Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierożki wegetariańskie


Przygotowanie: 1 godzina

Oczekiwanie: 1 godzina

Smażenie: 7 minut

Gotowanie: 1 godzina 7 minut

Trudność: Poziom średni


Składniki na 6 porcji

• 1 kg mąki • 1,5 - 2 szklanki mleka • 60 dkg kiszonej kapusty • 4 duże cebule • olej, lub oliwa • sól, pieprz, majeranek, tymianek, ( świeża mięta kilka gałązek) • 20 dkg suszonych grzybów (najlepiej borowików)
Etapy przygotowania

1. Kapustę kiszoną gotujemy około godziny, grzyby gotujemy 20 minut - osobno (wcześniej namoczone). 2. W międzyczasie drobno kroimy celulę, aż będzie miała złoty kolor. 3. Do kapusty, gdy odparuje, dodajemy grzby i cebulę, dodajemy do smaku, sól, pieprz, majeranek, lub tymianek. 4. Z zimnego mleka, mąki i szczypty soli zagnatamy ciasto na pierogi. Jest bardzo delikatne i lekko się klei. Wykrawamy krążki ogrągłe i nadziewamy zimnym farszem. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż wypłyną ok. 7 minut. Możemy podawać z różnego rodaju surówkami, albo zimne odsmażamy złociście. Smacznego

Przepisy kulinarne - losowy

Rosół wołowy po wietnamsku


- 1 kg kości wołowych na rosół
- 350 g pieczeni wołowej
- 15 dag surowej wołowiny (polędwica lub pierwsza krzyżowa) lub pieczonej piersi kurczaka
- kawałek (4-5 cm) korzenia imbiru obranego i cieniutko pokrojonego
- po 6 ziaren czarnego pieprzu i kolendry
- kawałek kory cynamonu
- 3-4 goĽdziki
- 2 łyżki gotowego sosu rybnego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywności? lub supermarketach)
- 40 dag makaronu ryżowego (dość grubego)
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- 3 posiekane szalotki
- sos sojowy
- sól
- str?k posiekanej papryczki chili
- pojemniczek kiełków soi lub fasoli
- po kilka listków bazylii i kolendry
- cz?stki limonki
- słodki sos chili i sos sojowy

Do garnka wrzuć kości, pieczoną wołowinę i imbir, wsyp łyżeczkę soli i wlej 2,5 litra zimnej wody. Powoli zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj (bez pokrywki) przez 3-4 godziny na malutkim ogniu (co jaki? czas zbieraj szumowiny). Dodaj kolendrę, przyprawy korzenne i sos rybny, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Przypraw sosem sojowym i solą. Następnie wyjmij mięso, a gdy przestygnie, pokrój je w poprzek włókien na cienkie plasterki, a potem na paski. Wywar odcedĽ do drugiego garnka. Tuż przed podaniem ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedĽ i rozłóż do miseczek na zupę. Do każdej porcji włóż po kilka paseczków ugotowanej i surowej wołowiny (lub zamiast niej pieczonego kurczaka). Bulion zagotuj, wlej do miseczek z makaronem, posyp cebul? i szalotką. Na osobnym talerzu podaj dodatki do posypania oraz sos chili i sojowy, tak aby każdy sam mógł doprawić swoją porcję, jak lubi.