Dzisiaj jest Piątek 29 kwietnia 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cielęcina w sosie camembert


Składniki • 60 dag cielęciny • 1 ser camembert • 100 ml mleka • sól, pieprz • łyżka masła   Etapy przygotowania 1. Cielęcinę pokroić w średniej wielkości kawałki. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić na nie mięso, posolić i popieprzyć. Dusić na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny (aż mięso zmięknie). 2. Z sera odkroić pleśń, wrzucić go do garnka, rozpuścić (na wolnym ogniu). Dolać mleko, cały czas mieszając poczekać aż się zagotuje, natychmiast zestawić z ognia. 3. Sosem polać mięso. Podawać z warzywami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczarkowe cygara


SKŁADNIKI: * 1 kg schabu bez kości * 10 dkg masła * 2 jajka, mąka i bułka tarta do obtoczenia FARSZ: * ¾ kg pieczarek * ½ kg cebuli * 1 jajko * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: FARSZ: Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Wymieszać cebulę z pieczarkami, doprawić do smaku, dodać jajko i ponownie wymieszać. Schab pokroić na kotlety i cienko rozbić. Nałożyć farsz i na każdą porcję łyżeczkę masła. Mięso zwinąć tworząc cygara. Każde obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć. Zamiast schabu można, z powodzeniem, użyć piersi z kurczaka. Są równie dobre.