Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wiśnie marynowane


Produkty: 3 kg wiśni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goździków ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śledzie z sosem curry


40 dag wymoczonych filetów ze ?ledzi norweskich 2 kwaśne jabłka (np. antonówka / szara reneta / landsberska) 1 cytryna 5 dag masła koperek Sos curry: 1 banan 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny lub limetki 1 łyżka pasty curry sól, pieprz chili cynamon Filety ?ledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka cienko obierz ze skórki, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ?ciemniały. Przypraw do smaku cynamonem i podsmaż, a właściwie poddu? na rozgrzanym maśle. Teraz zmiksuj wszystkie składniki sosu curry, a gdy powstanie jednolita emulsja, przypraw do smaku. Filety ?ledziowe układaj na jabłkach, polej sosem curry.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z serem na gorąco


Składniki: 1 bułka wrocławska, ser warmiński lub mazurski, masło, posiekana nać pietruszki. Sposób przyrządzenia:
       
Bułkę pokrajać ostrym nożem wzdłuż na cienkie kromki i równomiernie smarować masłem. Ser pokrajać w plasterki o boku równym węższemu bokowi kromek i ułożyć go tak, aby pokrył całkowicie powierzchnię. Kromki pokrajać w poprzek na prostokąty, ułożyć je na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy zaczną się lekko rumienić, wyłożyć na ogrzany półmisek. Każdą kanapkę ozdobić posiekaną nacią pietruszki i natychmiast podawać z sokiem pomidorowym lub czerwonym wytrawnym winem.