Dzisiaj jest Sobota 31 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki cielęce z szałwią


Produkty: 4 cienkie kotlety cielęce
4 plastry szynki wędzonej
8 listków szałwii
2 łyżki oliwy z oliwek
50 dag suszonych marynowanych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku. Wykonanie: 
Mięso umyć, osuszyć. Każdy plaster przekroić na pół. Lekko posolić. Obłożyć połówką plastra szynki i zrolować. Na roladki włożyć listki szałwii i przymocować wykałaczkami. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na niej roladki przez ok. 12 min. wielokrotnie obracając.. Oprószyć pieprzem. Pomidory wyjąć z zalewy, osączyć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory, cebulę i czosnek dodać do mięsa 5 min przed końcem smażenia. Wlać zalewę z pomidorów i krótko podgrzewać. Roladki wyłożyć na półmisek. Polać sosem. Podawać z bagietką.

Przepisy kulinarne - losowy

Bita śmietana z czekoladą


Produkty: 2 szklanki bitej śmietany,
pół tabliczki czekolady lub duża pomarańcza
biszkopty do dekoracji
cukier do smaku Wykonanie: Ubitą śmietanę posłodzić i włożyć do szklanych kompotierek. Posypać tartą czekoladą. Podawać z biszkoptami.