Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Potrawka barania z jarzynami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
600-700 g baraniny z mostka,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 por,
1 seler,
sol, pieprz.
Sos:
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
500 ml rosolu,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 lyzeczki cukru,
1 lyzeczka kminku,
sol.

1. Mieso umyc, oczyscic, pokroic w kawalki szerokosci 4 cm. Jarzyny obrac,
oplukac. Cebule obrac, przekroic na pol, 1 polowke zrumienic na patelni (bez
tluszczu).
2. Baranine wlozyc do garnka, zalac niewielka iloscia wrzatku (by przykryc mieso), dodac zrumieniona polowke cebuli, gotowac na malym ogniu pod przykryciem. Po 15 min rosol odszumowac, dodac jarzyny, sol, pieprz, gotowac ok. 45
min. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac, przelozyc na talerz. Rosol przecedzic, jarzyny oddzielic, pokroic w plasterki i trzymac w cieple. Jesli rosolu jest za duzo na sos, odparowac.
3. Przygotowac sos: roztopic w garnku maslo, zasmazyc na bialo z maka. Dodac
sok z cytryny, cukier, kminek, podlac zimnym rosolem, posolic, gotowac, ok.
15 min, ciagle mieszajac.
4. Sos przetrzec przez sito, zagrzac w nim mieso, po czym przelozyc je na polmisek. Polac sosem, oblozyc jarzynami. Podawac z kartoflami duszonymi z maslem.

Przepisy kulinarne - losowy

Kiełbaski z baraniny grillowane


SKŁADNIKI: 800 g baraniny Vegeta 2 ¶rednie cebule z±bek czosnku mielona ostra papryka pieprz czarny WYKONANIE: Mięso kroimy na drobne kawałki i mielemy. Cebulę kroimy w kostkę, rozcieramy z±bek czosnku. Składniki wkładamy do naczynia, dodajemy Vegetę, pieprz i mielon± paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy podłużne kiełbaski. Pieczemy na grillu. Kiełbaski można podawać z musztard± lub ketchupem.