Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Fat Boy


Składniki • 100 ml soku marchwiowego
• 50 ml soku ze ananasa  
• 5 listków mięty
• woda mineralna niegazowana   Etapy przygotowania W blenderze elektrycznym umieszczamy pierwsze 4 składniki, mieszamy przez ok. 30 sekund na niskich obrotach a następnie przelewamy do kieliszka typu goblet, dodajemy wode mineraln± i dekorujemy ananasem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa-krem grzybowa z orzechami


Składniki • 0,3 kg suszonych grzybów
• 0,5 kg pieczarek
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 cebula
• 1 por
• 2 z±bki czosnku
• 2 li¶cie laurowe
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1,5 l wody
• 1 kostka bulionu grzybowego
• 2 łyżki masła
• 100 ml ¶mietany
• 0,1 kg łuskanych orzechów laskowych
• sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Suszone grzyby zalać gor±c± wod± i odstawić.
2. Marchewki, pietruszki, por, cebulę i czosnek obrać i pokroić. Połowę pieczarek umyć i pokroić. Odcedzić grzyby.
3. Wszystkie warzywa obsmażyć na ma¶le przez 5 minut. Przełożyć do garnka. Zalać wod±.
4. Dodać grzyby, połowę pieczarek, kostkę grzybow±, li¶cie laurowe, oregano i trochę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 45 minut.
5. W tym czasie umyć resztę pieczarek, pokroić na plasterki. Grubo zmielić orzechy.
6. Zmiksować zupę. Dodać ¶mietanę i podgrzać.
7. Zupę wlać do talerzy, posypać orzechami i drug± połow± pieczarek.