Dzisiaj jest Czwartek 18 września 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort jogurtowy z owocami leśnymi


SKŁADNIKI: MASA MALINOWA: * 500 g malin świeżych lub mrożonych * 2 jajka * 100 g cukru * 200 g jogurtu malinowego * 1/2 szklanki białego wina * 16 łyżeczek żelatyny (płaskich) MASA WANILIOWA: * 1 jajko * 50 g cukru * 150 g jogurtu waniliowego * 1 opakowanie cukru waniliowego * 5 łyżeczek żelatyny DEKORACJA: * maliny i jeżyny Sposób przyrządzania: 1. Przygotować masę malinową z połowy składników. Maliny zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 25 g cukru. Żółtka utrzeć z 25 g cukru. Wymieszać z jogurtem, ze zmiksowanymi malinami i winem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki. 2. Na masę waniliową białko ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtko utrzeć z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać z jogurtem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić pianę. Wymieszać. 3. Tak przyrządzoną masę waniliową wylać na stężałą masę malinową. Wstawić ponownie do lodówki. 4. Z pozostałych składników przewidzianych na masę malinową sporządzić masę wg podanego przepisu i wylać wierzch tortu. Ponownie schłodzić i udekorować owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Szwedzki wieniec


SKŁADNIKI: 350 g gotowego ciasta francuskiego 50 g cukru pudru 100 g masła 50 g mielonych migdałów 100 g rodzynek 1 żółtko lukier WYKONANIE: Migdały, masło i cukier puder rozetrzeć na masę. Ciasto rozwałkować na 3-mm placek, uformować wydłużony prostokąt. Masę rozprowadzić na cieście zostawiając 2,5- cm pas przy brzegach. Nadzienie posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w ciasny rulon o regularnym kształcie. Roladę umieścić na wysmarowanej masłem blasze, uformować wieniec, brzegi zwilżyć i zlepić. Brzegi wieńca pokroić co 2,5 cm na 16 kawałków. Co drugi kawałek wysunąć, odwrócić ku środkowi. Przykryć miską, zostawić na 1,5 h. Piekarnik rozgrzać do temp. 265 st. Wierzch wieńca posmarować żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody. Wstawić do gorącego piekarnika, po 2-3 minutach zmniejszyć temp. do 190 st. i piec 30 minut. Ostudzić, przed podaniem polukrować.