Dzisiaj jest Piątek 26 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grillowane owoce z miętą pieprzową


SKŁADNIKI: # 2 soczyste gruszki # 2 brzoskwinie # 100 g truskawek # 100 g malin # 4 łyżki miodu akacjowego # 1 cytryna # 8 listków mięty pieprzowej WYKONANIE: 1. Włóż do miski umyte i pokrojone: gruszki, brzoskwinie, truskawki, maliny, dodaj miód. 2. Zeskrob skórkę z cytryny. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok do miski. Wymieszaj całość. 3. Posiekaj teraz bardzo drobno skórkę z cytryny i dodaj ją do miski, wymieszaj całość. 4. Urwij długi kawałek foli aluminiowej. Złóż ją na pół. Trzy boki foli zagnij na około 2 cm. Zostaw jedną cześć otwartą. 5. Włóż do środka część owoców i dwa listki mięty pieprzowej. 6. Grilluj dopóki nie urosną.

Przepisy kulinarne - losowy

ZRAZY Z ŁOSOSIA


Składniki • 5 płatów wędzonego łososia • 2 jajka • Mały kawałek żółtego sera • Majonez • Żelatyna • Kostka rosołowa • Papryka kolorowa • Szczypior • Przyprawy wg gustu Etapy przygotowania 1. Potrawa ze szlachetnej, niezwykle ostatnimi czasy popularnej ryby. Jest ona ceniona za walory smakowe, ale także za koloryt, którym zdobi nasz stół i korzystny wpływ na nasze zdrowie. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w kostkę (ale nie za drobno) Do pokrojonych jajek dodać jeden z płatów łososia pokrojonego w drobną kostkę Całość połączyć z majonezem, dodać szczypiorek i przyprawić do smaku Ser zetrzeć na drobnej tarce 3. Na rozłożony płat łososia ułożyć najpierw starty ser, a na niego mieszankę jajeczną Całość zawinąć w roladki i ułożyć na półmisku (musi być dość głęboki) i obsypać pokrojoną w kostkę, kolorową papryką. Przyozdobić wg uznania np. koperkiem i limonką 4. Przygotować wywar z rosołku drobiowego dodając do niego zalecaną na opakowaniu ilość żelatyny spożywczej i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić wywar przez sitko. Kiedy rosołek zaczyna tężeć zalać nasze roladki tak, aby nie były całe w galarecie, ale żeby galareta pozostała także na wystających częściach zrazików (co zapobiegnie zasychaniu mięsa ryby).