Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Smażone kalmary z sosem salsa verde


Produkty: - 1 kg kalmarów (¶wieżych lub mrożonych) pokrojonych w niezbyt grube pier¶cienie
- 1 łyżka ¶wieżo wyci¶niętego soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- 3/4 szklanki m±ki (najlepiej razowej)
- 7 łyżek masła
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek (lub białej cebuli)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki wytrawnego sherry
- gar¶ć posiekanej natki Wykonanie:  Kalmary skrop sokiem z cytryny, oprósz sol± i pieprzem, obtocz w m±ce (je¶li używasz kalmarów mrożonych, musisz je wcze¶niej rozmrozić). W rondlu porcjami rozgrzewaj masło i smaż na nim kalmary. Każd± usmażon± porcję wyjmuj z rondla i wkładaj do lekko nagrzanego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ostatniej porcji kalmarów zeszklij szalotki, wlej bulion, dodaj sherry i natkę. Gotuj 5 minut na małym ogniu, ew. przypraw do smaku. Do sosu włóż kalmary, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

Przepisy kulinarne - losowy

Kaszubska zupa marchwianka


SKŁADNIKI: - 50 dag chudych żeberek wieprzowych - 10 marchewek - włoszczyzna: kawałek selera - 1 por - 1 korzeń pietruszki - sól - pieprz - suszony majeranek WYKONANIE: Ugotuj wywar z dwóch litrów wody, umytych i oczyszczonych żeberek oraz całych, obranych warzyw. Gdy żeberka będ± miękkie, wyjmij je z zupy i obierz mięso z ko¶ci. Wywar przecedĽ, marchewki przetrzyj przez sito do zupy, a pozostałe warzywa wyrzuć. Do zupy włóż również obrane mięso z żeberek. Przypraw do smaku sol±, pieprzem i majerankiem.