Dzisiaj jest Piątek 22 sierpnia 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łazanki zapiekane w śmietanie z owocami


Składniki:Ciasto:
30 dkg mąki,
jajo,
woda.

Masa:
3/4 szkl. śmietany,
2 jaja,
cukier,
25 dkg owoców (śliwki,
wiśnie itp.),
1.5 łyżki masła,
tarta bułka,
sól.

 
Sposób przyrządzenia:        Zagnieść ciasto z podanych składników z dodatkiem wody i cienko rozwałkować. Gdy przeschnie - pokrajać łazanki i ugotować w osolonej wodzie. Po przepłukaniu w zimnej wodzie i osączeniu dodać śmietanę rozmieszaną z dwoma jajami i cukrem oraz wydrylowane owoce. Całość wymieszać. Naczynie wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, nałożyć potrawę i zapiec w piekarniku. Podawać posypane cukrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasta daktylowa


20 daktyli
8 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki oleju
mleko
Daktyle zmiksować. Wiórki zalać odrobiną wrz?cego mleka, odstawić na 3o min, ods?czyć. Poł?czyć z daktylami i olejem.