Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne
Wypełnij formularz zgłoszeniowy:
Nazwa potrawy:   
Składniki:   
(zwykły tekst)
opis:   
(zwykły tekst)
Twoje imię:   
Twój email:   

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik w od¶więtnej szacie


Składniki Ciasto: 1,5 szklanki m±ki 5 łyżek cukru pudru 1/2 kostki margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 łyzeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 5 łyżek cukru 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 15 dkg mielonych orzechów Ser: 1 kg sera 3/4 szklanki oleju 5 żółtek 2 całe jaja 35 dkg cukru 2/3 szklanki mleka 1 budyń ¶mietankowy (porcja na 1/2l.mleka) 1 łyżka m±ki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 2-3 żółtka 8 łyzek cukru 2 czubate łyżki m±ki pszennej 2 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 kostka masła trochę soku z cytryny trochę spirytusu pól kostki gorzkiej czekolady  Sposób wykonania Ciasto na spód : Z podanych składników zarobić ciasto .Wyłożyć nim spód formy do pieczenia. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywn± pianę,pod koniec ubijania dodawać cukier. Następnie dodać resztę składników. Delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać "kupkami" tak, aby sci¶le nie przylegały do siebie. Każd± "kupkę" ciasta posypać przez małe sitko kaw± mielon±.
Ser przygotować jak na typowy sernik na bazie podanych składników. Masa serowa jest do¶ć rzadka, ale taka ma być.
Masę serow± najpierw delikatnie (najlepiej chochelk±) wlewać między "kupki" ciasta orzechowego, reszt± sera równomiernie przykryć cały placek.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. Masa: Żółtka zmiksować z cukrem,dodać jedn± i drug± m±kę i trochę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,na wrz±ce wlewać powoli masę jajeczn±. Ugotować budyń, wystudzić.
Kostkę masła utrzeć na puszyst± masę, dodawać stopniowo wystudzony krem budyniowy, poł±czyć. Pod koniec dodać trochę soku z cytryny i spirytus.
Po wystudzeniu upieczony sernik wyłożyć najlepiej na szklan± deskę ( nie zostawiać ciasta w blaszce, bo przechodzi nieprzyjemnym zapachem blachy). Na wierzch wyłożyć masę i zetrzeć gorzk± czekoladę.


Przepisy kulinarne - losowy

Tortilla warzywna z ziemniakami


Składniki Przepis 750 g ziemniaków,
3 małe cukinie,
po 2 czerwone i żółte papryki,
2 cebule,
sól, pieprz.
6 łyżek oliwy,
6 jaj,
1 łyżeczka oregano Ziemniaki obrać i umyć. Cukinie oczy¶cić, warzywa pokroić w cienkie plastry. Papryki oczy¶cić. umyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. dodać do ziemniaków, doprawić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć połowę porcji ziemniaków i smażyć ok. 5 minut, stale mieszaj±c. Dodać połowę papryki i połowę cukini, smażyć jeszcze 10 minut. Jaja wbić do miski, rozkłócić, doprawić sol±, pieprzem i oregano. połow± masy zalać warzywa. Cało¶ć smażyć ok. 6 min na ¶rednim ogniu pod przykryciem. Tortillę przewrócić na drug? stronę, pomagaj±c sobie talerzem, smażyć na 1 łyżce oliwy ok. 6 min. Z pozostałych składników usmażyć drug? tortillę.