Dzisiaj jest Środa 30 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gruszki w sosie na gorąco


Produkty: 4 duże gruszki
1/2 szklanki cukru
kawałek cynamonu
2 goździki
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki mleka
łyżka masła
20 dag czekolady deserowej Gruszki obrać, zostawić ogonki. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop. Włożyć gruszki, goździki i cynamon. W razie potrzeby dolać wody, by gruszki były całkowicie zanurzone. Gotować 10-15 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Przykryć, by nie wystygły. Śmietanę i mleko zagotować w rondelku. Podgrzewać mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Gruszki wyjąć na talerze i polać częścią sosu, resztę sosu podawać osobno, w sosjerce.

Przepisy kulinarne - losowy

Spagetti z brokułami i pomidorami


Składniki spagetti oliwa/ olej 4- 5 ząbków czosnku 2- 3 pomidory 1/2 lub 1 mały brokuł sól i pieprz (można dodać kumin) ewentualnie ser żółty, parmezan lub rokpol Wykonanie Nastaw wodę na brokuły i makaron, pomidory sparz i obież ze skórki, podgrzej olej. Czosnek obierz, drobno pokrój lub przeciągnij przez praskę. Wrzuc na olej, jak tylko czosnek zbieleje dodaj pomidory pokrojone na cząstki, posól i dodaj dużo pieprzu. W międzyczasie ugotuj cząstki brokułów na pół twardo i makaron al dente. Ugotowany makaron, brokuły i sos pomidorowy wymieszaj delikatnie, można jeszcze posypać serem.