Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne
Wypełnij formularz zgłoszeniowy:
Nazwa potrawy:   
Składniki:   
(zwykły tekst)
opis:   
(zwykły tekst)
Twoje imię:   
Twój email:   

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z sera i wina


10 dag startego żółtego sera,
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina,
6 kromek pszennego chleba,
6 łyżek masła,
roztarty ząbek czosnku,
6 jaj,
sól,
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Odkroić skórkę z kromek chleba. Utrzeć masło z czosnkiem posmarować chleb. Ułożyć chleb - posmarowaną stroną do spodu - na dnie żaroodpornego naczynia lub garnka. Ubić jaja i ?mietanę, dodać ser, wino i wodę z rosołem, zamieszać, posolić. Wlać do naczynia z chlebem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 C ), piec pół godziny lub do zrumienienia. Podawać z sałat?.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem


SKŁADNIKI: * 350- 400 g mąki (ok. 2- 2,5 szklanki) * 200 ml wody lub mleka * 1 jajko * 1 łyżka masła FARSZ: * 250 g sera białego * 250 g kaszy gryczanej * 2 cebule * masło lub śmietana * tłuszcz do smażenia cebuli * sól, pieprz WYKONANIE: Kaszę gryczaną gotujemy „na sypko”. Dodajemy do niej ser (nie musi być zmielony, wystarczy go rozdrobnić widelcem), następnie usmażoną cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Z mąki i pozostałych składników robimy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną.