Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z kaszy jaglanej


Składniki • szklanka ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej • 3 szklanki wiórków kokosowych • 3 szklanki ugotowanej marchwi • sól do smaku • szklanka ciepłej wody Etapy przygotowania 1. Zmiksować w blenderze, podawać z chlebem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pulpety ziołowe z kurczaka


Składniki: 600 g mielonego mięsa z kurczaka, 1 jajo, 4 ząbki czosnku,
 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, świeże zioła (natka pietruszki, koperek), 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano, wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki), sól, pieprz Sposób przyrządzania: Do mielonego mięsa wbijamy jajo, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, siekane świeże zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub koperkowego. Podajemy z makaronem lub ryżem.