Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018

Reklama

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mostek cielęcy rolowany


Składniki:
 
1 mostek cielęcy - ok.1.5 kg, 5 ząbków czosnku, miód, ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny, 1 jajo, 250 ml wywaru (może być z kostki), ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia:
       
Z mostka usunąć żebra (łatwiej to zrobić, kiedy mięso jest bardzo świeże): odkroić grubszy brzeg mięsa i wypychać kolejno kości, lekko nacinając błonę wzdłuż mostka. Następnie usunąć chrząstkę. Z kości i chrząstki oraz małej ilości wody przygotować wywar.
       
Czosnek rozgnieść lub posiekać i wymieszać z papryką, solą, pieprzem i ziołami. Można też dodać sosu sojowego lub przyprawy typu maggi. Mięso natrzeć przygotowaną pastą, następnie posmarować miodem i odłożyć na 30 min. w chłodne miejsce, żeby nabrało aromatu.
       
Farsz: do mielonego mięsa wbić jajo (wystarczy jedno, bo cielęcina sama w sobie jest kleista), dodać ten sam zestaw ziół i przypraw co do pasty oraz czosnek granulowany. Dolać stopniowo schłodzony wywar i wyrabiać farsz na jednolitą masę (można wyrobić w malakserze).
       
Mostek wypełnić farszem, zwinąć, formując podłużną roladę, i gęsto obowiązać bawełnianym sznurkiem. Mięso ułożone w brytfannie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 - 240° C, po 30 min. zmniejszyć temp. do 200° C. Piec jeszcze 90 min; polewając mięso wodą i wytworzonym sosem.
       
Jeżeli pod koniec pieczenia mięso nie jest dość chrupkie, jeszcze raz wysmarować je miodem i chwilę piec. Po wyjęciu mostka z piekarnika usunąć sznurek. Mostek pokroić na porcje, polać wytworzonym sosem i podawać z ziemniakami nadziewanymi szpinakiem.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik z brzoskwiniami


Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
25 dag margaryny
Masa serowa:
75 dag sera
2 żółtka
1 jajko
1 budyń waniliowy
10 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
brzoskwinie w puszce
aromat cytrynowy
Masa białkowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder     Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a resztę ciasta schłodzić w lodówce. Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder, żółtka i jajko. Pod koniec ucierania dodać ser, budyń w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto. Na masę serową wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Białka ubić, nadal ubijając dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wylać na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.