Dzisiaj jest Piątek 28 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Panga w sosie oliwkowym


Składniki •  4 filety z pangi
  
•  6 łyżek m±ki
  
•  4 łyżki bułki tartej
  
•  150ml mleka
  
•  1 jajko
  
•  20 oliwek pokrojonych w kółeczka
  
•  3 łyżki zalwewy z oliwek
  
•  1 łyżka oleju
   Etapy przygotowania 1.  Pangę obtoczyć kolejno w m±ce, jajku i bułce tartej.
    
2.  M±kę zasmażyć z olejem na złoty kolor. Dolać mleko i zalewę z oliwek. Dodać oliwki.
    
3.  Rybę podawać polan± sokiem z cytryny z sosem oliwkowym. Dobrze smakuje z ziemiakami i warzywami gotowanymi.


Przepisy kulinarne - losowy

Sos Winegret ze ¶mietan±


Składniki: ocet - 1 łyżka lub sok z cytryny oliwa - 3 łyżki czosnek - 1 z±bek ¶mietana - 2 łyżki sól – szczypta ewent. pieprz 
   
Przygotowanie:
 
Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym z±bkiem czosnku. Wymieszać ubijaczk± do piany ocet z sol± (po dodaniu oliwy sól się nie rozpu¶ci). Cały czas mieszaj±c, dodawać oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki utworz± gładki sos. Dodać ¶mietanę. Sos winegret jest klasycznym sosem do sałatek.