Dzisiaj jest Poniedziałek 22 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żurek z wędzonką


3-4 szkl. gotowego zakwasu
25 dag wędzonej kiełbasy
marchewka
pietruszka
cebula
kawałek selera
3/4 szkl. śmietany
4 jajka na twardo
czosnek
sól
ziele angielskie
li?ć laurowy
majeranek
łyżeczka mąki Włoszczyznę umyć i pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wod? i razem z warzywami gotować ok. 20 min. Dodać zakwas i przyprawy. M?kę wymieszać ze ?mietaną i dodać do zupy. Na koniec dodać ugotowane jajka. Przyprawić ?mietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Rolada wieprzowa z serem


Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (szynka, schab) 30 dag mielonego przyprawa do mięsa wieprzowego 6 plastrów żółtego ostrego sera tłuszcz do posmarowania blachy 3 mandarynki kalafior lub brokuły Wykonanie: Mięso umyć, wysuszyć, rozciąć ostrym nożem, tak by uformować prostokątny płat. Lekko rozbić uważając, by nie uszkodzić włókien. Natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Mielone mięso przyprawić do smaku, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego. Na płacie mięsa rozłożyć plastry żółtego sera, a na nich warstwę mielonego mięsa, zwinąć roladę, spiąć szpadkami lub obwiązać nićmi kuchennymi. Blachę posmarować cienko tłuszczem, ułożyć roladę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piec około 1 godziny, skrapiając sosem. Pod koniec pieczenia obłożyć mandarynkami i ugotowanym kalafiorem.