Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety jagnięce z tabule morelowym


Składniki: - 4 kawałki chudej jagnięciny na kotlety, około 100 g każdy - 1 przepołowiony ząbek czosnku - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, oregano) - sól - mielony czarny pieprz tabule morelowe: - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, - 1/2 szklanki rozdrobnionej pszenicy, - 175 g świeżych moreli, - 4 cebule dymki, - 2 łyżeczki oliwy z oliwek, - 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przyrządzania: Oczyść mięso z tłuszczu i natrzyj czosnkiem, posmaruj z obu stron miodem i posyp ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu. Przełóż do brytfanny. Bulion zagotuj, wsyp pszenicę. Odstaw na 15 minut. Morele pokrój w kostkę, dymkę - posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę dymkę, dodaj morele i smaż jeszcze 2- 3 minuty. Pszenicę zagotuj i odcedź. Dodaj dymkę, morele i sok z cytryny, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz kotlety w piekarniku 8- 10 minut, aż będą przyrumienione i miękkie. Przełóż pszenicę i kotlety na podgrzane talerze.


Przepisy kulinarne - losowy

Cafe Caramelo


Produkty: 1 łyżeczka kawy
2 łyżki cukru
50 ml bitej śmietany Wykonanie: Rozpuść kawę w 150 ml ciepłej wody. Cukier podgrzewaj na małym ogniu aż do uzyskania karmelu.
Następnie dodaj do niego kawę i podgrzewaj, aż oba składniki się połączą. Na koniec wystudź kawę i dodaj lekko ubitą śmietanę, po czym delikatnie wymieszaj i gotowe.