Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka Jadzi


KURCZAK:1 pier?
KORNISZONY:10 szt.
SER ŻÓŁTY:10 dkg.
SELER:3 łodygi (naciowy)
MAJONEZ:
KETCHUP:
CEBULA:(marynowana) do dekoracji

Czas przygotowania : 30 min.
Przepis na 16 osób

Pier? ugotować w Vegecie, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser w kostkę, ogórki w plastry, a seler na kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę udekorować podzielonymi na pół cebulkami.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z kwa¶nym mlekiem


SKŁADNIKI: 3 szkl. m±ki, 0.5 kostki margaryny, 2 całe jaja, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kwa¶nego mleka, proszek do pieczenia na 0.5 kg m±ki. WYKONANIE: Do roztopionej i przestudzonej margaryny wsypujemy m±kę, cukier, jaja i mieszamy łyżk±. Do mleka wsypujemy proszek do pieczenia i ł±czymymy razem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na brytwannę, a na wierzch lub do ¶rodka dajemy dowolne owoce.