Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018

Reklama

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gnocchi z ricotty i szpinaku


Składniki: - 250 g ricotty - 200 g zblanszowanego odciśniętego i drobno posiekanego szpinaku - 50 g mąki + więcej do wysypania stolnicy - 50 g tartego parmezanu - 3 żółtka - gałka muszkatołowa - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Ze wszystkich składników zagnieść luźne ciasto. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek i pokroić ukośne kluski. Każdą kluskę obtoczyć dodatkowo w mące, formując w dłoniach owalny kształt. Wrzucać partiami do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto maślane


4 jajka
20 dag cukru
20 dag mąki
14 dag masła
1 mała torebka cukru waniliowego Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że w białkach nie ma ani ?ladu żółtka. Utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Dodaj przesianą m?kę, wymieszaj. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie poł?cz ją z ciastem. Ciastem napełnij natłuszczoną i oprószoną m?ką formę keksową. Piecz godzinę w temp. 150-170°C. Ciasto możesz dowolnie zmieniać. Oto dwa sposoby:
1. Do surowego ciasta (przed upieczeniem) dodaj pokrojone na kawałeczki jabłko.
2. Do 1/3 surowego ciasta dodaj 2 łyżki kakao. Do formy wlej najpierw jasne ciasto, potem ciemne i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem.