Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody z bitą śmietaną, truskawkami i zielonym pieprzem


SKŁADNIKI: * 9- 12 kulek lodów waniliowych * 200 ml śmietany kremówki * 1 cukier waniliowy * 2 łyżki grubo zmielonych pistacji * 500 g truskawek * 4 łyżki cukru * 4 łyżki masła * 200 ml białego, wytrawnego wina * 2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach * 50 ml likieru Amaretto WYKONANIE: Truskawki oczyszczamy i dzielimy na połówki. Na patelnię wkładamy masło a następnie cukier i smażymy do czasu powstania karmelu. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz i kilka minut dusimy. Do sosu dodajemy truskawki oraz likier. Całość redukujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Śmiętanę ubijamy razem z cukrem waniliowym. W pucharkach układamy lody, następnie bitą smietanę i truskawki wraz z sosem. Posypujemy pistacjami i serwujemy.

Przepisy kulinarne - losowy

Atun a la Riojana - tuńczyk w pomidorach


- 75 dag świeżego tuńczyka
- 5 pomidorów
- 1 słoik czerwonej obranej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 filiżanka bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 filiżanki oliwy
- sól

Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki tuńczyka. Jeszcze raz doprowadĽ do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i os?cz. Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeci?nij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko. W rondlu o grubych ?ciankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę. Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj tuńczyka i filiżankę bulionu. Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i du? 15 minut.