Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Muesli z jogurtem


Składniki: · 3 łyżki muesli pełnoziarnistego · jogurt naturalny · łyżka otr±b i mielonego siemienia lnianego · 1/2 gruszki · mandarynka · kilka ciemnych winogron; szkl. soku z marchewki Przygotowanie: Składniki wymieszaj.  

Przepisy kulinarne - losowy

Panga z brzoskwiniami


Składniki: 1 kg łatów ryby, najlepiej pangi, 4 duże cebule, 1 czerwona surowa papryka, 1 słoiczek pikantnego keczupu (250 g), 1 puszka brzoskwiń, 1/2 szklanki soku z brzoskwiń, 3 łyżki oleju. Ciasto nale¶nikowe: 1 szklanka m±ki, 1 jajo, 3/4 szklanki wody, 1 duza łyżka vegety Wykonanie: Porcje ryby zanurzać w cie¶cie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju - usmażone kawałki układać na półmisku. Cebulę udusić na oleju, przełożyć do parowara, podlać odrobin± wody, dodać pokrojon± w paski paprykę, pokrojone w cienkie ósemki brzoskwinie, 1/2 szklanki soku z brzoskwiń, szczyptę soli i słoiczek keczupu - to wszystko parować do 5 minut. Gotowym gor±cym farszem zalać uprzednio przygotowan± rybę.