Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Truskawki do ciasta


2 kg truskawek
1 kg cukru Owoce umyć, przekroić na pół, wypestkować. Ułożyć ciasno w słoikach, do każdego wsypać czubat? łyżkę cukru. Zakręcić i pasteryzować. Można wykorzystać je do deserów, ciast, lodów.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gravlax


Składniki Przepis - 2 surowe płaty łososia,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżka aromatycznej wódki (np. orzechówka, żoł?dkowa-gorzka),
- 1 pęczek koperku. Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Łososia (ze skór?) polać wódką a następnie posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu). Koperek posiekać i połową ilości posypać płaty łososia. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny obci?żając całość czym? ciężkim (pu?ci sok).
Po upływie doby wyjąć z folii, zebrać nożem koperek i pokroić na plastry.

Podawać s sosem sporz?dzonym z następujących składników:

SOS DO GRAVLAXA
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka musztardy,
- 1/2 łyżeczki maggi,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- pozostała ilość koperku
- ew. sól - do smaku

Do tego koniecznie białe pszenne pieczywo.

Przepisy kulinarne - losowy

Mascarpone


Ser pochodzący z północnych Włoch z Lombardii. Różni się od innych serów tym, że nie jest produkowany z mleka, lecz ze śmietany. Ma on bardzo aksamitną, kremową konsystencję i słodkawy smak, przez to wykorzystywany jest również w różnego typu deserach np. tiramisu.