Dzisiaj jest Niedziela 26 października 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kulki twarożkowe


SKŁADNIKI: * 250 g twarożku śmietanowego * 100 g sera twarogowego * ew.1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku * 1 łyżka świeżo utartego chrzanu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * sól, pieprz Do obtoczenia * 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych * 2 łyżki sezamu * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mieszanki świeżych ziół: melisy, mięty, bazylii * 2 łyżki ziaren słonecznika, dyni itp. WYKONANIE: Twarożek ucieramy lub miksujemy z serem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie dysponujemy twarożkami smakowymi, dzielimy masę twarogową na kilka części i dodajemy do jednej porcji posiekany ząbek czosnku i szczypiorek, do drugiej utarty chrzan, do trzeciej koncentrat pomidorowy. Oczywiście możemy eksperymentować z innymi dodatkami smakowymi. Posiekane orzechy i sezam smażymy oddzielnie na rozgrzanej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Ręce zwilżamy wodą i formujemy z mas twarogowych kulki wielkości włoskich orzechów. Każda kulkę obtaczamy w różnych dodatkach przygotowanych na odrębnych spodeczkach. Gotowe kulki układamy na liściach sałaty.

Przepisy kulinarne - losowy

Solony łosoś z Karoliny Północnej


Składniki: - kawałek grubego fileta z łososia ze skórą - 3 części grubej soli kamiennej - 2 części cukru Ilość soli i cukru zależy od tego jak duży kawałek łososia chcemy zasolić Sposób przyrządzania: Wybieramy naczynie, w którym nasz kawałek ryby swobodnie się zmieści. Mieszamy sól z cukrem i pokrywamy dno naczynia grubą warstwą tej mieszanki - około 1,5 cm. Układamy na niej łososia, z wierzchu pokrywamy go taką samą warstwą soli z cukrem. Wstawiamy łososia do lodówki na dwa dni. Bardzo łatwo zobaczyć, czy jest już cały dobrze zasolony - zaczynając od brzegów zacznie on zmieniać kolor na bardziej intensywnie czerwony; jeśli taki kolor ryba będzie miała aż do samego środka, łosoś jest gotowy. Wyjmujemy łososia z lodówki i płuczemy. Jeśli jest za słony, moczymy go - tak jak nasze śledzie. Kroimy łososia na cienkie plasterki i podajemy z pieczywem i ewentualnie z ćwiartkami cytryny.