Dzisiaj jest Czwartek 24 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz wołowy z makaronem


Składniki •  wołowina na gulasz- 750 gr
  
•  2 pomidory
  
•  6 cebul
  
•  ziemniaki- 300 gr
  
•  2 ¶wieże papryki
  
•  1 cytryna
  
•  1 z±bek czosnku
  
•  słodka papryka
  
•  makaron- 300 gr
  
•  kminek
  
 
   Etapy przygotowania 1.  Z pomidorów ¶ci±gn±ć skórkę. Podzielić na ćwiertki, usun±ć pestki. Cebule pokrajać na ćwiartki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę przepołowić wzdłuż i usun±ć nasiona. Otrzeć skórkę z niepryskanej cytryny. Z±bek czosnku pokroić w kostkę.
    
2.  Nastawić płytę grzejn± na wysoki pobór mocy, wlać 4 łyżki oleju do garnka i silnie rozgrzać. Włożyć pokrojone mięso i silnie obsmażyć ze wszystkich stron, obsmażać tak długo aż wytworzy się sos pieczeniowy.
    
3.  Dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pomidiry i krótko razem przesmażyć, oprószyć słodk± papryk± i m±k±, doprawić do smaku.
    
4.  Wlać 1 litr wody, rozprowadzić sos i zagotować. Zmniejszyć grzanie na najniższe, do garnka włożyć ziemniaki i paski papryki.
    
5.  Pod przykryciem cało¶ć gotować około 2 godziny, po tym czasie gulasz doprawić kminkiem, czosnkiem, pieprzem i otart± skórk± z cytryny, po czym gotować bez przykrycia 30 mniut.


Przepisy kulinarne - losowy

Wołowina ze ¶liwkami


Produkty: 1 kg polędwicy wołowej, 40 dkg ¶liwek bez pestek lub 20 dkg ¶liwek suszonych, 1 szklanka piwa, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka cukru, pieprz, sól Wykonanie: Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. ¦liwki pokroić w plasterki lub je¶li suszone w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim porcję mięsa. Układać w odpowiednim naczyniu, dodać ¶liwki, cukier i piwo. Dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 1, 5 godziny, odkryć aby sos się zredukował, przyprawić do smaku.