Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smażona skórka pomarańczowa


Produkty: - pomarańcze
- cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)
- woda (na kilogram skórek szklanki wody) Wykonanie: Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Polski wielkanocny sos chrzanowy


Składniki: - mały słoik tartego chrzanu (na kwasku) - 2 jajka na twardo - łyżka cukru - pół szklanki śmietany - sól - ewentualnie: 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku - łyżeczka startej na miazgę cebuli - łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzania: Żółtka rozetrzyj z chrzanem, śmietaną i cukrem na jednolitą masę. Jeśli chrzan jest zbyt mocny, dodaj więcej cukru, tak by sos był słodkawo-kwaśny. Białka posiekaj i połącz z sosem. Możesz dodać szczypiorek, cebulę i pietruszkę. Uwaga: część śmietany można zastąpić majonezem.

Przepisy kulinarne - losowy

PASTA Z GROCHU


Składniki • Szklanka ugotowanego grochu • 2 cebule drobno posiekane • 1/2 margaryny "Kasi" • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Zeszlić cebulę na margarynie. 2. Zemleć groch. Połączyć z cebulą dodać sól i pieprz do smaku. Wyłożyć do miseczki.