Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Penne z brokułem


350 g makaronu penne,
1 duży brokuł,
8 - 10 ząbków czosnku,
100 g startego parmezanu,
4 - 5 łyżek oliwy,
sól,
?wieżo zmielony pieprz czarny-młynek. Brokuł blanszować 7 - 8 min. Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić pokrojony w plasterki czosnek. Dodać makaron, przyprawić obficie świeżo zmielonym pieprzem i smażyć ok. 2 min. stale mieszając (nie rumienić). Dodać podzielony na różyczki brokuł, całość posypać parmezanem, ewentualnie posolić i smażyć jeszcze 2 min. delikatnie mieszając.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek karmelowy ze śliwkami


Składniki 1 kg śliwek 1 i pół kostki margaryny (38 dag) 6 jaj 17 łyżek cukru 2 szkl mąki 10 dag orzechów włoskich (łuskanych) - około szklanki szklanka śmietany kremówki szklanka mleka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag płatków owsianych Wykonanie Śliwki wypestkować, podzielić na połówki. W garnku rozpuścić pół kostki margaryny. Dodać 3 łyżki cukru, rozpuścić, pilnować, aby się nie skarmelizował (choć jak się tak stanie też nie będzie problemu). Wlać śmietanę, zagotować. Wsypać płatki owsiane. Odstawić do wystygnięcia. Kolejne 3 łyżki cukru skarmelizować, wlać podgrzane mleko (gdy damy zimne cukier zrobi się twardy, w momencie wlewania strzela w górę - ale i tak po podgrzaniu cukier się rozpuści). Zagotować, zmniejszyć gaz, tak, aby tylko pyrkało, nie może już wrzeć. 2 jajka wymieszać z 1 żółtkiem i kolejnymi 3 łyżkami cukru. Wlać do mleka karmelowego, gotować na minimalnym ogniu aż uzyskamy gęsty krem. Pozostałe jajka (2 jajka i białko) utrzeć z cukrem. Dodawać powoli margarynę (kostka) o temperaturze pokojowej. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać krem karmelowy, dodać mąkę z proszkiem (można przesiać). wszystko dokładnie wyrobić mikserem. Wsypać orzechy - można je trochę rozdrobnić. Ciasto wyłożyć na blachę. Poukładać gęsto śliwki. Wyłożyć na wierzch masę płatkową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 175 stopni. Po upieczniu zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Inne typy: placek można robić z agrestem, rabarbarem, jabłkami