Dzisiaj jest Piątek 31 października 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki glazurowane z kaczką


Składniki: 15 kromek chleba razowego, 500 g filetow z piersi kaczki, 3 lyzki oleju sojowego, 100 ml wody, 50 g masla, sol, 2 mandarynki, 15 wisienek koktajlowych. Galaretka: 200 ml wina madera, 2 lyzeczki zelatyny. Sos: 50 ml wody, 2 lyzeczki maki ziemniaczanej, 1 lyzeczka cukru, sol, bialy pieprz. Sposób wykonania: 1. Mieso kaczki umyc, osuszyc, natrzec sola i olejem. Owinac folia aluminiowa, polac woda i piec do miekkosci w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st.. Ochlodzic, pokroic ukosnie na plastry grubosci 3 mm. 2. Sos powstaly podczas pieczenia kaczki zlac do rondelka, doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Ogrzac na ogniu stale mieszajac. Do goracego sosu wlac mieszanine zimnej wody z maka ziemniaczana. Ogrzewac dalej, poki sos nie stanie sie gesty. 3. Z kazdej kromki chleba wyciac foremka ozdobny ksztalt, np. zabkowany kwadrat i posmarowac cienko maslem. Nastepnie foremka wyciac z plasterkow kaczki krazki o takiej srednicy, by miescily sie na kwadratowych

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśniki piwne


6 łyżek mąki,
2 jaja,
1-1,5 szklanki ciepłego piwa jasnego,
łyżka koniaku,
łyżka oliwy,
łyżeczka suszonych ziół: majeranku, estragonu, szałwi i natki pietruszki,

Jaja dokładnie zmiksować z piwem i ( mieszając) stopniowo dodawać m?kę,oliwę,koniak, a na końcu zioła.
Starannie wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut.
Usmażyć naleśniki. Można je podawać do mięs zamiast ziemniaków, można nadziać farszem mięsnym lub jeść polane ostrym sosem.