Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka ziemniaczana z papryką i kiełbasą


Składniki: 750 g macznych ziemniaków 1 strak zielonej papryki 1 seler 250 g kiełbasy szynkowej Sos: 1 szkl. Jogurtu ½ szkl. Majonezu (125 g) 4 łyżki keczupu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu białego 1 pęczek szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach obrać i pokroić w kostkę. przepołowioną paprykę oczyścić i pociać w drobną kostkę. Drobno pokrojony seler gotować przez minutę w lekko osolonej wodzie, wyłowić łyżką i osączyć. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wraz z reszta składników włożyć do salaterki. Roztrzepać razem wszystkie składniki sosu, polać sałatkę i lekko wymieszać. Zawartość salaterki delikatnie ugnieść, wyłożyć na półmisek i udekorować ósemkami jajek, pomidorów, pokrojonymi w wachlarzyki plastrami ogórka i posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Bekonowe koreczki


Składniki •  12 śliwek suszonych bez pestek
  
•  12 małych pomidorków
  
•  12 długich, cienkich plastrów bekonu (boczku)
  
•  2 łyżki oleju
  
•  tymianek
  
•  świeża bazylia
   Etapy przygotowania 1.  Śliwki opłucz i osącz. Pomidorki natnij na krzyż.
    
2.  W środek każdego włóż śliwkę i ciasno owiń plastrem bekonu. Zepnij wykałaczką, posyp tymiankiem.
    
3.  Rozgrzej olej. Smaż koreczki ze wszystkich stron, aż bekon się zrumieni.
    
4.  Osącz z tłuszczu na pergaminie. Udekoruj bazylią.