Dzisiaj jest Piątek 27 marca 2015
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron smażony


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
250 g makaronu ryzowego,
120 g piersi kurczaka,
2 zabki czosnku,
1 jajko,
2 lyzki posiekanych orzechow ziemnych,
250 g kielkow sojowych,
1 lyzka przecieru pomidorowego,
1 lyzeczka sosu sojowego,
1 lyzeczka cukru,
1-2 lyzki sosu rybnego,
1 peczek szczypiorku,
3 lyzki oleju,
3 pedy bambusowe,
do przybrania natka pietruszki, cytryna, swieze czerwone papryczki chilli.

1. Makaron namoczyc na 30 min. w cieplej wodzie.
2. Czosnek obrac, posiekac, Szczypiorek umyc, pokroic na kawalki dlugosci 4 cm.
Mieso kurczaka pokroic w paski, jajko lekko roztrzepac. Pedy bambusa pokroic
w paski.
3. W glebokim rondlu rozgrzac olej i podsmazyc czosnek z pedami bambusowymi na
ciemnozloty kolor. Dodac kurczaka i jajko, ciagle mieszajac smazyc 3 min.
Dodac odsaczony makaron i polowe kielkow sojowych, mieszac, smazyc 1 min.
Dodac przecier pomidorowy, sos sojowy i rybny, orzechy i cukier, smazyc mieszajac 3 min. Wymieszac z reszta kielkow i szczypiorkiem.
4. Przelozyc na polmisek, przybrac cwiartkami cytryny, kwiatkami z chilli i
listkami pietruszki. Podawac goracy.

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłka w polewie toffi


Produkty: 6 ładnych małych jabłek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
mały kubek (150 g) śmietany
łyżka masła W rondlu zagotować cukier z miodem, masłem i śmietaną. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż utworzy się gęsty jasnobrązowy karmel.
Jabłka umyć, osuszyć. Trzymając owoce za ogonek zanurzyć je w karmelu, osączyć, odłożyć na pergamin, aż karmel wyschnie.