Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne
Wypełnij formularz zgłoszeniowy:
Nazwa potrawy:   
Składniki:   
(zwykły tekst)
opis:   
(zwykły tekst)
Twoje imię:   
Twój email:   

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

CIASTO Z SAMYCH OWOCÓW Bez pieczenia


Składniki SPÓD: - 125 g masła
- 200 g kruchych ciasteczek Dno tortownicy można też wyłożyć biszkoptami. POZA TYM: - 500 ml soku jabłkowego
- 30 g żelatyny
- owoce- mogą być różne- powinno ich być tyle, żeby wypełniły tortownicę 26 cm. EWENTUALNIE: - bita śmietana do dekoracji SPÓD: 1. Ciasteczka wkładamy do plastikowej torebki i np. przy pomocy wałka kruszymy.
2. Masło topimy, dodajemy ciasteczka i mieszamy.
3. Lekko przestudzoną masę wykładamy na dno tortownicy (posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem), lekko dociskamy i chłodzimy 30 minut. NASTĘPNIE: 4. Sok podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy (nie gotujemy) aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy.
5. Na ciasteczkowy spód wykładamy pokrojone na kawałki wymieszane owoce i zalewamy jabłkową galaretką. Chłodzimy aż zastygnie.


Przepisy kulinarne - losowy

Kawałki mięsa bażanciego w cieście piwnym


Składniki: 1 dorodny młody bażant, 25 dkg smalcu, sól, papryka słodka. Ciasto: 20 dkg mąki, 3 jajka, 2 szklanki jasnego piwa, 1 zmiażdżone ziarno jałowca, sól, pieprz. Zaprawa: po 5 dkg marchwi, pietruszki i selera, 10 dkg cebuli, po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 listek laurowy, 2 łyżki oleju, szczypta cukru. Sposób przyrządzania: Przygotować zaprawę, warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dobrze osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cebulę pokrajać w drobną kostkę) i wygnieść ze zmiażdżonymi przyprawami, cukrem i olejem, aż jarzyny puszczą sok. Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką i natrzeć przygotowaną zaprawą z jarzyn, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, obsypać pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć pokrywką i wstawić do chłodnego (do + 7°C) miejsca na 2 dni. Po wyjęciu bażanta szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami. Jajka umyć, wybić do piwa, posolić i przez chwilę ubijać trzepaczką, dodać do mąki i łyżką wyrobić gładkie ciasto. Bażanta podzielić na małe cząstki (kąski, większe kości wyjąć), maczać w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu. Gdy kąski zrumienią się, przełożyć do brytfanny i wstawić do ciepłego piekarnika na 10 - 15 min., aby doszły, czyli dopiekły się w środku. Podawać z frytkami, wykwintnymi sałatkami owocowymi i jarzynowymi. Bażancie kawałki można też podawać jako gorącą przystawkę.