Dzisiaj jest Poniedziałek 01 września 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Delicje z sera


Składniki: 400 g sera z przerostem plesni (twardego, poltwardego, miekkiego lub mieszanki tych serow),
2 jaja,
1 mala czerstwa bulka,
200 ml mleka,
2 lyzki maki,
2 lyzki tartej bulki,
pieprz, sol,
olej do smazenia. Wykonanie: 1. Ser twardy zetrzec na tarce o duzych otworach, ser miekki rozgniesc widelcem. 2. Bulke namoczyc w zimnym mleku, odcisnac, dodac do sera, wymieszac. Wbic 1 jajo, wyrabiac tak dlugo, az powstanie spoista masa. Przyprawic pieprzem i ewentualnie (jesli ser jest malo dojrzaly) szczypta soli. 3. Z wyrobionej masy formowac zwilzonymi dlonmi kulki wielkosci orzecha wloskiego. 4. Make i tarta bulke rozsypac na desce. Jajo roztrzepoc lekko widelcem na plaskim talerzu. 5. Serowe kulki obtaczac kolejno w mace, roztrzepanym jaju i tartej bulce. 6. Na duzej patelni lub w plaskim rondlu rozgrzac olej i do wrzacego wkladac kulki serowe. Smazyc je z wszystkich stron na rumiano. Wyjmowac i osaczyc z tluszczu na bibule.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekanka dla dwojga


SKŁADNIKI: 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii sos wg. uznania WYKONANIE: Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec.