Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szpinak z kukurydz± i pieczarkami


Produkty: - 1 kg szpinaku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka m±ki
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka
- papryki mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 4 łyżki słodkiej ¶mietany Wykonanie: Szpinak i pieczarki dokładnie umyj. Ze szpinaku wybierz tylko li¶cie, odrzucaj±c łodygi, posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Kukurydzę odcedĽ z zalewy. W dużym garnku o grubym dnie rozpu¶ć masło, dodaj przyprawy i smaż przez kilka sekund. Wsyp pieczarki, zamieszaj, przykryj garnek i du¶ pieczarki przez 5 minut. Po tym czasie wsyp do garnka posiekany szpinak. Du¶ znowu pod przykryciem przez 10 minut. Jeżeli szpinak będzie przywierał do dna, dolej odrobinę wody. Z reguły nie jest to jednak konieczne, ponieważ szpinak bardzo szybko puszcza sok i gotuje się we własnym sosie. Po 10 minutach dodaj m±kę wymieszan± ze ¶mietan±. Dokładnie zamieszaj. Na koniec dodaj jeszcze wiejski serek i kukurydzę. Pogotuj szpinak jeszcze 10 minut, posól do smaku i podawaj gor±ce z ryżem lub kasz±.

Przepisy kulinarne - losowy

Baranina z kapust±


- 1 kg jagnięciny lub baraniny
- 1 kg białej kapusty
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- natka Mięso dokładnie umyj i osusz, pokrój w kostkę. Kapustę oczy?ć, pokrój w grube paski. Mięso układaj na przemian z kapust? w dużym, najlepiej żeliwnym garnku. każd± warstwę posypuj sol± i ziarenkami pieprzu. Wlej tyle wody, aby sięgała do 5 cm powyżej powierzchni potrawy. Du? na małym ogniu tak długo, aż mięso i kapusta będ? zupełnie miękkie. Przed podaniem posyp natk±. Możesz podawać z gotowanymi ziemniakami.