Dzisiaj jest Sobota 25 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety z flądry w sosie pomarańczowym


SKŁADNIKI: - ok. 720 g podwójnych filetów z flądry, - sól, pieprz, - 2 łyżki soku z cytryny, - 4 łyżki chrzanu, - 4 pomarańcze, - 2 czerwone papryczki chili, - 2 łyżki oleju, - 300 g białych części porów, - 250 ml bulionu warzywnego, - 6 łyżek gęstej śmietany, - 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych, - koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Rybę opłukać i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym. Filety z jednej strony posmarować chrzanem i złożyć. Dwie pomarańcze obrać i wyfiletować. z dwóch owoców wycisnąć sok. Papryczki oczyścić i pokroić w krążki, podsmażyć na oleju. Por oczyścić, umyć, pokroić w szerokie paski, dodać do papryki. Wlać sok pomarańczowy i bulion, zagotować. Rybę włożyć do sosu. dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu dodać śmietanę, doprawić, zagotować. Włożyć rybę i cząstki pomarańczy. chwilę podgrzewać. Potrawę wyłożyć na talerze, udekorować migdałami i koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tosty z twarożkiem i musem


Składniki:
 
· 2 tosty z ziarnami · 2 łyżki twarożku naturalnego · 2 łyżki musu jabłkowego · szczypta cynamonu Przygotowanie: Tosty posmaruj twarożkiem i musem, posyp cynamonem.