Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018

Reklama

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śledzie z kolendrą


8 filetów ze ?ledzi
2 cebule
100 g ziaren kolendry
1 szkl. oleju Ryby opłukać, osuszyć, pokroić w dzwonka. Cebulę pokroić w plasterki. Rybę i cebulę układać warstwami w słoiku, każdą posypując kolendr?. Zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić na kilka dni do lodówki.


Przepisy kulinarne - losowy

Kompot z truskawek


1 kg cukru , dowolna ilość truskawek Wykonanie: 1.słoiki wymyc i wysuszyć, szczegolnie suche muszą być wieczka
2. zagotować wodę (proporcje zachować czyli na 3litry wody- 2 kg cukru, na 4,5 l wody -3 kg cukru - wszystko wzalezności od ilości truskawek ,które chcemy zaprawić) , do gorącej wody dodac cukier i mieszać syrop do zagotowania się, następnie zmniejszyć gaz na mały płomyczek (  absolutnie nie gasić płomienia) ,
3. wymyte truskawki (pamiętajcie,że truskawki myje się z szypułkami, a dopiero potem obiera, a robi sie tak po to,aby truskawka nie wchłonęła w siebie wody) powkładać do słoja do 2/3 wysokościi zalać wrzącym syropem ,który cały cas gotuje się na gazie
4. syrop ma sięgac brzegów słoika idealnie pod sam wierzch, zakręcić szczelnie zakrętki i szybko obracać słoiki do góry nogami- tak pozostawić na całą noc