Dzisiaj jest Sobota 01 sierpnia 2015
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.


Przepisy kulinarne - losowy

Koktajlowe kanapki


Składniki: - 4 jajka
- mała główka lodowej sałaty
- 16 plasterków bekonu
- 8 plasterków pieczonej piersi kurczaka
- 12 kromek pieczywa tostowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- łyżka musztardy
- 16 oliwek
- 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić w plastry. Sałatę opłukać, dokładnie osączyć i pokroić w paseczki.
Tosty opiec w tosterze lub podsmażyć w piekarniku. Majonez wymieszać razem z musztardą i keczupem.
8 plasterków bekonu odłożyć. 4 tosty posmarować majonezowo-pomidorowym kremem. Na każdy tost nakładać sałatę, plasterki jajek, pieczonego kurczaka i bekonu tak, aby wykorzystać połowę porcji. Wierzch posmarować kremem i przykryć tostem.
W taki sam sposób na tostach rozłożyć kolejną warstwę jajek, sałaty, bekonu i drobiu. Posmarować kremem. Przykryć pozostałymi 4 kromkami. Odłożone plasterki bekonu podsmażyć na oleju. Osączyć, nadziać na wykałaczki, przeplatając je razem z oliwkami. Tosty przekroić w poprzek na pół. W każdy tost wbić po wykałaczce z bekonem i oliwkami.