Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wiśnie marynowane


Produkty: 3 kg wiśni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goździków ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajecznica z wątróbką


Składniki •  6 jaj
  
•  20 g wątróbki drobiowej
  
•  1 łyżka masła
  
•  1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  
•  2 szklanki mleka
  
•  sól, pieprz do smaku
   Etapy przygotowania 1.  Wątróbkę oczyścić, wymoczyć w 1,5 szklanki mleka przez około 0,5 godziny. Pokroić w kostkę.
    
2.  Na patelni roztopić masło, wrzucić wątróbkę i smażyć na wolnym ogniu, do momentu aż będzie miękka i brązowa z każdej strony.
    
3.  Jajka roztrzepać w miseczce z resztką mleka, solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do wątróbki. Smażyć aż do ścięcia się jajek intensywnie mieszając.
    
4.  Rozłożyć porcję na talerze, posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem.


Przepisy kulinarne - losowy

Klops z dzikiego królika


Składniki:
50 dkg mięsa z przodków króliczych bez kości, 25 dkg chudego boczku wieprzowego, 50 dkg opieńków świeżych, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 0,5 szklanki śmietany, pół łyżki masła, sól, pieprz, 1 szklanka bulionu
Wykonanie:
1. Mięso i boczek umyć i zemleć.
2. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
3. Opieńki - same kapelusze, (nóżki s? łykowate) - oczyścić i wrzucić na 5 minut do wrz?tku, odlać na sito i pozostawić do odcieknięcia.
4. Mięso, tart? bułkę, cebulę, sól i pieprz oraz jajko poł?czyć, dokładnie wyrobić dolewając bulionu.
5. Dodać do masy opieńki, delikatnie wymieszać i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
6. Piec 1,5 godziny w temp. 170°C.
Przed podaniem jeszcze gorącego polać ?mietaną.
Podawać z ziemniakami purée i marynowanymi gruszkami z syropu. Wybornie smakuje także na zimno z ćwikł?.