Dzisiaj jest Niedziela 25 września 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cynaderki cielece z watrobkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 cynaderki cielece,
12 watrobek kurzych,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml porto,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 lyzki armagnacu (winiaku),
sol, pieprz,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki do przybrania.

1. Cynaderki oczyscic z blon i tluszczu, przekroic wzdluz na pol, po czym wyciac i usunac bialy srodek. Reszte podzielic na czastki, oplukac w zimnej
biezacej wodzie i osuszyc.
2. Watrobki kurze wraz z podzielonymi na czastki cynaderkami obsmazac 5 min na
polowie rozgrzanego masla, nie dopuszczajac do ich zbrazowienia. Pod koniec
osolic, doprawic pieprzem, zalac armagnacem, nastepnie zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.
3. Reszte masla rozetrzec starannie z maka. Z patelni usunac pozostaly ze smazenia tluszcz, po czym zalac ja porto i winem. Wstawic na ogien i odparowac
do 1/3 pierwotnej objetosci. Dodawac stopniowo maslo roztarte z maka, caly
czas ubijajac sos. Zdjac z ognia.
4. Cynaderki ulozyc na ogrzanym talerzu, zalac sosem, posypac zielona pietruszka i podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciastka kawowo-truflowe


Składniki: 110 g posiekanego masła 2/3 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 1/4 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 roztrzepane jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
 
Sposób przygotowania: 1. Włożyć masło, czekoladę i kawę do miski żaroodpornej. Ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć i odstawić do ostygnięcia. 2. Przesiać mąkę, dodać kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajka, cukier, brązowy cukier, esencję waniliową i mieszankę czekoladową. Dokładnie wymieszać. Dodać orzechy. 3. Wykładać łyżką ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę i piec 12 minut lub do wyrośnięcia. Zostawić ciastka na blasze na 2 minuty, po czym przenieść na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia.