Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto bananowe 1


1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
7 łyżki masła
1 jajko
2 banany
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem, dodawać kolejno jajko, banany, ?mietanę. Wymieszać m?kę z sod? i proszkiem do pieczenia oraz
solą i dodać do masy. Piec ok. 50 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Włoski rosół z knedelkami


składniki na 4 porcje: - 1 l rosołu z kostki - 4 jajka - 4 łyżki tartego sera np. Parmezanu - 6 łyżek tartej bułki - gałka muszkatołowa - sól, świeżo zmielony pieprz wartość kaloryczna porcji: 180 kcal  wykonanie: 1. białka oddziel od żółtek; żółtka wymieszaj z serem i bułką tartą, dodaj ubitą pianę z 2 białek, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową 2. nabieraj łyżką masę i kładź na wrzący rosół, gotuj 7-8 minut