Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wieprzowina z brzoskwiniami.


Składniki • 4 kotlety wieprzowe • 4 połówki brzoskwiń z puszki • 2 łyżki mąki • 4 grube plastry sera żółtego • 4 łyżki masła • 150 ml półsłodkiego wina • 4 łyżki śmietany • 2 łyżki rodzynek • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Mięso lekko zbić. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. 2. Przełożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Na każdym kotlecie położyć po jednej połówce brzoskwini. Przykryć plastrami sera i zapiekać ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku. 3. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu przesmażyć sparzone wcześnie wrzątkiem rodzynki. Zalać winem, zagotować. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Kotlety podawać z sosem i ryżem ugotowanym na sypko.

Przepisy kulinarne - losowy

Parówki z groszkiem i pieczarkami


Składniki •  50 dag pieczarek
  
•  30 dag cienkich parówek
  
•  puszka groszku konserwowego
  
•  1 cebula, łyżka keczupu
  
•  2 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki przecieru pomidorowego
  
•  sól, pieprz
   Etapy przygotowania Na rozgrzanym tłuszczu poddusić pokrojoną w krążki cebulę. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki będą miękkie, a cebula szklista. Dołożyć parówki pokrojone w plasterki i jeszcze kilka minut dusić. Na koniec dodać groszek, keczup, przecier pomidorowy, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na półmisku posypać startym żółtym serem. Podawać z tostami z bułki.