Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet mieszczański


Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej (b. kości) 25 dag wątroby wieprzowej 20 dag słoniny 15 dag chudej gotowanej szynki 1 czerstwa kajzerka 1 średnia cebula 2 jajka 200 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Sposób wykonania: Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na łaźni wodnej w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Podawać na zimno z białym pieczywem. 


Przepisy kulinarne - losowy

MAJERANEK


W użyciu jest całe ziele o przyjemnym zapachu aromatyczno-korzennym i gorzkawym smaku. Nadaje właściwy aromat daniom z roślin strączkowych.  Stosuje się suszony majeranek, dokładnie pokruszony, starty, świeże listki w całości lub drobno posiekane służą jako przyprawa do przyrządzania sałat i lekkich sosów. Majeranek pomaga w trawieniu, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego też polecany jest do wszystkich potraw ciężko strawnych. Obecnie w lecznictwie ma małe znaczenie, wchodzi w skład mieszanek, stosowanych przede wszystkim przy chorobach dróg oddechowych, zwłaszcza u dzieci, a także przy niedomaganiach przewodu pokarmowego.