Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Skórka kandyzowana z cytrusów


Składniki: 0,5 kg skórki z cytrusów
szklanka cukru
0,75 l wody
Wykonanie: Skórki dokładnie oczyszczamy, zalewamy w rondelku zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin może być na noc. Następnego dnia zmieniamy im wodę i gotujemy aż będą miękkie na wolnym ogniu pilnując aby woda nie wygotowała się. W drugim rondelku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Kiedy skórki są miękkie i syrop gotowy dajemy skórki do syropu i gotujemy w nim około 30 minut. Potem gorące skórki wraz z syropem do słoiczka , zakręcamy słoiczek i do góry dnem aby chwycił. Ja tak przygotowane skórki trzymam nawet dwa lata i sie nigdy nie zepsuły.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z kurczaka z makaronem



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.
250 g piersi kurczaka,
100 g makaronu sojowego,
6 szklanek wody,
1/2 kg kosci lub 1 biala rzodkiew,
maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki mielonego,
5 malych korzeni pietruszki,
1 cebula,
1/2 lyzeczki soli,
3 male grzyby boczniaki,
1 sloiczek miniaturowych kolb kukurydzy,
3-4 pedy bambusa,
2 cebulki dymki z czescia zielona,
10 duzych orzechow laskowych,
do przybrania natka pietruszki.

1. Przygotowac wywar. Pietruszke i cebule obrac, oplukac. Do zimnej wody wlozyc
kosci, pietruszke, imbir, sol, gotowac na malym ogniu 45 min.
2. Makaron namoczyc na 15 min., osaczyc na sitku.
3. Kurczaka pokroic w paski. Boczniaki oplukac i pokrajac w paski.
4. Orzechy wyluskac i zalac wrzatkiem na 5 min., otrzec skorki, dymke umyc i
pokroic czesc zielona na odcinki dlugosci 4 cm. Pedy bambusowe pokroic w
paski.
5. Wywar zagotowac, wlozyc pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pedy bambusowe, orzechy i pokrajana dymke. Zmniejszyc
ogien i gotowac 5 min.
6. Zupe przelac do wazy, przybrac galazkami pietruszki. Podawac goraca.

Przepisy kulinarne - losowy

Mulatki z bakaliami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 50 g czekolady (lub kakao)
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (lub innych bakalii)

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st. Czekoladę (kakao) wraz z margaryną rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu. Odstaw z kuchenki,dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem bakalii, które wrzuć na końcu, po dokładnym wymieszaniu ciasta. Masę wyłóż na posmarowaną tłuszem i wysypaną bułeczką blachę. Piecz przez 20-25 min (w zależności od grubości warstwy ciasta).