Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki do ciasta


2 kg truskawek
1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć ciasno w słoikach, do każdego wsypać czubat? łyżkę cukru. Zakręcić i pasteryzować. Można wykorzystać je do deserów, ciast, lodów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Spaghetti Puttanesca


Składniki: - 50 dag spaghetti - po 3 łyżki posiekanej bazylii i natki. Sos: 50 dag dojrzałych pomidorów - 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek - 3 posiekane ząbki czosnku - 4 fileciki anchois - 2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 szklanki oliwy - 2 łyżki kaparów - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Zrób sos: pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekaj. Przygotowane składniki połącz, dodaj kapary i polej oliwą wymieszaną z octem. Przypraw do smaku i wymieszaj. Polej ugotowany makaron, wymieszaj, posyp bazylią i natką.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik czosnkowy


8-12 ząbków 2 żółtka czosnku tymianek 1 łyżka masła listek
1 płaska łyżka bobkowy mąki I łyżka
I l rosołu octu winnego
z kostki 2 łyżki śmietanki Rozkroić ząbki czosnku wzdłuż na pół i usunąć środkowy kiełek (ma nieładny zapach). Rozpu?cić masło w garnku, wrzucić czosnek i dusić 10 min pod przykrywką - nie wolno
dopu?cić, żeby się zrumienił. Dodać m?kę, zamieszać, dolać rosół, pieprz, tymianek, listek bobkowy, przykryć i gotować 30 min. Usunąć tymianek (jeżeli jest w gał?zce) i listek bobkowy. Wyłowić czosnek, rozgnieść widelcem, wrzucić z powrotem do garnka.
W miseczce rozbić żółtka z octem (wersja ostrzejsza) lub ?mietanką (wersja łagodniejsza), dodać mieszając parę łyżek zupy, żeby żółtko się nie ?cięło, wlać do garnka, zamieszać. Podawać chłodny z tostami z czarnego chleba albo z chipsami.
Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryĽć"
Przepisy na cztery osoby.