Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort z suszonymi śliwkami


Składniki na ciasto: - 2 jajka - 150 g cukru - 1 cukier waniliowy - 100 g masła - 100 g mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 3 łyżki śmietany poza tym: - 350 g suszonych śliwek - 3/8 l czerwonego wina lub dowolnego soku - 1 cytryna - łyżeczka cynamonu - 1 galaretka wiśniowa - 400 g śmietany 36% dekoracja: - 150 g zmielonych orzechów laskowych - 1 łyżeczka cynamonu  Sposób wykonania 1. Śliwki zagotować z 1/4 l wina, cynamonem i startą skórką z cytryny. Odstawić przykryte na 12 godzin. 2. Ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Miękkie, lekko podgrzane masło wymieszać z masą. przesiać na to mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian ze śmietaną. wylać do natłuszczonej tortownicy o śr. 36 cm. Piec 25 min. w 175 stopniach. 3. Śliwki odsączyć zostawiając ich sok i obłożyć nimi upieczine ciasto. 4. Sok odsączony ze śliwek dopełnić wodą lub winem albo sokiem owocowym do 0,5 l i z płynu przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Przestudzoną, lekko tężejącą galaretką zalać śliwki. 5. śmietanę ubić z cynamonem i cykrem pudrem, posmarować nią górę i boki tortu. W brzegi ciasta wcisnąć orzechy laskowe 


Przepisy kulinarne - losowy

Lody żurawinowe


SKŁADNIKI: * 45 dag żurawin * 25 dag cukru * szklanka jogurtu naturalnego * 1 szklanka śmietanki 36 procentowej. WYKONANIE: 1. Żurawiny przebrać, opłukać, osączyć i posypać cukrem, aby puściły sok. 2. Połowę żuraiwn amiksować. 3. Wszystkie żurawiny połączyć z jogurtem i wymieszać. 4. Śmietankę ubić na krem i połączyć z jogurtem. 5. Lody wstawić do zamrażalnika kilkakrotnie mieszać. 6. Do lodów można podać sos waniliowy lub ajerkoniak.