Dzisiaj jest Czwartek 02 października 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wiosenny mix


SKŁADNIKI: • 2 pomidory • 1 średn ogórek • 1 strąk papryki czerwonej • 1 mała puszka kukurydzy • pęczek rzodkiewek • sól, pieprz, łyżeczka oliwy WYKONANIE: Pomidory, ogórka, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać, dodać kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, na śrenio ostro. Pyszna sałatka, jako przekąska, lub do drugiego dania.

Przepisy kulinarne - losowy

Brokuły z rodzynkami


SKŁADNIKI: - 1 łyżka oliwy - 1/4 szklanki orzeszków piniowych (lub migdałów; orzechów włoskich albo laskowych) - 1 roztarty ząbek czosnku - 2 spore (po 1 kg) brokuły - 1/3 szklanki białego wina lub wytrawnego sherry - 1/4 szklanki dużych jasnych rodzynek - sól - pieprz WYKONANIE: Rozgrzej oliwę w dużym, płaskim rondlu, wsyp orzeszki i upraż na złoto (1-2 minuty). Dodaj czosnek, a po minucie różyczki brokułów, alkohol i rodzynki. Przykryj, gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie (7-10 minut). Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.