Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smażona skórka pomarańczowa


Produkty: - pomarańcze
- cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)
- woda (na kilogram skórek szklanki wody) Wykonanie: Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś w porach


SKŁADNIKI: 1 stek ze świeżego łososia (20 dag), 1 por, sól, pieprz, pół cytryny, 1 łyżka masła, natka WYKONANIE: Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze; pora pokroić, poddusić na maśle, przyprawić; na porze położyć rybę, posypać pieprzem, ozdobić cytryną.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki ze smażonymi warzywami


3 jajka
4 łyżki wody
4 łyżki mąki pszennej
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej
4 łyżki kiełków sojowych
4 grzyby Mu-er namoczone w gor?cej wodzie
4 cebulki dymki
1 łyżka posiekanego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego
2 łyżki Octu Ryżowego
1/2 słoiczka Sosu Hoisin

Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5
naleśników. Jeden naleśnik poci?ć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na
cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i
grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalsz?
minutę. Do tak przygotowanego farszu dodać paseczki naleśnika.

Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.