 g wydrylowanych ¶liwek
2 jabłka
50 g łuskanych orzechów
2 żółtka
100 g cukru pudru
sok z cytryny
łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jabłka pokroić w kostkę, ¶liwki w paski, skropić sokiem z cytryny, zalać koglem-moglem ubitym z żółtek i cukru. Udekorować siekanymi orzechami i skórk± pomarańczow±.