Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smażona skórka pomarańczowa


Produkty: - pomarańcze
- cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)
- woda (na kilogram skórek szklanki wody) Wykonanie: Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony rostbef z puddingiem yorkshire


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1,5 kg rostbefu,
czarny pieprz.
Pudding Yorkshire:
125 g maki,
2 jaja,
300 ml mleka,
1 lyzka zimnej wody,
1/2 lyzki soli.

1. Umyty rostbef posypac pieprzem, wlozyc do brytfanny (bez tluszczu), wstawic
do goracego piekarnika (220ż), piec 15 min. Zmniejszyc temp. do 190żC, piec
jeszcze 30 min. Rostbef polewac czesto sosem z pieczenia. Wyjac i odstawic w
cieple miejsce. Po 15 min pokroic w ukosne plastry. Mieso powinno byc w
srodku rozowe.
2. Przygotowac pudding: wsypac make i sol do miski. Dodac jaja, wymieszac. Powoli wlac polowe mleka i wyrobic na gladka mase. Dodac reszte mleka, dobrze
ubic ciasto a nastepnie, ciagle ubijajac, dolac zimna wode.
3. Na 15 min przed koncem pieczenia miesa wlac 2 lyzki sosu z pieczenia do kwadratowej brytfanny o boku 25 cm. Wstawic brytfanne do piekarnika. Gdy sie
tluszcz zagotuje, wlac ciasto, piec w gornej czesci piekarnika 30 min.
4. Pudding powinien byc wyrosniety i pulchny, chrupiacy i przyrumieniony na
wierzchu i pod spodem. Podawac pokrojony na kwadraty, prosto z brytfanny, z
rostbefem i sosem chrzanowym.

Przepisy kulinarne - losowy

BAZYLIA


Surowcem zielarskim, stosowanym także w kuchni jest całe kwitnące ziele bez korzeni i zgrubiałych łodyg. Zapach kwiatów jest korzenny, liście mają smak kwaskowy, również korzenny, chłodzący i orzeźwiający. Największą wartość jako przyprawa, ze względu na pełnią aromatu, mają świeże listki bazylii przed kwitnieniem. Drobno posiekane nadają wszelkim potrawom z pomidorów wykwintne "wykończenie" smakowe. Znakomite są także kotlety sojowe posypane najdrobniej pokrojoną świeżą bazylią. Jest doskonałym dodatkiem do sosów, zup i pierników, a także do soku pomidorowego i ielonej sałaty. Suszone, sproszkowane ziele bazylii z powodzeniem zastępuje pieprz (ważne przy dietach). Ma zastosowanie również przy produkcji zapraw i marynat. Jeżeli sporą garść świeżo zerwanych listków bazylii zaleje się octem winnym, po tygodniu można otrzymać znakomitą, aromatyczną przyprawę. Łyżeczka jej doda "charakteru" mdłym sosom, szczególnie białym. Główny składnik bazylii - olejek ma zastosowanie, jako lek żołądkowy i pobudzający trawienie.