Dzisiaj jest Sobota 22 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryba po podhalańsku


SKŁADNIKI: * 800 g filetów z ryby * 3 ziemniaki * kawałek selera, 100 g marchwi * 1 duża cebula, 2 z±bki czosnku * 70 g suszonych ¶liwek * 2 łyżki ¶mietany * 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * sok z połowy cytryny * 2 łyżki m±ki * 2 łyżki masła * 40 ml oleju * sól, pieprz WYKONANIE: ¦liwki moczymy, os±czamy i kroimy w paski. Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy cytryna, oprószamy sol±, pieprzem i m±k±. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jarzyny obieramy: marchew i ziemniaki kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w pół plastry. Smażymy w brytfance na łyżce oleju, pod koniec dodajemy masło i pokrojone ¶liwki. Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze ¶mietan±, posiekanym czosnkiem, sol± i pieprzem. Zapiekamy przez 10- 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Posypujemy posiekan± natk± pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Tzatziki


Jest to sos grecki, przygotowywany z jogurtu, twarożku, oliwy i ¶wieżego startego ogórka. Doprawia się go czosnkiem, sol± oraz pieprzem i, schłodzony, podaje do pieczonych mięs, warzyw b±dĽ chleba.