Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smażona skórka pomarańczowa


Produkty: - pomarańcze
- cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)
- woda (na kilogram skórek szklanki wody) Wykonanie: Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kulki twarożkowe


SKŁADNIKI: * 250 g twarożku śmietanowego * 100 g sera twarogowego * ew.1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku * 1 łyżka świeżo utartego chrzanu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * sól, pieprz Do obtoczenia * 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych * 2 łyżki sezamu * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mieszanki świeżych ziół: melisy, mięty, bazylii * 2 łyżki ziaren słonecznika, dyni itp. WYKONANIE: Twarożek ucieramy lub miksujemy z serem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie dysponujemy twarożkami smakowymi, dzielimy masę twarogową na kilka części i dodajemy do jednej porcji posiekany ząbek czosnku i szczypiorek, do drugiej utarty chrzan, do trzeciej koncentrat pomidorowy. Oczywiście możemy eksperymentować z innymi dodatkami smakowymi. Posiekane orzechy i sezam smażymy oddzielnie na rozgrzanej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Ręce zwilżamy wodą i formujemy z mas twarogowych kulki wielkości włoskich orzechów. Każda kulkę obtaczamy w różnych dodatkach przygotowanych na odrębnych spodeczkach. Gotowe kulki układamy na liściach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka prowansalska


100 g zielonej fasolki szparagowej,
sól,
2 - 3 li?cie sałaty,
4 rzodkiewki,
jajko na twardo,
pomidor,
plaster wędzonej szynki.

SOS :
3 łyżki majonezu,
łyżka zmielonej gorczycy,
łyżka śmietany kremówki.

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić.
Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki
umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki
drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko pokroić w plasterki.
Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać.
?mietanę poł?czyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce.
Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami
jajka, na środku umieścić ozdobnie wycięt? rzodkiewkę.