Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Małże w maśle


24-30 świeżych lub mrożonych małży
granat
ogórek
125 g masła
ząbek czosnku
pęczek pietruszki
3 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz Małże piec w nagrzanym piekarniku 10-15 min. Ogórka pokroić w drobną zapałkę. Wybrać cz?stki z granatu, pietruszkę posiekać. Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i wyci?niętym przez praskę czosnkiem. Musze małży otworzyć, w każdej umieścić ogórek, ostrygę, cz?stki granatu. Masło stopić, zmieszać z sosem. Zalać małże, podawać w muszlach.

Przepisy kulinarne - losowy

Wędzony łosoś z serem roquefortem w koszyku parmezanowym z sosem


Składniki:
- Łosoś wędzony 200 g
- Ser roquefort 200 g
- Sałata zielona i czerwona 300 g
- Papryka czerwona 100 g
- Pomidory cherry 100 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Ocet balsamiczny 50 ml
- Ser parmezan 150 g
- Bazylia do dekoracji lub inne świeże zioło Wykonanie:
Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach i usmażyć na patelni teflonowej koszyczki. Sałatę rozdrobnić, dodać paprykę, rzodkiewkę i orzechy włoskie. Ser pokroić w paski następnie zawinąć w plastry wędzonego łososia. Do koszyczka z parmezanem nakładamy przygotowaną sałatę na górę układamy zawinięty w plastry wędzonego łososia ser roquefort. Całość posypujemy pieprzem młotkowanym, polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego, dekorujemy świeżymi ziołami.