Dzisiaj jest Środa 23 kwietnia 2014
Przepisy kulinarne - Przetwory

Rydze w miodowej marynacie


Składniki • Swieze rydze-ilosc dowolna
• Marynata ( proporcja na ok. 1 kg rydzy):
• 2 litry wody
• 200 ml octu 10%
• 4 lyzki stolowe soli
• 5lyzek stolowych cukru
• 1 lyzka stolowa miodu
• 10-15 gozdzikow Etapy przygotowania 1. Rydze czyscimy, kapelusze oddzielamy od nozek; wieksze kapelusze kroimy na polowy; wrzucamy do osolonej, goracej wody i gotujemy ok. 4 min. Nastepnie grzyby odcedzamy i odkladamy do wystygniecia. 2. Sloiki myjemy i prazymy w piekarniku (bez pokrywek) przez 20 min 125 ºC - sloiki nie moga sie dotykac; Pokrywki zalewamy wrzatkiem. 3. Przygotowujemy marynate- do wody dodajemy pozostale skladniki i gotujemy az do wrzenia. 4. Sloiki wyjmujemy z piekarnika, napelniamy grzybami, zostawiajac ok.2 cm od krawedzi sloka wolne, zalewamy zalewa, zakrecamy. 5. Ostatni etap czyli pasteryzacja: mozemy robic to w duzym kotle lub piekarniku, ja wole w piekarniku.- do duzej blachy nalewamy wode na wysokosc ok. 1-1,5 cm i wkladamy do piekarnika, nagrzewamy go do 180 ºC, potem delikatnie wkladamy sloiki (nie moga sie dotykac) i przetrzymujemy w tej temp. Przez pol godziny. Po tym czasie sloiczki mozna wyjac i odwrocic do gory dnem-zeby pozbyc sie powietrza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza z brokułami i bekonem


Składniki • 40 dag m±ki
• opakowanie drożdży w proszku
• ok. 1/4 l mleka
• 4 łyżki oleju
• sól
• mała puszka koncentratu pomidorowego
• 15 dag bekonu
• 15 dag żółtego sera
• 1 duża róża brokułu
• kilka pomidorków
• oregano Etapy przygotowania 1. Do m±ki wsypać drożdże, dodać 2 łyżki oleju i szczyptę soli, ciepłym mlekiem zarobić niezbyt twarde ciasto. 2. Brokuły opłukać, podzielić na różyczki, pomidorki umyć, żółty ser zetrzeć na tarce, bekon pokroić na plastry 3. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 4 czę¶ci, każd± rozwałkować na okr±gły placek, ułożyć na blasze 4. Ciasto posmarować koncentratem, posypać serem i oregano, ułożyć bekon i warzywa, piec ok. 25 min w 190°C.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapu¶niak z m±k± kukurydzian±


Składniki: 30 dag słodkiej kapusty, 1 czerwona cebula,  1/4 szklanki oliwy, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki),  6 dag m±ki kukurydzianej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę myjemy, os±czamy, drobno szatkujemy, blanszujemy przez 3 min w małej ilo¶ci wrz±tku i odcedzamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej w dużym rondlu oliwie, do lekkiego zrumienienia. Zestawiamy z ognia, wlewamy łyżkę wody, mieszamy, posypujemy ostr± papryk± i znów mieszamy. Dodajemy kapustę i smażymy 8 min, mieszaj±c. M±kę kukurydzian± mieszamy z mał± ilo¶ci± zimnego bulionu, tak żeby nie było grudek. Resztę bulionu zagotowujemy, ł±czymy z rozmieszan± m±k±. Bulion wlewamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 20 min. Przyprawiamy sol± i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.