Dzisiaj jest Środa 27 lipca 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ŁOSOŚ Z SOSIE SZAFRANOWYM


Składniki • filet z łososia • oliwa z oliwek • sól • pieprz • szafran • białe wino • koniak • smietana • cebula • cytryna   Etapy przygotowania 1. Sos szafranowy : jedną mała cebule posiekaną w kostkę podsmażamy na patelni z niewielką ilościa oliwy z oliwek do momentu osiagnięcia złotego koloru następnie dodajemy około 20 gr. białego wina po 1 min dodajemy 10 gr. koniaku, zapalamy i dolewamy 150 gr śmietany kremówki ,oraz taką ilość szafranu która nada sosowi jasno żółta barwę, sól i pieprz do smaku . sos gotujemy na małym ogniu do momentu osiagnięcia kremowej konsystencji (nie może zbyt rzadki) Kiedy sos osiagnie właściwą konsystencje przecedzamy go przez drobne sitko oddzielając tym samym podsmażoną cebulę. 2. Filet z łososia nacieramy oliwą z oliwek solą i pieprzem , a następnie grilujemy z każdej strony 5 min , po czym przekładamy do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 15- 20 min 3. Polewamy łososia sosem, talerz dekorujemy sałata i cytryną

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z jajek i pieczarek


6 jajek
20 dag pieczarek
4 łyżki szczypiorku
1-2 łyżeczek musztardy
1-2 łyżeczek chrzanu
sól
pieprz   Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w słupki, wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 15 minut. Ostudzić. Wszystko razem wymieszać, doprawić. Składniki wystarczą dla 3-4 osób.