Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szwedzka Zupa z mielonego


Składniki 1 paczka mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 40 dag 2 cebule kostka 2 marchewki- wiórki 2 pietruszki- wiórki 2 pory- krojone 1 seler mały - wiórki 4 ziemniaki- plasterki 2 kostki bulionowe wołowe tymianek, sól, pieprz, przyprawa czosnkowa  Wykonanie Mięso smażymy , sól,  pieprz. Dodajemy cebulkę mieszamy, dodajemy 1 litr wody. Wsypać warzywa i gotować 10 min. Dodać 2 kostki bulionu, a potem ziemniaki. Jak ziemniaki będą miękkie to przyprawić tymiankiem .


Przepisy kulinarne - losowy

Sekrety francuskiego ciasta


Nie wolno zagniatać ciasta francuskiego. Płaty ciasta należy rozmrozić , poukładać jeden na drugim i rozwałkować do odpowiedniej grubości. Formy do pieczenia ciasta francuskiego nie natłuszczamy, tylko smarujemy odrobiną wody.