Dzisiaj jest Piątek 03 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta jajeczna


2 jajka
łyżka masła
łyżka oleju
2 ząbki roztartego czosnku
mała cebula
zielona pietruszka / koper
sól Jajka ugotować na twardo, posiekać białko i zieleninę, rozetrzeć żółtko z masłem i olejem, dodać lekko podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić solą.

Przepisy kulinarne - losowy

PIECZEN CIELĘCA Z SOSEM KAWIOROWYM


Składniki: 1 pieczeń cielęca, 20 dkg słoniny, 1 marchew, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 por, 1 seler, 1 I 1 szklanki bulionu, 1 szklanka wina, 3-4 liście bobkowe, 5-6 goździków, 2 ziarnka pieprzu. Sos: 3 łyżki kawioru, 1 łyżki masła, 1 szklanki bulionu, 1 łyżki soku cytrynowego. Sposób wykonania: Naszpikować pieczeń słoniną. Wyłożyć dno rondla plastrami słoniny I pokrojoną włoszczyzną. Włożyć pieczeń, zalać bulionem I winem, wsypać liść bobkowy I goździki, pieprz, skórkę cytrynową. Dusić przewracając do miękkości. Skoro mięso będzie gotowe pokrajać na plastry I zalać sosem. Przecedzić sos od duszenia mięsa, zebrać tłuszcz, włożyć trzy łyżki niesłonego kawioru, bulion, masło I sok cytrynowy. Zagotować. Ogarnirować odsmażanymi kartoflami.