Dzisiaj jest Niedziela 24 czerwca 2018
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki ze szparagami


4 porcje 80 dag zielonych szparagów
80 dag białych szparagów
4 jajka
sól, biały pieprz
cukier
szczypta proszku do pieczenia
12 dag mąki
150 ml mleka
50 ml wody mineralnej
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki octu winnego
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku Białe szparagi obrać, odci?ć zdrewniałe końce. Zielone szparagi umyć i odci?ć zdrewniałe końce. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka wymieszać z pieprzem i solą, poł?czyć z m?ką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wod?. Odstawić pod przykryciem na 20 min. Zagotować w rondlu osoloną wodę z odrobiną cukru. Do wrz?tku włożyć białe szparagi i gotować 15 min. Po 5 min. gotowania dodać zielone szparagi. Oba rodzaje octu wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory. Na końcu wlać oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną nać i szczypior. Porcjami rozgrzewać masło na patelni, usmażyć na niej kolejno 8 cienkich naleśników. Na każdym ułożyć po kilka szparagów, skropić je sosem winegret, złożyć.


Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz góralski


80 dag baraniny z kości?,
50 dag kapusty kwaszonej,
15 dag cebuli,
6 dag smalcu,
4 dag mąki,
2 dag ketchupu,
papryka,
sól

Z mięsa usunąć kości, pokroić w kawałki, oprószyć solą, m?ką i obsmażyć na czę?ci smalcu. Kapustę kwaszoną posiekać, ugotować z mięsem, dodać resztę składników, zasmażkę z cebuli, mąki i smalcu, przyprawić do smaku. Poddusić.