Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018

Reklama

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Napój jogurtowo- kminkowy


Składniki 1 łyż. kminku indyjskiego 1 litr jogurtu (może być też ma¶lanka) 0.7 litra bardzo zimnej wody 2 łyż. soku z cytryny 2 łyż. soli  Wykonanie Kminek uprażyć na patelni a następnie dokładnie zmielić. Jogurt, wodę (bardzo zimn±), sok z cytryny, sól i 3/ 4 zmielonego kminku dokładnie ze sob± zmiksować. Napój ten najlepiej smakuje gdy jest zimny.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza Indyjska


Przygotowanie: 60 minut

Pieczenie: 20-25 minut

Trudno¶ć: łatwe Składniki

• Ciasto (na 2 ¶rednie pizze) • 200g m±ki +około 175-200 ml wody • 15 g drożdży • 15 g drożdży, 1-2 łyżek oliwy z oliwek • łyżka cukru, szczypta soli, szczypta papryki (słodkiej lub ostrej) • szczypta kurkumy, szczypta curry • odrobina ziół tj. czubrica, oregano, bazylia lub do pizzy • Obłożenie: • 7 plastrów ananasa • około 10-15 dag żółtego sera • 1 mała biała cebula • Mięso w marynacie: • 30-40 dag piersi z kurczaka • 2 łyżki ¶mietany, 2 łyżki jogurtu naturalnego • 2-3 łyżki soku z ananasa • 2-3 z±bki czosnku, • 1-2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka „Delikat” (czerwona) • 1-2 łyżki oleju • Sos curry: • 100g jogurtu naturalnego • 2 łyżki ¶mietany, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z ananasa • 1-1i1/2 łyżeczki curry • 1 łyżka oleju • sól
Etapy przygotowania

1. Ciasto : Przygotować zaczyn – drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ok. 180-200 ml ciepłej (nie wrz±cej) wody, posypać odrobin± m±ki, przykryć ¶ciereczk± i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. M±kę poł±czyć z papryk±, kurkum±, curry, sol± i ziołami. Gdy zaczyn wyro¶cie, wlać go do m±ki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć m±k± i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na ok. 20-30 min. 2. Mięso: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Czosnek przecisn±ć przez praskę i przez chwilkę podsmażyć. Po czym, ods±czyć i przełożyć na talerzyk. Na rozgrzany olej wsypać curry, kurkumę i paprykę. Chwilkę podsmażyć. Zmniejszyć gaz. Wlać ¶mietanę i jogurt. Dokładnie wymieszać. Dodać sok z ananasa, podsmażony czosnek, doprawić sol±, pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić na małe kawałki. Posolić, doprawić pieprzem i przypraw± „Delikat”. Dokładnie obtoczyć. Następnie przełożyć do miseczki, zalać przygotowan± marynat±, a następnie po wystudzeniu wstawić do lodówki i marynować kilka godzin. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć kurczaka. 3. Sos: W celu sporz±dzenia sosu, należy na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wsypać curry i przez moment podsmażyć, a następnie zdj±ć z patelni. Do miseczki wlać jogurt, ¶mietanę i majonez. Dodać podsmażone curry, sok z ananasa. Doprawić sol± i cukrem, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać jeszcze około pół łyżeczki curry w proszku do smaku. Wstawić do lodówki i poczekać, aż nieco zgęstnieje. 4. Ananasy pokroić na małe kawałki, cebulę w piórka, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozłożyć na blaszce lub na kamieniu, uformować brzegi. Na pizzy ułożyć kurczaka, ananasa pokrojonego w kawałki, cebulę pokrojon± w piórka, polać sosem, posypać żółtym serem i jeszcze raz polać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C przez około 25min. Smacznego!!!