Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki do ciasta


2 kg truskawek
1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć ciasno w słoikach, do każdego wsypać czubat? łyżkę cukru. Zakręcić i pasteryzować. Można wykorzystać je do deserów, ciast, lodów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Letnia zupa jarzynowa


Składniki:
Porcja dla 4 osób:
1 kurczak, około 800 g
2 łyżki soku cytrynowego,
4 łyżki soi,
1 łyżeczka ekstraktu mięsnego,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, sól,1 li?ć laurowy,
200 g ryżu długoziarnistego,
150 g pora, 150 g pomidorów,
200 g marchwi,
200 g kalafiora,
100 g młodego groszku,
pieprz i pietruszka, 1. Kurczaka obmyć i włożyć do garnka. Dodać sok cytrynowy, soję, ekstrakt mięsny, ziarnka pieprzu, sól i li?ć laurowy. Zalać około 1 litrem wody i zagotować. Gotować tylko 30 minut, je¶li mięso ma ostygn±ć w wywarze.
2. Wyj±ć mięso na talerz, wywar przecedzić i ponownie zagotować. Dodać przepłukany ryż i gotować 10 minut.
3. Por umyć i pokroić na talarki. Pomidory sparzyć, zdj±ć z nich skórkę, usun±ć wnętrze z pestkami i pokroić na małe kawałki. Oczy?cić marchew i pokroić na plasterki, opłukany kalafior podzielić na czę?ci.
4. Dodać warzywa do wywaru i gotować przez dalszych 10 minut. Zdj±ć skórę z mięsa, wyci?ć ko¶ci, mięso pokroić na małe kawałki i ogrzać razem z zup?. Przed postawieniem zupy na stole doprawić j± sol±, pieprzem i posypać posiekan± pietruszk±.

Lekkie zupy s? zawsze apetyczne. Kto ma mało czasu przed obiadem, może ugotować mięso poprzedniego dnia i pozostawić je w wywarze do ostygnięcia. Dogotowanie zupy trwa krótko.

Rada:
Gotow± zupę po zdjęciu pokrywki pozostawić do wystygnięcia. Porcje zamrozić w miseczkach.

Przepisy kulinarne - losowy

Mus owocowy


limonka
70 ml ¶mietany kremówki
230 g jeżyn / borówek / malin / truskawek
60 g cukru pudru
6 g żelatyny
białko Zetrzeć skórkę limonki  i wymieszać ze ?mietan±. Odstawić do lodówki. Wycisn±ć limonkę do garnka, dodać owoce i cukier, wolno podgrzewać, aż sok z owoców wchłonie cukier. Przykryć, gotować ok. 8 min., aż owoce zmiękn±.
Namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody. Rozmieszać. Owoce poł?czyć z żelatyn± i przecisn±ć przez sitko. Ostudzić, przełożyć do lodówki na ok. 2h. Ubić ?mietanę, osobno ubić białko. Włożyć ?mietanę do owoców, dodać białko. Przed podaniem schłodzić.