Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Smażona skórka pomarańczowa


Produkty: - pomarańcze
- cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)
- woda (na kilogram skórek szklanki wody) Wykonanie: Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żółtą skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chleb chrupki z serkiem i rodzynkami


Składniki: · 2 kromki chleba chrupkiego · pół opakowania serka homogenizowanego · łyżka rodzynek Przygotowanie: Chleb posmaruj serkiem i posyp rodzynkami.  

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety z indyka w piwie


SKŁADNIKI: ok. 40 dag piersi z indyka szklanka piwa 2/3 szklanki bulionu z kostki mąka papryka czerwona cebula kilka łyżek śmietany tymianek 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE: Z mięsa wykroić niewielkie kotleciki, rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Podsmażyć cebulę i paprykę pokrojoną w paski, zalać piwem oraz bulionem, dodać kotleciki, sporą szczyptę tymianku i cukier. Dusić około 20 minut, po czym połączyć ze śmietaną.