Dzisiaj jest Sobota 06 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tajine- kurczak w cieście francuskim


Składniki: •  Sprawiony kurczak ok 1.5 kg
  
•  12 suszonych śliwek
  
•  12 świeżych daktyli
  
•  6 suszonych fig
  
•  2 cebule
  
•  12,5 dag obranych migdałów
  
•  7,5 dag rodzynek
  
•  szczypta szfranu
  
•  kawałek cynamonu
  
•  10 dag masła
  
•  sól
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Śliwki i figi umyj zalej gorącą wodą i odstaw na 4 godziny. Kurczaka opłucz potem pokrój na kawałki. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaj kurczaka, szafran, cynamon, pieprz i sól. Całość zalej wodą i przez pewien czas duś pod przykryciem. Po godzinie dodaj pokrojoną druga cebulę, daktyle, rodzynki, figi i śliwki wraz z wodą z moczenia. Wszystkie składniki duś przez 25 minut.
    
2.  Teraz na suchej patelni podpraż migdały. Kurczaka z sosem i owocami przełóż do kamionkowej miski a na koniec posyp migdałami.


Przepisy kulinarne - losowy

Żeberka wieprzowe po węgiersku


Składniki Przepis 1 kg żeberk wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szcypta kminku. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-br?zowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeci?nięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w cz?stki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery czę?ci. Tak przygotowane warzywa dodać do dusz?cych się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. W razie potrzeby posolić.