Dzisiaj jest Środa 16 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

¦wi±teczne ptysiowe kulki z wisienkami


Składniki: 1 szklanka wody 10 dag masła odrobina soli 20 dag m±ki 5 jajek koktajlowe wisienki z ogonkami, mog± być inne kandyzowane owoce Sposób przygotowania: W rondelku zagotować wodę z masłem i szczypt± soli. Na wrz±tek wsypać przesian± m±kę i szybko ucierać, aż ciasto będzie l¶ni±ce, zestawić, trochę przestudzić. Wbijać do masy po jednym jajku, wci±ż ucieraj±c. Blachę cienko posmarować tłuszczem. Wyciskać szpryck± na blachę małe ciasteczka, do każdego włożyć wisienkę, tak aby była przykryta ciastem, a ogonek pozostał na wierzchu. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piec około 20 minut, aż ciasto stanie się złotawe. Kulki zdj±ć z blachy, ułożyć na szklanej paterze. Kiedy przestygn±, można posypać cukrem pudrem lub posmarować polew±. W taki sam sposób można upiec orzechy laskowe lub włoskie, wtedy otrzymamy pikantne kuleczki, znakomite do wytrawnego wina.


Przepisy kulinarne - losowy

Golonka po bawarsku


SKŁADNIKI: 1.2 kg golonki, 8 dkg tłuszczu, 15 dkg cebuli, 15 dkg marchwi, 20 dkg pietruszki, 20 dkg selera, 5 dkg ketchupu, sól, pieprz, czosnek. WYKONANIE: Golonkę oczy¶cić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 h. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wod± i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękk± golonkę wyłożyć na półmisek, obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.