Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Wiśnie marynowane


Produkty: 3 kg wiśni ,
1 kg cukru ,
 2 szklanki octu 6-proc. ,
 2 szklanki wody ,
kilka goździków ,
trochę cynamonu Wykonanie: Umyte i osączone wiśnie włożyć do garnka. Cukier, ocet, wodę, goździki i cynamon zagotować, ostudzić i zalać wiśnie. Odstawić na cały dzień. Na drugi dzień zlać syrop, zagotować i ostudzić. Wiśnie ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ogórkowa sałatka na zimę


Składniki 3 kg poszatkowanych ogórków 6 cebul 4 główki czonsku 1 łyżezka pieprzu ziołowego 1 pęczek pietruszki 1 łodyga selera 3 płaskie łyzki soli Wykonanie Poszatkowane, pokrojone i wymieszane składniki odkładamy na 2 godziny, po tym czasie dodać 3 płaskie łyżeczki cukru1 szklankę octu, 1 szklankę oliwy. Wszystko jeszcze raz przemieszać, nakładać do wyparzonych słoików i gotowac 10 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Spaghetti z ziemniakami i fasolką


Składniki 50 g orzeszków piniowych, 2 pęczki bazylii, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, po 40 g parmezanu i pecorino, 8 łyżek oliwy, 300 g ziemniaków, 300 g fasolki szparagowej, 200 g spaghetti, pieprz i sól. Wykonanie Orzeszki uprażyć na suchej patelni na ztocisto- brązowo. Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek. Czosnek obrać. Listki bazylii zmiksować z czosnkiem, sokiem cytrynowym, pokruszonymi serami i 2/3 porcji orzeszków, dodać oliwę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Gotować ok. 20 minut w 100 ml osolonej wody. Fasolkę oczyścić, umyć, przekroić na pół i gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie. Dodać makaron i gotować 7 minut, dokładnie odcedzić. Fasolkę z makaronem i pastę ziołową włożyć do miski. Dodać ziemniaki razem z wodą i wymieszać, doprawić pieprzem. Potrawę wyłożyć na talerze i posypać resztą uprażonych orzeszków.