Dzisiaj jest Czwartek 21 września 2017
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa po kurdyjsku


Witam ! Nauczylem sie takieg parzenia od znajomych Kurdow:
Potrzebny jest do tego:
-tygielek z lyzeczka
-swiezo zmielona kawa
-mala lyzeczka cukru
-kardamon zielony (2-3 ziarenka, zmielic razem z kawa)

skladniki wsypac do tygielka, zalac woda. Parzenie najlepiej jakby sie odbywalo w lazni piaskowej, wtedy piasek ogrzewa tygielek ze wszystkich stron, ale moze tez byc na gazie.
Doprowadzic do wrzenia, zdjac z ognia, zamieszac dokladnie. Doprowadzic do wrzenia i mieszac jeszcze 2 razy.
Potem rozlewac do filizanek i delektowac sie.
UWAGA!
Kawa parzona w ten sposob jest mocniejsza niz zalewana po polsku.

Przepisy kulinarne - losowy

Konfitura z ogórków zielonych


Składniki • dojrzałe, żółte ogórki • cukier • szklanka 6 % octu • sok z cytryny • olejek ananasowy (ewentualnie ananasy z puszki)   Etapy przygotowania 1. Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na pół, łyżką wybieramy gniazda nasienne. 2. Zagotowujemy wodę zakwaszoną octem, wkładamy do niej przegotowane połówki ogórków i gotować, by były na pół miękkie. 3. Następnie osączamy na sicie, ważymy, tniemy na wąskie paski i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5 kg cukru na 1 kg obgotowanych ogórków. 4. Po kilku godzinach, gdy ogórki puszczą sok, kilkakrotnie krótko gotujemy, dodając pod koniec sok z cytryny i olejek ananasowy. 5. Gorące przekładamy do słoików i zamykamy. 6. Jeśli nie dostaniemy nigdzie olejku ananasowego można zastąpić go plastrami ananasa z puszki. Wtedy rozdrobniamy plastry i też krótko obgotowujemy razem z ogórkami.