Dzisiaj jest Sobota 25 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp po genewsku


Składniki: - 1 karp o wadze 1.2 kg - 4 łyżki masła lub margaryny - 1 rzepa (lub 1 marchewka) - 1 cebula - kawałek (7-8 dag) selera - 1 mały por - 1 litr białego wina - po 1/2 łyżeczki posiekanej trybuli - tymianku i estragonu - 2 łyżki posiekanej natki - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 12 ziaren pieprzu - 1-2 łyżki mąki - sól Sposób przyrządzania: Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami. W winie i warzywach przyrządza się także ulubionego przez Szwajcarów złotopstrąga. Jest to ryba żyjąca dziko, w czystych alpejskich strumieniach i górskich jeziorach. Jej mięso jest o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż karpia.

Przepisy kulinarne - losowy

Filety z kurczaka na hinduską modłę


Składniki Przepis składniki na ok 4 porcje:
*2 piersi z kurczaka
*2 łyżki oleju
*szklanka naturalnego jogurtu
*2 cebule
*1-2 ząbki czosnku
*2-3 łyżki curry
*2-3 łyżki przyprawy klasycznej do grilla
*sól , pieprz *cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju , po przestudzeniu wymieszać z jogurtem , curry , solą , pieprzem i przyprawą klasyczną
*mięso pokroić na kawałeczki i włożyć do przygotowanej zalewy , co najmniej na pół godziny
*następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu , aż zmięknie
*podawać z ugotowanym ryżem lub kluseczkami z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty lub kalafiora i marchewki.