Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne
Wypełnij formularz zgłoszeniowy:
Nazwa potrawy:   
Składniki:   
(zwykły tekst)
opis:   
(zwykły tekst)
Twoje imię:   
Twój email:   

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kreple


SKŁADNIKI: - 0.5 kg mąki - 1/4 szklanki cukru - 7 żółtek - 1 jajko - 1, 5 paczki drożdży instant - 3 łyżki oliwy - łyżka octu albo spirytusu - ok. szklanki mleka - aromat cytrynowy - powidła - 3 kostki tłuszczu do smażenia WYKONANIE: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać żółtka oraz drożdże. Wlać olej i ocet. Wymieszać. Wcześniej podgrzać mleko z cukrem. Ciepłe mleko wlać do przygotowanych wcześniej składników i wyrabiać ręką tak długo, aż ciasto będzie odrywać się od miski. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Czynność tę powtórzyć. Potem na posypanej mąką stolnicy układaćpączki wielkości mandarynki. Po uformowaniu wszystkich kulek wkładać do nich powidła, począwszy od pierwszego pączka do ostatniego. Żeby ta sztuka nam się udała, musimy rozłożyć pączek jak plaster, nałożyć powidła, zamknąć i skręcić. Zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. W naczyniu o dużej średnicy roztopić tłuszcz. Wrzucać pączki na wrzący tłuszcz. Piec do uzyskania jasnobrązowego koloru. Sprawdzać patykiem - gdy ciasto się już do niego nie klei, pączek jest usmażony. W trakcie smażenia utrzymywać taką temperaturę tłuszczu, żeby pączki się nie spaliły. Trzeba pamiętać, by wszystkie składniki przed rozpoczęciem przygotowania do smażenia miały temperaturę pokojową.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z buraczków i papryki.


Składniki 6 kg buraków 11 szt. papryki 7 szt. cebuli Zalewa 1/2 l wody 1/2 l octu 2 szk. cukru 2 łyżki soli Wykonanie Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w półtalarki, paprykę w paseczki. Ugotować zalewe i wrzucać cebulę, paprykę gotować 10 min naastępnie dodać starte buraczki i gotować to razem jeszcze 10 min. Gorace wkładać do słoików i pasteryzować 10 min.