Dzisiaj jest Środa 19 września 2018

Reklama

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kanapki z zielonym groszkiem i majonezem


15 dag zielonego groszku
4 łyżki gęstego majonezu
łyżeczka posiekanej naci pietruszki

Ugotowany zielony groszek dokładnie osączyć z wody i wymieszać delikatnie z połową majonezu. Groszek z majonezem ułożyć równą warstwą na ośmiu kromkach, środek każdej kromki posypać posiekaną naci? pietruszki, przybrać majonezem.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Kawa po marokansku


Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 5 min.
1 lyzeczka zmielonego na pyl, palonego ziarna kawowego,
1 kostka cukru,
100 ml wody,
1/2 lyzeczki wody rozanej.

1. Na dno metalowego, bielonego tygielka wsypac zmielona kawe. Dodac cukier.
Zalac 100 ml wrzatku.
2. Trzymac na ogniu, dopoki na powierzchni naparu nie ukaza sie fusy. Zdjac z
ognia i starannie wymieszac mala lyzeczka.
3. Kiedy fusy opadna na dno, napar przelac do filizanki, dodac wode rozana i
podawac.
- Jakosc parzonej w ten sposob kawy, podawanej zazwyczaj w bardzo malych
czarkach lub filizankach zalezy w glownej mierze od tego czy ziarno zostalo
rzeczywiscie zmielone na pyl. Oryginalnie, uzywa sie w tym celu specjalnych
metalowych mlynkow o wydluzonym, cylindrycznym ksztalcie. Rownie dobry efekt
daje tez utluczenie palonych ziaren kawy w duzym metalowym mozdzierzu.