Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smażona skórka pomarańczowa


Produkty: - pomarańcze
- cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)
- woda (na kilogram skórek szklanki wody) Wykonanie: Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlety z piersi kurczaka


Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki vegety starty żółty ser 2 jajka 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski. Dodać majonez, vegetę i ser. Wymieszać i wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Po godzinie dodać mąkę i wbić jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć jak kotlety na patelni z oliwą.

Przepisy kulinarne - losowy

Mussaka z papryką


- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oleju
- 1 str?k pokrojonej ostrej papryki
- 2 średniej wielkości cebule
- pokrojone
- 3 wyci?nięte ząbki czosnku
- 75 dag zmielonego chudego mięsa wołowego
- 4 roztrzepane żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 małe pojemniki jogurtu naturalnego
- mielona papryka
- sól
- pieprz

Pokroić bakłażany w poprzek w plastry o grubości 0,5 cm. Posolić i odstawić na godzinę. Na średnim ogniu smażyć na oleju, mieszając, cebulę i czosnek posypane pieprzem. Dodać mięso. Posypać solą, pieprzem i papryką. Odlać tłuszcz. Plastry bakłażana obtoczyć w m?ce. Smażyć na jasnobr?zowy kolor w oleju. W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone plastry bakłażanów. Przykryć mięsem. Potem położyć ponownie bakłażany. Nakryć pokrywką. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Jogurt zmieszać z żółtkami i mlekiem. Polać potrawę, nie przykrywać. Piec jeszcze 15 minut.